Κυριακή 15 Ιουνίου 2025

Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού και οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται πράξεις, όχι λόγια

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, σε μια δραματική δήλωσή του είπε φοβάται ότι χιλιάδες μωρά και μικρά παιδιά  διατρέχουν άμεσο κίνδυνο θανάτου στη Γάζα, εκτός εάν φτάσει γρήγορα σε αυτά ανθρωπιστική βοήθεια. 

Δύο μήνες μετά τη διακοπή όλων των προμηθειών στην Γάζα, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται την προφανή αλήθεια: ότι η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Τη Δευτέρα το βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσουν οι «ελάχιστες» παραδόσεις βοήθειας, λέγοντας ότι οι «μεγαλύτεροι φίλοι της χώρας του στον κόσμο» του είχαν πει ότι δεν μπορούσαν να «δεχτούν εικόνες… μαζικής πείνας», ορκίστηκε όμως ότι το Ισραήλ θα «πάρει τον έλεγχο» ολόκληρης της Γάζας.. Μετά από αυτή την κυνική του απάντηση επέτρεψε σε έναν μικρό αριθμό  φορτηγών να μπουν στην Γάζα λέγοντας πως θα επιτρέπονται 100 φορτηγά την ημέρα – κάτι όμως εξαιρετικά ανεπαρκές δεδομένης της τεράστιας κλίμακας των αναγκών και αρκετά επικίνδυνο και δύσκολο εν μέσω της εντατικής επίθεσης του Ισραήλ.

Τα λόγια του Μπενιανίμ Νετανιάχου δείχνουν τόσο ότι οι δυτικοί σύμμαχοι μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ισραήλ, αλλά και  επίσης ότι δεν είναι αρκετά πρόθυμοι να το πράξουν. Η σταδιακή παροχή προμηθειών έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση ενός πολέμου που επιτρέπει την πολιτική του επιβίωση, έχοντας όμως σκοτώσει περισσότερους από 53.500 Παλαιστίνιους, ένας αριθμός νεκρών που στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερος όπως αναφέρουν εκτιμητές.

Οι ξένοι ηγέτες φαίνεται πως δείχνουν επιτέλους μια έντονη ανησυχία  καθώς οι Παλαιστίνιοι λιμοκτονούν και το μέγεθος του σχεδίου του Ισραήλ γίνεται ολοφάνερο. Η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς χαρακτήρισαν τις συνθήκες στη Γάζα ως αφόρητες και απείλησαν με περαιτέρω «συγκεκριμένες» ενέργειες εάν η «σκανδαλώδης» εκστρατεία του Ισραήλ συνεχιστεί και οι περιορισμοί στην παροχή βοήθειας δεν αρθούν.

Σε ξεχωριστή δήλωση, 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, καταδίκασαν τον αποκλεισμό της βοήθειας και τη στρατιωτική επίθεση. Την Τρίτη επίσης,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια αναθεώρηση των εμπορικών δεσμών με το Ισραήλ προσπαθώντας να πιέσει για να σταματήσει ο αποκλεισμός. Οι συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων πιέζουν για άλλη μια φορά για μια εκεχειρία και μια συμφωνία απελευθέρωσης και αντιδράσεις φτάνουν μέχρι και στην κυρίαρχη εσωτερική πολιτική, με τον Γιαΐρ Γκολάν, ηγέτη των Δημοκρατικών, να λέει ότι το Ισραήλ βρίσκεται  «στο δρόμο για να γίνει κράτος παρίας».

Σε απάντησή τους ο μέχρι στιγμής αμετανόητος κ. Νετανιάχου τους κατηγορεί ότι «προσφέρουν ένα τεράστιο βραβείο» για την δολοφονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία πυροδότησε την επίθεση του Ισραήλ.

Η αυξανόμενη καταδίκη από πολλά κράτη υποκινείται όχι μόνο από τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Γάζα και το σχέδιο Νετανιάχου  για εθνοκάθαρση, αλλά και από την  απόσταση μεταξύ του κ. Νετανιάχου και της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε τίποτε  να σταματήσει στο Ισραήλ και επανειλημμένα εκφράστηκε  των συμφερόντων του – στη Συρία, στους Χούθι και στο Ιράν – κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Ουσιαστικά έχει  ενθαρρύνει την εξοντωτική προσέγγιση της ισραηλινής κυβέρνησης και θα χαιρόταν να δει μια Γάζα χωρίς Παλαιστίνιους. Ακόμη και αν ο  Μάρκο Ρούμπιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, φέρεται να τηλεφώνησε στον κ. Νετανιάχου τρεις φορές σε 24 ώρες σχετικά με τον αποκλεισμό της βοήθειας ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει και η  περιορισμένη ανταπόκριση στις προσπάθειές του δείχνει ότι η αλλαγή προσέγγισης δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Η εντυπωσιακή υποστήριξη των ΗΠΑ για το Ισραήλ παραμένει ακόμη και όταν άλλες δυτικές κυβερνήσεις – αλλά και Αμερικανοί ψηφοφόροι – έχουν πια διαφορετική άποψη.

Αυτό που επείγει στην συγκεκριμένη στιγμή είναι πως όλοι οι δυτικοί σύμμαχοι ανεξαιρέτως  πρέπει να συνδυάσουν τη ρητορική με την πράξη όπως η  Γαλλία, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι «αποφασισμένη» να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος και να διασφαλίσει ότι κανένα όπλο, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών για μαχητικά αεροσκάφη F-35 , δεν θα συνεχίσει να φτάνει στο Ισραήλ ώστε να μην θεωρηθεί συνένοχο κράτος  σε αυτά τα εγκλήματα.

Προς το παρόν οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν το Ισραήλ και να επιτύχουν μια  απαραίτητη εκεχειρία είναι οι  ΗΠΑ, αλλά η πίεση από άλλους συμμάχους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν ενδιαφέρονται για τη διάσωση ζωών – και όχι μόνο για τη δική τους οπτική – είναι καιρός για πράξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ανδρουλάκης για Γάζα: Η κυβέρνηση εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας με τη στάση της

Η Βραζιλία καταγγέλλει τη «σφαγή» στη Γάζα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ