2:58 Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Η Google θα διαγράφει αυτόματα δεδομένα χρηστών

Η Google θα διαγράφει αυτόματα δεδομένα χρηστών

Η Google ενεργοποιεί νέα ρύθμιση η οποία θα διαγράφει αυτόματα τα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες της.

Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα από την δραστηριότητα του χρήστη στο διαδίκτυο, όπως είναι το ιστορικό περιήγησης και η τοποθεσία θα διαγράφονται μετά από 18 μήνες.

Η ίδια ρύθμιση αυτόματης διαγραφής θα ισχύσει και για το Youtube, με τη διαφορά ότι η δραστηριότητα του χρήστη θα εξαφανίζεται μετά από 36 μήνες.

Αυτές οι αλλαγές αφορούν κυρίως νέους λογαριασμούς, όμως σύντομα – πιθανόν μέσα σε 3 μήνες- οι ήδη υπάρχοντες χρήστες θα ειδοποιηθούν να προσαρμόσουν τους λογαριασμούς τους από τις ρυθμίσεις.

Η ανακοίνωση των νέων ρυθμίσεων μάλλον οφείλεται στην μεγάλη κριτική που ασκείται πλέον στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως είναι η Google, για την προσπάθειά τους να συλλέξουν δεδομένα.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρόκειται να συναντηθεί με γενικούς εισαγγελείς αργότερα αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν σχέδια τιμωρίας της Google για αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά, αλλά και για τους ισχυρισμούς περί κατάχρησης της δύναμης που διαθέτει έχοντας το μονοπώλειο στην online αναζήτηση.

Μάλιστα, την Τρίτη, ένα γερμανικό δικαστήριο επέβαλε περιορισμούς στα δεδομένα που συλλέγει το Facebook για τους τοπικούς χρήστες, λόγω ανησυχιών ότι κατάχρησε την ηγετική θέση της στην αγορά μεταξύ των κοινωνικών δικτύων.

Google

Η Google θα βοηθάει τους παλιούς χρήστες να ενεργοποιήσουν την ρύθμιση


Διαβάστε επίσης: WSJ: Επικρίνει την Google για μεροληψία κατά των συντηρητικών ΜΜΕ

Η Google εισήγαγε στοιχεία ελέγχου αυτόματης διαγραφής τον Μάιο του 2019, ώστε να επιτρέψει στους χρήστες της να υποχρεώσουν την τακτική διαγραφή των αρχείων καταγραφής που συγέντρωσε, αλλά το έκαναν αυτή τη στιγμή επιλογή επιλογής.

Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας παράγει εξατομικευμένες προτάσεις, αποτελέσματα αναζήτησης καθώς και διαφημίσεις με βάση την δραστηριότητα του χρήστη στο διαδίκτυο.

«Γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες καθιστούν τα προϊόντα μας χρήσιμα», δήλωσε ο διαχειριστής προϊόντων της Google, David Monsees, «όμως θα σταματήσουμε να συλλέγουμε δεδομένα μέχρι να μας το ξαναπείτε».

Η Google είπε ότι ήθελε να διατηρήσει τις εγγραφές του YouTube για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο, καθώς το ιστορικό αναζήτησης βοηθάει τους χρήστες να βρίσκουν νέες προτάσεις μουσικής, για τις οποίες ήταν ευεργετικό ένα μεγαλύτερο ιστορικό αναζήτησης.

Αναφορικά με τους παλιούς χρήστες, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θέλει να εφαρμόσει την αλλαγή επειδή δεν θέλει να τραβήξει τους ανθρώπους σκουπίζοντας “επιμελημένα” δεδομένα χωρίς τη ρητή άδειά τους.

“Καθοδηγούμενες συμβουλές”

Οι παλιοί χρήστες θα επηρεαστούν από άλλα μέτρα, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης νέων “καθοδηγούμενων συμβουλών”.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος χρησιμοποιεί την Αναζήτηση Google για να ρωτήσει εάν ο λογαριασμός του είναι ασφαλής, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο που θα δείχνει τις ρυθμίσεις του και θα παρέχει έναν τρόπο προσαρμογής τους.

Incognito Mode

Η Google ενεργοποιεί νέο τρόπο για πλοήγηση ινκόγνιτο

Η Google είπε ότι είχε επίσης διευκολύνει την πρόσβαση στην κατάσταση ανώνυμης περιήγησης (ινκόγκνιτο) στις εφαρμογές της – μια ρύθμιση που αναστέλλει την καταγραφή δεδομένων – επιτρέποντας στους χρήστες να ενεργοποιήσουν την εγκατάσταση πατώντας και κρατώντας πατημένο την εικόνα προφίλ τους.

«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα με τον όγκο των πληροφοριών που διατηρεί η Google», δήλωσε ο Jim Killock, εκτελεστικός διευθυντής του Open Rights Group. «Η Google πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν κάνει μια σαφή ένδειξη σχετικά με το αν θέλουν να αποθηκεύονται τα ιστορικά τους και για πόσο καιρό, αντί για το αν έχουν ξεκαθαρίσει κάποια ειδοποίηση που διάβασαν κατά το ήμισυ.»

Διαβάστε επίσης: Apple – Google: Θα ειδοποιούν μέσω κινητού τον χρήστη του αν ήρθε σε επαφή με θετικό στον κορωνοϊό

Με πληροφορίες από το bbc.com

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας