More

  Οι… Καστανιές του Αιγαίου – Το διπλό (και επικίνδυνο) κόλπο του Ερντογάν με τους πρόσφυγες

  Το άλλο τέχνασμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα αφορούσε στη συμφωνία με τον Έντι Ράμα για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην Αλβανία. Στην Άγκυρα έκαναν λόγο για 30.000 άτομα που θα φιλοξενηθούν σε δομές της Βορείου Ηπείρου.

  Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

  Η συμφωνία με τον Ράμα για μεταφορά 30.000 προσφύγων στην Βόρειο Ήπειρο

  Με πρόδηλη την πρόθεση του Ράμα να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της Κορυτσάς και του Αργυρόκαστρου με χιλιάδες μουσουλμάνους. Και, βέβαια, με τον κρυφό πόθο του «Σουλτάνου» η πλειοψηφία των μεταναστών να επιδιώξει την είσοδό της στην Ελλάδα μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου και από τα περάσματα που χρησιμοποιούν κυρίως οι έμποροι ναρκωτικών.

  Η διαρροή της συμφωνίας, ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αλβανίας. Κυρίως από τον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα και τον προκάτοχό του, Μπουγιάρ Νισάνι που κατηγόρησαν τον Ράμα ότι με τις ενέργειές του στρέφεται κατά της Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων. Η έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσει το βασικό ατού της Αθήνας για συμμόρφωση του Αλβανού πρωθυπουργού και για την ακύρωση ακόμα ενός σχεδίου που κατέστρωσε ο Ερντογάν.

  Πλακιωτάκης στη «Μ»: . Επιτηρούμε και προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορα με διαρκείς περιπολίες τόσο του Λιμενικού, όσο και του Πολεμικού Ναυτικού»

  Άλλη μία επιβεβαίωση της «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» ήρθε από τα παράλια της Μικράς Ασίας όπου το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με στόχο να τους στείλει στα ελληνικά νησιά. Ανάμεσα σε όσους θέλει να εργαλειοποιήσει ο «Σουλτάνος» βρίσκονται και ασθενείς με κορωνοϊό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι ελληνικές αρχές. Έτσι, επιβεβαιώνεται στον πόντο το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 4 Απριλίου όταν αποκαλύψαμε και τα σχέδια της Άγκυρας, αλλά και την επαγρύπνηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο επειδή είχαν από τότε υλικό που προανήγγειλε τη συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών στα παράλια της Μικράς Ασίας.

  Το πλάνο του Ερντογάν χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η μία προβλέπει την προσπάθεια μετακίνησης 100άδων μεταναστών προς τα νησιά πρώτης υποδοχής. Με φόντο τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο.

  Σε αυτόν τον σχεδιασμό θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και ασθενείς με κορωνοϊό διότι στόχος είναι η πρόκληση προβλημάτων στις δομές φιλοξενίας που είναι ούτως ή υπεράριθμες και κατά συνέπεια οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν δύσκολες. Για να υλοποιηθεί αυτό το μέρος του σχεδίου θα χρησιμοποιούνται μικρές λέμβοι ώστε σε περίπτωση ανατροπής τους να διασώζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τις ελληνικές δυνάμεις. Τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να βουλιάξουν εύκολα και έτσι το σχέδιο των Τούρκων θα αποτύχει.

  Η πρώτη κίνηση του «σουλτάνου» είναι μετακινήσει χιλιάδες ανθρώπους (ακόμα και ασθενείς με κορωνοϊό) στα νησιά πρώτης υποδοχής και η δεύτερη να μεταφερθούν μετανάστες με πλοία φαντάσματα που φέρονται ως φορτηγά ή ακόμα και σαν βενζινάδικα στην ενδοχώρα

  Στη δεύτερη κατηγορία οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να μεταφέρουν με διάφορους τρόπους 100άδες μετανάστες και πρόσφυγες στην ενδοχώρα. Κυρίως με πλοία φαντάσματα που φέρονται ως φορτηγά ή ακόμα και σαν βενζινάδικα, η Άγκυρα θέλει να στείλει τον κόσμο στις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, ακόμα και στην Κρήτη. Έτσι, θεωρούν ο Ερντογάν και οι επιτελείς του πώς θα προκαλέσουν αναφλέξεις στις τοπικές κοινωνίες και θα καταστήσουν πιο εύκολο τον εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των προβλημάτων που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα.

  Στα νησιά πρώτης υποδοχής υπάρχει έντονη ανησυχία για τις κινήσεις των Τούρκων. Από την άλλη πλευρά, όμως, έχουν αντιληφθεί περιφερειάρχες και δήμαρχοι πώς τα αυξημένα μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων αποδίδουν και οι ροές έχουν περιοριστεί. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω του καιρού. Όπως, άλλωστε, τόνισε ο Γιώργος Χατζημάρκου «μπορεί να υπάρχουν για δύο μέρες κάθε εβδομάδα ισχυροί άνεμοι και κύματα, αλλά τις υπόλοιπες πέντε επικρατεί μπουνάτσα και η προσέγγιση των νησιών μας θα μπορούσε να γίνει ευκολότερα. Απλά, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και έχουμε πολύ καλή φύλαξη των ελληνικών χωρικών υδάτων με αύξηση των σκαφών και των ανδρών, τόσο του Λιμενικού, όσο και του Πολεμικού Ναυτικού», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

  «Από τον Φεβρουάριο άλλαξε πλήρως η τακτική της Ελλάδας και οι ροές μειώθηκαν σημαντικά. Ουσιαστικά περιορίστηκαν στο ελάχιστο», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Κώστας Μουτζούρης. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου «Οι αποτροπές από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό σε συνδυασμό με τις συνεχείς περιπολίες δυσκόλεψαν αφάνταστα το έργο των δουλεμπόρων και των Τούρκων. Γι’ αυτό βγάζουν εκνευρισμό με κάθε τρόπο».

  Συμμετοχή στον περιορισμό των ροών έχει και, μάλιστα, καθοριστική ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας το Λιμενικό Σώμα, αλλά επεσήμανε και την άψογη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.«Από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κι έπειτα αυξήθηκε στον μέγιστο βαθμό η προστασία των συνόρων μας και των χωρικών υδάτων μας. Επιτηρούμε και προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με διαρκείς περιπολίες τόσο του Λιμενικού, όσο και του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο συνεργαζόμαστε άψογα», δήλωσε στην «ΜΠΑΜ».Στο υπουργείο υπολογίζουν και στην αρωγή της Frontex. Έχουν πλέον στενή συνεργασία και γι’ αυτό παρατάθηκε άλλον ένα μήνα η παρουσία της διεθνούς δύναμης στο Αιγαίο.«Έχει αλλάξει πλέον το δόγμα. Αποδείχθηκε και στον Έβρο, αποδεικνύεται καθημερινά και στο Αιγαίο. Είμαστε Alert», τόνισε ο Πλακιωτάκης.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν στα αρμόδια υπουργεία, ειδικά οι επιτελείς του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Εθνικής Άμυνας και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη, ο Ερντογάν θέλει να εργαλειοποιήσει και τον κορωνοϊό.«Υπάρχουν και τέτοιες πληροφορίες, αλλά είτε με κορωνοϊό, είτε χωρίς, το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει τις περιπολίες και τις αποτροπές στις προσπάθειες εισόδου των μεταναστών», συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.«Φυσικά λαμβάνονται πλέον ειδικά μέτρα για την προστασία των ανδρών που βρίσκονται καθημερινά στη θάλασσα και φυλούν τα σύνορά μας. Στις περιπολίες και στην τακτική μας, πάντως, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι», διευκρίνισε ο Πλακιωτάκης.

  Ξέρουν, βέβαια, στο υπουργείο και το Plan b του Ερντογάν με τη χρησιμοποίηση μεγάλων πλοίων. Τακτική διαφορετική σε σύγκριση με το παρελθόν. «Εμείς ερευνούμε κάθε πληροφορία που συγκεντρώνουμε. Όλες οι υπηρεσίες δουλεύουν σε 24ωρη βάση για να υπάρχει υλικό που μπορεί να ‘ναι χρήσιμο σε όσους εκτελούν υπηρεσία στο Ανατολικό Αιγαίου, αλλά και σε εκείνους που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας.Η ουσία είναι ότι ο Ερντογάν δεν ησυχάζει. Ειδικά από τη στιγμή που δέχεται κριτική και εντός της χώρας του για την προσωπική ήττα του στον Έβρο, όπως γράφουν οι λιγοστές φωνές της αντιπολίτευσης. Όσο ακούγονται αυτές, τόσο θα αναζητεί τρόπους για να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες ώστε να αποσπάσει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα τον βοηθήσουν να στηρίξει την τουρκική οικονομία, η οποία παραπαίει και λόγω του κορωνοϊού. Η πανδημία, πάντως, δείχνει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο «Σουλτάνος» δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και ένα φονικό υιό για να πετύχει τα σχέδιά του και αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο και τον κατατάσσει στην κατηγορία των ηγετών που επιδιώκουν τον βιολογικό πόλεμο.

  Το Al Jazeera και η τουρκική προπαγάνδα

  Πέρα από τις προσπάθειες για είσοδο στην Ελλάδα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών μέσω θαλάσσης, στην Άγκυρα μηχανεύονται και άλλα κόλπα για να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα μας. Το ρεπορτάζ του Al Jazeera περί τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα αναδεικνύει τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χρήση κάθε προπαγανδιστικής δυνατότητας που έχει. Απλά και μόνο για προκαλέσει αναταράξεις στην Ελλάδα. Μέσω του αραβόφωνου καναλιού, μάλιστα, οι Τούρκοι βάζουν στο κάδρο και την Κω, στην οποία υποστηρίζουν ότι ζει τουρκική μειονότητα, υπό καθεστώς περιορισμών από τις ελληνικές αρχές. Από το υπουργείο Εξωτερικών έχουν ήδη ετοιμάσει το πλάνο της αντίδρασης. Όχι μόνο προς το Al Jazeera, το οποίο υιοθέτησε όλους τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, αλλά και προς τα άλλα διεθνή Μέσα, που ενδέχεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

  Φυσικά η απάντηση θα δοθεί και μέσω ευρωπαϊκών Μέσων. Όπως, για παράδειγμα η Die Welt. «Η επιδημία μπορεί να μην έχει περάσει, αλλά φαίνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να υλοποιήσει την απειλή του. Λεωφορεία μεταφέρουν δωρεάν τους μετανάστες στη Μεσόγειο, ώστε να μπουν στις βάρκες για ένα από τα ελληνικά νησιά. Με αυτό το νέο δρομολόγιο η Τουρκία επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην ΕΕ. Πρόκειται για μία τακτική ανεύθυνη, η οποία με την πανδημία του κορωνοϊού γίνεται και εξαιρετικά επικίνδυνη», έγραψε η γερμανική εφημερίδα και έστειλε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για τις άκρως επικίνδυνες ενέργειες του Ερντογάν.

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

   Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ζάκυνθος: Απαγχονισμένη βρέθηκε Τσέχα τουρίστρια

  Απαγχονισμένη βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στο Κερί, Τσέχα τουρίστρια, ηλικίας 45 ετών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerazante. Άγνωστοι είναι μέχρι...

  Παναγιώτης Βλαστός: Νέα καταδίκη με ελαφρυντικό

  Νέα καταδίκη, αλλά αυτή τη φορά με ελαφρυντικό, για τον Παναγιώτη Βλαστό. Η καταδίκη του είχε να κάνει με την υπόθεση που αφορούσε τη...

  Αρπαγή Μαρκέλλας: Τι δηλώνει η 33χρονη μέσα από τη φυλακή

  Δηλώσεις μέσα από τη φυλακή έκανε η 33χρονη "κοκκινομάλλα" που κατηγορείται για την απαγωγή της 10χρονης Μαρκέλλας. Τις δηλώσεις αυτές τις μετέδωσε το κεντρικό...

  Νέα BP Super Unleaded 98 με τεχνολογία ACTIVE

  H BP λανσάρει στην Ελληνική αγορά τη νέα BP Super Unleaded 98 οκτανίων με τεχνολογία ACTIVE, τη νέα βενζίνη με περισσότερα οκτάνια που μπορεί...

  Το Cyber Security International Institute δημιουργεί Ψηφιακές Ακαδημίες σε συνεργασία με τη Eurolife FFH

  Μια νέα συνεργασία, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, ανακοινώνει η Eurolife FFH, ενώνοντας τις δυνάμεις της με το Cyber Security International...