10:56 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Η Κίνα καταγγέλλει για εξαπάτηση τις ΗΠΑ αναφορικά με το Κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Κίνα καταγγέλλει για εξαπάτηση τις ΗΠΑ αναφορικά με το Κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα “την εξαπάτηση” των ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση έκθεσης του Πενταγώνου η οποία έκανε λόγο για πιο γρήγορη από το αναμενόμενο επιτάχυνση του κινεζικού πυρηνικού προγράμματος.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι το Πεκίνο ήδη μπορεί να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές από εδάφους, αέρος και θαλάσσης.

“Η επιτάχυνση της πυρηνικής επέκτασης της Κίνας μπορεί να της επιτρέψει να διαθέτει 700 πυρηνικές κεφαλές έως το 2027”, αναφέρει αυτή η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τις στρατιωτικές ικανότητες της Κίνας.

“Είναι πιθανόν το Πεκίνο να επιδιώκει να εξοπλιστεί με τουλάχιστον 1.000 πυρηνικές κεφαλές έως το 2030, αριθμός μεγαλύτερος από τον εκτιμώμενο ρυθμό και όγκο το 2020”, προσθέτει.

Σε απάντηση ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν “να υπερτονίσουν” το σενάριο της κινεζικής απειλής.

“Η έκθεση που δημοσίευσε το Πεντάγωνο, όπως και προηγούμενες, αγνοεί τα γεγονότα και είναι γεμάτη προκαταλήψεις”, επεσήμανε ο Ουάνγκ, καταγγέλλοντας “την εξαπάτηση” της Ουάσινγκτον.

Ακόμη κι αν η Κίνα διαθέτει 1.000 πυρηνικές κεφαλές, το οπλοστάσιό της ωχριά μπροστά σε αυτό των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι οποίες μαζί έχουν στην κατοχή τους περισσότερο από το 90% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως: 5.500 η Ουάσινγκτον και 6.255 η Μόσχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).

Διαβάστε ακόμη 

Το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα “προχωρεί ολοταχώς”

Αντόνιο Γκουτέρες προς ΗΠΑ και Κίνα: Σταματείστε γιατί είμαστε ήδη”στο χείλος της αβύσσου”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας