19:18 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Η Gazprom κλείνει τη στρόφιγγα στη Μολδαβία

Η  Gazprom κλείνει τη στρόφιγγα στη Μολδαβία

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ενημέρωσε την Μολδαβία για το ενδεχόμενο να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Μολδαβία μετά από 48 ώρες εξαιτίας της μη καταβολής πληρωμών βάσει του τρέχοντος συμβολαίου, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της εταιρείας Σεργκέι Κουπριάνοφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τον Οκτώβριο η Gazprom και η Moldovagaz παρέτειναν το συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου για πέντε χρόνια. Μετά το πέρας των συνομιλιών ο υπουργός υποδομών της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου είχε δηλώσει ότι η νέα τιμή για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας για τον Οκτώβριο θα είναι 450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μετρά και θα μεταβάλλεται ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη, αρκετά δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Μολδαβίας, και έχοντας ως γνώμονα την επιδίωξη να διατηρήσουμε για την Μολδαβία τις δυνατότητες αποπληρωμής του χρέους της προς την Gazprom, καθώς και τη θέση του Ρώσου προέδρου, στον οποίο η μολδαβική πλευρά αποτάθηκε επανειλημμένα ζητώντας τη συνδρομή του, η Gazprom αποφάσισε να υπογράψει συμβόλαιο στην ουσία με βάση τους όρους της μολδαβικής πλευράς, αλλά υπό τον ουσιαστικό και σημαντικό όρο: η Μολδαβία εμπρόθεσμα καταβάλλει στο 100% τις τρέχουσες πληρωμές για το φυσικό αέριο. Η επόμενη ημερομηνία λήξης των τρεχουσών πληρωμών είναι σήμερα, 22 Νοεμβρίου. Σε σχέση με αυτό σήμερα η Gazprom σύμφωνα με το συμβόλαιο ενημέρωσε την μολδαβική πλευρά, ότι μετά από παρέλευση 48 ωρών οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Μολδαβία θα σταματήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Κουπριάνοφ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Gazprom έχει απογοητευθεί εντελώς από το ότι η Μολδαβία δεν τηρεί βάσει συμβολαίου της υποχρεώσεις της.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μολδαβίας υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ειδοποίηση από την Gazprom για την ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μετά από 48 ώρες, δήλωσε η Αλίνα Μέρλιτς, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου, ο οποίος διεξήγαγε τις συνομιλίες με την ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom για την σύναψη του νέου συμβολαίου.

«Δεν ενημερωθήκαμε από την Gazprom για την ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Μολδαβία. Γι’ αυτόν τον λόγο θα μπορέσουμε να σχολιάσουμε το κείμενο αυτό μόλις το μελετήσουμε», δήλωσε η Μέρλιτς.

Διαβάστε ακόμη

Gazprom: Ολοκληρώθηκε ο αγωγός Nord Stream 2

Δεν υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Μίλερ για τον αγωγό της Gazprom – Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας