22:19 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού κατέλαβε εξαπίνης το Πεντάγωνο

Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού κατέλαβε εξαπίνης το Πεντάγωνο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα στο Κογκρέσο πως η απότομη κατάρρευση του αφγανικού στρατού κατέλαβε εξαπίνης το Πεντάγωνο, παραδεχόμενος ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στον πιο πολύχρονο πόλεμο της Αμερικής, περιλαμβανομένης της διαφθοράς και του πεσμένου ηθικού στις τάξεις των Αφγανών.

“Το γεγονός ότι ο Αφγανικός στρατός τον οποίο εμείς και εταίροι μας εκπαιδεύσαμε απλώς εξαφανίστηκε –σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό– μας κατέλαβε όλους εξαπίνης”, δήλωσε ο Όστιν στην αρμόδια για τις ένοπλες δυνάμεις Επιτροπή της Γερουσίας.

“Θα ήταν ανέντιμο να ισχυριστώ κάτι άλλο.”

Ο Όστιν μιλούσε κατά την έναρξη μιας διήμερης διαδικασίας που αναμένεται να είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες ακροάσεις σχετικά με το χαοτικό τέλος στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε στρατιώτες των ΗΠΑ και αμάχους και άφησε τους Ταλιμπάν να επανέλθουν στην εξουσία.

Οι επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων που εποπτεύουν τον στρατό των ΗΠΑ διεξάγουν ακροάσεις σήμερα και αύριο, αντίστοιχα, και οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να εστιάσουν σε αυτό που θεωρούν ότι ήταν λάθη που έκανε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το τέλος του 20ετούς πολέμου.

Πριν από δύο εβδομάδες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπερασπίστηκε σθεναρά την κυβέρνηση σε μια παρόμοια ακρόαση, αν και αντιμετώπισε εκκλήσεις για παραίτηση.

Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της προεδρίας του με τη δραματική απώλεια του πολέμου στο Αφγανιστάν και η διαχείριση της άτακτης αποχώρησης της Αμερικής ήγειρε ερωτήματα για την κρίση του και την εμπειρογνωσία του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του Κοινού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, κατέθεσε πως δεν ανέμενε ότι οι Ταλιμπάν θα κατελάμβαναν τόσο γρήγορα την εξουσία, σημείωσε ωστόσο τις προειδοποιήσεις του στρατού από τα τέλη του 2020 ότι μια εσπευσμένη αποχώρηση –χωρίς σύνδεσή της με οιουσδήποτε όρους– θα μπορούσε να επιταχύνει την κατάρρευση του αφγανικού στρατού και της κυβέρνησης.

“Αυτό έγινε πριν από ένα χρόνο. Η εκτίμησή μου [αυτή] παρέμεινε σταθερή από την αρχή μέχρι το τέλος”, είπε ο Μίλεϊ.

Ο Όστιν έπλεξε το εγκώμιο του αμερικανικού προσωπικού που βοήθησε στη μεταφορά με αερογέφυρα 124.000 Αφγανών έξω από τη χώρα, μια επιχείρηση η οποία κόστισε επίσης τη ζωή σε 13 στρατιώτες των ΗΠΑ και δεκάδες Αφγανούς σε μια επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

“Ήταν τέλεια; Και βέβαια δεν ήταν”, είπε ο Όστιν, αναφερόμενος στους απεγνωσμένους Αφγανούς που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να σκαρφαλώσουν σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ και τους αμάχους που σκοτώθηκαν στο τελευταίο πλήγμα στον πόλεμο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) των ΗΠΑ.

Ο Μίλεϊ είπε πως οι Ταλιμπάν “παραμένουν μια τρομοκρατική οργάνωση” η οποία δεν έχει διαρρήξει τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα. Προειδοποίησε πως μια ανασύσταση της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν με βλέψεις για επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι “μια πολύ πραγματική πιθανότητα” — ίσως ακόμη και σε ένα χρόνο.

Ωστόσο ο Όστιν υπεραμύνθηκε των σχεδίων της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσουν μελλοντικές τρομοκρατικές απειλές από οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος με drones ή καταδρομείς από το εξωτερικό.

“Επιχειρήσεις πέρα από τον ορίζοντα είναι δύσκολες αλλά απολύτως πιθανές. Και οι μυστικές πληροφορίες που τις στηρίζουν προέρχονται από μια ποικιλία πηγών, όχι αμερικανικές μπότες στο έδαφος”, είπε ο Όστιν.

Διαβάστε ακόμη

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ήθελαν να καθυστερήσει η αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Ταλιμπάν: To Νταές δεν εγείρει καμμία απειλή για το Αφγανιστάν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας