More

  Οι καταθέσεις για τα δάνεια των κομμάτων

  Το… κουβάρι μίας υπόθεσης η οποία ξεκινάει αρκετά χρόνια και αφορά τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, αρχίζει και ξετυλίγεται με γοργούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες, αφού έχουν γίνει ήδη οι πρώτες καταθέσεις, τις οποίες φέρνει σήμερα το ereportaz στο… φως της δημοσιότητας.

  Η αποκάλυψη των εγγράφων από το Ereportaz που αφορούσαν το… ξεχασμένο εισαγγελικό πόρισμα για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2014 σε συνδυασμό με τη μήνυση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου η οποία κατατέθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στους οικονομικούς εισαγγελείς, έχουν πάει τη συγκεκριμένη ιστορία πολλά βήματα παρακάτω, με τους αρμόδιους να βεβαιώνουν πλέον ότι η έρευνα θα διεξαχθεί σε βάθος.

  H αποκάλυψη του ereportaz δύο χρόνια πριν

  proto

  Στις 6 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε  προγραμματισμένη επίσκεψη του Βουλευτή Αχαίας και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκου Νικολόπουλου, συνοδευόμενου από το πρόεδρο και οικονομολόγο του Κινήματος “ΥΠΕΡΒΑΣΗ” Κ. Τόμπρα, τους δικηγόρους Γεώργιο Νούλα και Λεωνίδα Στάμο και τον Οικονομολόγο Στέφανο Τσίπα, στον προϊστάμενο Εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος κο ΔΡΑΓΑΤΣΗ και τους Εισαγγελείς κκ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και ΜΠΡΗ, για να ενημερωθεί σχετικά με την ανάσυρση από το αρχείο της δικογραφίας με τις ποινικώς κολάσιμες πράξεις και παραλείψεις των τραπεζικών στελεχών που διαχειρίστηκαν άμεσα και έμμεσα τις χρηματοδοτήσεις – δανειοδοτήσεις των κομμάτων, τα γνωστά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό «θαλασσοδάνεια των κομμάτων».

  Νίκος Νικολοπουλος
  Κ. Τόμπρας, Ν. Νικολόπουλος, Λ. Στάμος


   

  Λίγες ημέρες αργότερα οι κ. Στέφανος Τσίπας και Λεωνίδας Στάμος κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας στον πταισματοδίκη

  Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες καταθέσεις δεν σχετίζονται με την πιθανή ανάσυρση της δικογραφίας όπως σχολίαζαν στο ereportaz δικαστικές πηγές.

  • Τι κατέθεσε ο κ. Τσίπας

  Κα Πρόεδρε,

  Ως Διαχειριστής Διεθνών Επενδυτικών Κεφαλαίων με πολυετή ευδόκιμο προϋπηρεσία εις την Χρηματαγορά της Φραγκφούρτης Γερμανίας και της Λευκωσίας της Κύπρου γνωρίζω την από 11.03.2016 Καταγγελία – Μηνυτήρια Αναφορά του κ. Νίκου Νικολόπουλου, Βουλευτού του Ν. Αχαϊας κατά παντός υπευθύνου τραπεζικού στελέχους, που με τις πράξεις ή και τις παραλήψεις του έχει εγκρίνει, ή και υπογράψει, ή και εκταμιεύσει τα δάνεια και τις πάσης μορφής πιστώσεις, που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τραπέζης της Ελλάδος κατά την έννοια της περίπτωσης (β) της Τροπολογίας με Γενικό Αριθμό: 390 και Ειδικό Αριθμό: 37, του Υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε την 04.04.2013 και ψηφίστηκε, όπως κατατέθηκε.

  Με το περιεχόμενο της από 11.03.2016 Καταγγελίας – Μηνυτηρίου Αναφοράς συμφωνώ απόλυτα και προς επίρρωση αυτής έχω να προσθέσω τα εξής αληθή, πραγματικά και τεκμηριωμένα γεγονότα, τα οποία στηρίζονται σε έγγραφα βεβαίας χρονολογίας.

  Συγκεκριμένα:

  Ουδεμία Τροπολογία, όπως εν προκειμένω η υπ’ αριθμόν: 390 / 37 / 2013, που έγινε επίσημα Νόμος του Κράτους με το ΦΕΚ Α΄ 90 της 18ης Απριλίου 2013, υπέρκειται:

  α) του Άρθρου: 106 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίον επιτάσσει ότι: «Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της Εθνικής Οικονομίας» και

  β) του Άρθρου: 107 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίον επιτάσσει αυξημένη τυπική προστασία των ξένων εν Ελλάδι επενδύσεων.

  Εν προκειμένω την 05.06.2015 εις το κλειστό Γυμναστήριο του Πανελληνίου κατά την διάρκεια του 10ου Συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Γενικός Διευθυντής του κ. Νίκος Σαλαγιάννης ομολόγησε παρουσία των συγκεντρωμένων, ότι οι ταμίες του Κόμματος, σε αγαστή συνεργασία με επιτελικά τραπεζικά στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., κατάφεραν το έτος 2009 να λάβουν όχι μόνον κρατική επιχορήγηση ποσού ύψους 24.000.000,- Ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και επιπρόσθετα άλλα 47.000.000,- Ευρώ ως τραπεζικό δάνειο.

  Επίσης το έτος 2010 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλαβε ως Κόμμα 20.000.000,- Ευρώ ως κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονα άλλα 40.000.000,- Ευρώ ως τραπεζικό δάνειο.

  Επίσης το έτος 2010 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλαβε ως Κόμμα 20.000.000,- Ευρώ ως κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονα άλλα 40.000.000,- Ευρώ ως τραπεζικό δάνειο.

  Συνεπώς, μόνον κατά τα έτη 2009 και 2010 εκχώρησαν οι ταμίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως εγγύηση κρατικές επιχορηγήσεις ποσού ύψους 24.000.000,- Ευρώ+ 20.000.000,- Ευρώ = 44.000.000,- Ευρώ και έλαβαν δολίως και παρανόμως ως τραπεζικό δάνειο ποσό ύψους 47.000.000,- + 40.000.000,- = 87.000.000,- Ευρώ, καταστρατηγώντας ούτω την ΠΔΤΕ 2577 / 09.03.2006, η οποία με σαφήνεια επιτάσσει μεταξύ άλλων ότι: «…15. κάθε πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει καταγεγραμμένες πολιτική και διαδικασίες, που αντιστοιχούν στην Επιχειρησιακή και Στρατηγική σχετικά με 15.3 τη θέσπιση ορίων παύσης ζημιογόνων δραστηριοτήτων ή άλλων διορθωτικών ενεργειών…».
  Ομολογεί ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης επιπροσθέτως την 05.06.2015 επί λέξει: «Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα αρκεί να δούμε, τι συνέβη τις δύο τελευταίες χρονιές, που άρχισε η οικονομική κατάρρευση. Οι κρίσιμες χρονιές ήταν το 2009 και το 2010. Όχι γιατί τότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Αλλά γιατί τότε κορυφώθηκε».

  Συνεπώς, αν και πολύ πριν των ετών 2009 και 2010 εγνώριζαν οι ταμίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αντί να προβούν σύμφωνα με την ΠΔΤΕ 2577 / 09.03.2006 στις δέουσες διορθωτικές κινήσεις, (λήψη πρόσθετων εγγυήσεων, εμπράγματων εξασφαλίσεων κλπ), τουναντίον συνέχιζαν την αλόγιστη λήψη επιπρόσθετων δανείων εκχωρώντας μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις ακόμη και αυτές των ετών μέχρι και το 2017 και επέκεινα, στέλνοντας ουσιαστικά τον λογαριασμό των χρεών στον Έλληνα Φορολογούμενο Πολίτη.
  Εξηγείται λοιπόν απόλυτα διά ποίον λόγον εξεδόθη δολίως η υπ’ αριθμόν: 390 / 37 / 2013 τροπολογία. Σαφώς για να κουκουλωθεί το μέγα αυτό οικονομικό σκάνδαλο και να εξαπατηθούν διεθνείς επενδυτές, όπως η Credit Agricole S.A., η Societe Generale S.A., η Deutsche Bank AG καθώς επίσης Αμερικανικά και Βρετανικά Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.
  Δέον να σημειωθεί, ότι στην ομιλία του ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης επίσης αποκαλύπτει επί λέξει: «Τι παραλάβαμε λοιπόν τον Μάρτιο του 2012 ; Στο ταμείο 45.000,- Ευρώ, χρέη προς τράπεζες 133.000.000,- Ευρώ, (με τόκους πάνω από 15.000.000,- Ευρώ κατ’ έτος), και χρέη προς τρίτους 4.500.000,- Ευρώ».

  Εις το σημείο αυτό επισημαίνω τις βαρύτατες ποινικές ευθύνες, τις οποίες έχουν ο τέως αλλά και ο νυν Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ήτοι οι κ.κ. Γεώργιος Προβόπουλος και Γιάννης Στουρνάρας. Αμφότεροι αν και υπεύθυνοι διά την εποπτεία του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος έναντι του Ελληνικού Λαού αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης αποδεικνύεται, ότι με πράξεις ή και παραλείψεις τους επέτρεψαν την αλόγιστη κατασπατάληση του κόπου και του μόχθου Ελλήνων αλλά και Διεθνών Αποταμιευτών, που σε πολλές περιπτώσεις ήσαν και μέτοχοι των εν λόγω Τραπεζών (Αγροτικής και Εθνικής), δηλαδή Κρατικών Τραπεζών ή υπό Κρατική Διοίκηση.

  Τεράστιες λοιπόν είναι στο υπό κρίση σκάνδαλο οι ευθύνες των κ.κ. Γ. Προβόπουλου και Γ. Στουρνάρα και τούτο διότι πέντε χρόνια είχε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εποπτείας των Τραπεζών. Σύμφωνα με το Άρθρο 7 του Ν. 3723 / 2008 το Συμβούλιο Εποπτείας θα έπρεπε να συνέρχεται μία φορά το μήνα, προκειμένου να διασφαλίζει, ότι η δημιουργούμενη ρευστότητα από την στήριξη του Δημοσίου προς τις Τράπεζες χρησιμοποιείται προς όφελος των

  Καταθετών, των Δανειοληπτών και γενικότερα της Ελληνικής Οικονομίας.
  Ωστόσο το Συμβούλιο Εποπτείας συνεκλήθη τελευταία φορά επί Υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου (το έτος 2011) και έκτοτε έμεινε ανενεργό, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν τρείς (3) ανακεφαλαιοποιήσεις κατά τις οποίες δόθηκαν στις Τράπεζες 45 δις. Ευρώ, χρήματα που βάρυναν τους Έλληνες Φορολογούμενους και αυτό φυσικά το γνώριζαν οι υπεύθυνοι Επόπτες των Ελληνικών Τραπεζών κ.κ. Γ. Προβόπουλος και Γ. Στουρνάρας, οι οποίοι κατά την άποψή μου είναι και οι κυρίως υπεύθυνοι για το απίστευτο φαγοπότι, που έλαβε χώρα. Ευνόητον είναι, ότι ανάλογο φαγοπότι έλαβε χώρα και εκ μέρους των Ταμείων της Νέας Δημοκρατίας.

  Στην γειτονική μας Ιταλία προ ετών έλαβε χώρα ένα ανάλογο οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο διαλεύκανε με την επιχείρηση «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ» ο Εισαγγελέας του Μιλάνου κ. Antonio Di Pietro. Όταν προφυλάκισε τον 1ο κατηγορούμενο για κακουργηματική απάτη και άλλες κατηγορίες, μέχρι να ορισθεί η δίκη του, τότε συνολικά 1.192 επίορκοι θυμήθηκαν ακόμη και το τελευταίο δωράκι, που έλαβαν, προκειμένου να στηθεί αυτό το πρωτοφανές σκηνικό σήψεως και διαφθοράς κατά του Ιταλικού Δημοσίου και της Εθνικής τους Οικονομίας.

  Συνάδελφοί μου Διαχειριστές Διεθνών Επενδυτικών Κεφαλαίων τουλάχιστον στην Χρηματαγορά της Φραγκφούρτης αναμένουν να δουν ανάλογες κινήσεις και στην Ελλάδα με ταυτόχρονες άμεσες αλλαγές στις Διοικήσεις των Συστημικών μας Τραπεζών, που συνεχίζουν φευ να στηρίζουν επίορκα επιτελικά τους στελέχη.
  Ουδέν έτερον έχω να προσθέσω.

  Στέφανος Στ. Τσίπας
  Διεθνής Οικονομικός Σύμβουλος

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΔΩ


   

  • Τι κατέθεσε ο κ. Στάμος

  Τον Νικολόπουλο τον γνωρίζω ως Βουλευτή. Την μήνυσή του την έχω διαβάζει και το περιεχόμενο αυτής το επιβεβαιώνω.

  Γνώση του θέματος έχω λόγω του ότι ως Δικηγόρος Αθηνών, με κάποιους συναδέλφους και οικονομολόγους, συστήσαμε ένα σωματείο δανειοληπτών με την επωνυμία «ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ». Σκοπός του σωματείου τη δεδομένη στιγμή είναι η δικαστική αναγνώριση μέσω Αγωγής του δικαιώματος των ιδιωτών δανειοληπτών για κούρεμα των ιδιωτικών οφειλών τους. Λόγω της ενασχόλησής μας με το ανωτέρω, έχουμε ερευνήσει και εξετάσει τις πρωτογενείς διατάξεις περί του τραπεζικού δικαίου, ήτοι τις Συμφωνίες της Βασιλείας, το παράγωγο ευρωπαϊκό δίκαιο (βλ. ευρωπαϊκές Οδηγίες) ενσωμάτωσης των Συμφωνιών αυτών, το εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο που με τη σειρά του ενσωμάτωσε το παράγωγο ευρωπαϊκό δίκαιο και τις κανονιστικές πράξεις του Διοικητή της ΤτΕ. Τολμώ να πω ότι, λόγω εξειδίκευσής μου στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και της ως άνω ασχολίας μου, είμαι άριστος γνώστης του εν γένει τραπεζικού δικαίου.

  Από δημοσίευμα του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού στην ιστοσελίδα e-reportaz και μετά τηλεφωνικής του παρέμβασης στην τηλεοπτική εκπομπή του Κινήματος Υπέρβαση ,την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, έμαθα αρχικώς και βεβαιώθηκα αντιστοίχως χρονικά περί του πορίσματος Καλούδη.

  Το Πόρισμα Καλούδη, φέρει ημερομηνία Μαρτίου 2013. Συνεπώς, η έρευνα του Εισαγγελέα Καλούδη αφορά δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προ του Μαρτίου 2013. Εξετάζοντας λοιπόν, τα ιστορικά τραπεζικά δεδομένα από τον Μάρτιο 2013 και πίσω, διαπιστώνουμε τρεις [3] ημερομηνίες σταθμούς: α) τον Ιούλιο του 2010, ότε και δημιουργήθηκε το ΤΧΣ, β) τον Δεκέμβριο του 2008, ότε και ψηφίστηκε ο Ν.3723 και γ) τον Απρίλιο του 2005, ότε και εξεδόθη η ΠΔ/ΤΕ 2560.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΔΩ


  Nα σημειωθεί πως στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων μετέχει ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.

  Με αφορμή την συμμετοχή του στην Επιτροπή και την εκκίνηση των εργασιών της, δήλωσε τα εξής: «Η Βουλή καλείται να αποδείξει πως μπορεί να… επιπλεύσει, ερχόμενη ευθέως αντιμέτωπη πλέον με το ακανθώδες ζήτημα των θαλασσοδανείων σε μέσα ενημέρωσης αλλά και στα ίδια τα κόμματα. Οι βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, οφείλουν να αποδείξουν πως η δημοκρατία δεν… θαλασσοπνίγεται, ακόμα και όταν οι δυσάρεστες οσμές αγγίζουν την ίδια την πολιτική και τα κόμματα, αλλά και τις σχέσεις τους με το μηντιακό κατετσημένο.

  Αυτή τη φορά, η Βουλή έχει μία ιστορική ευκαιρία να τελειώνει μία και καλή με το θλιβερό και χρεοκοπημένο παρελθόν, να διερευνήσει πλήρως τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, συνεπακόλουθα και τις σχέσεις διαπλοκής μεταξύ πολιτικής εξουσίας, μηντιακού κατεστημένου και οικονομικών παραγόντων της χώρας. Ελπίζω από καρδιάς να μην τη χάσει, γιατί τότε η δημοκρατία και η πατρίδα θα χάσουν

  Προσωπικά, υπηρετώντας την εντολή των Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών, θα κάνω πάλι κάθε τι δυνατό για να βγουν οι αλήθειες μπροστά και η αληθινή Ελλάδα… ακόμα πιο μπροστά, αλλά και να πάει επιτέλους κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ανέκδοτο…

  Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για το εργασιακό νομοσχέδιο βουλευτής Μαραβέγιας ισχυρίστηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι το πρόβλημα της «μαύρης εργασίας» έχει λυθεί στη...

  Tα… παραπολιτικά παρασκήνια

  Ησυχία  Πάντως, η κυβέρνηση το πέρασε το νομοσχέδιο χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Η αντιπολίτευση δεν έπεισε ότι το εργασιακό σχέδιο νόμου είναι ο Αρμαγεδδών που...

  Τέλος οι μάσκες από σήμερα – Πότε καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας, ποιοι δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test [vids]

  Άρση lockdown: Καταργούνται από αύριο το πρωί οι μάσκες μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για...

  Αγωνία για τον Μητροπολίτη Κηφισίας, τραυματίστηκε το μάτι του από βιτριόλι – Το χρονικό της σοκαριστικής επίθεσης [vids]

  Επίθεση με βιτριόλι: Σε σταθερή κατάσταση οι Μητροπολίτες Κηφισιάς και Κονίτσης https://www.youtube.com/watch?v=QaCalGbTxZU&feature=youtu.be   Επίθεση με βιτριόλι: Τα νεότερα για τους τραυματίες - Το προφίλ του 37χρονου δράστη. Πρωτοφανές...

  Ανακαλεί ο Κ. Βελόπουλος τα όσα διέδιδε για την Μάγδα Φύσσα

  Οι ισχυρισμοί για την αποζημίωση που πήρε η Μάγδα Φύσσα για την δολοφονία του γιου της Παύλου Φύσσα που διακινούσε ο πρόεδρος της Ελλ....