Η Μυρτώ πριν της επιτεθεί ο Πακιστανός
Πως είναι σήμερα η Μυρτώ

“Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι έχει περάσει ο άμεσος κίνδυνος ζωής που υφίστατο τουλάχιστον τον πρώτο 1,5 χρόνο ζωής άμεσα. Δυστυχώς δεν είμαστε και στην καλύτερη κατάσταση, γιατί ήδη έχει πνευμονία, όταν συνήθως παρουσιάζεται ένα πρόβλημα στα άτομα που είναι κλινήρης, εμφανίζονται και άλλα προβλήματα αλυσιδωτά. Ένα τέτοιο άτομο αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κίνδυνο, όσο και να το αγαπάς, όσο και να το φροντίζεις, όσο και να το προσέχεις”, λέει.

Η Μυρτώ ναι μεν καταλαβαίνει, ναι μεν γελάει, δεν μιλάει όμως και δεν περπατάει… Είναι 24 ετών, έχουν περάσει 9 χρόνια… Δεν έχει ζήσει τίποτα, δεν μπορεί να ζήσει σαν τις συνομήλικες της. Αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα, προσπαθώ πάρα πολύ να της δώσω. Ακόμη και αν είναι κάποιοι γιατροί, κάποιες θεραπείες που να έχουν κάτι που θα την βοηθούσε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα. Και εξωτερικό που κοιτάμε εδώ και έναν χρόνο, λόγω κορωνοϊού δεν μπορούμε να πάμε“.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

“Ο νόμος πρέπει να γίνει πολύ πιο αυστηρός”

“Πίστευα η Μυρτώ ήταν μια περίπτωση. Μετά είδα αλυσιδωτά να βλέπω τόσες άλλες περιπτώσεις, τόσα άλλα κορίτσια που μπορεί να μην ήταν ανήλικα, αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Ήταν πολύ κοντά στην ηλικία της Μυρτούς. Είχαν την ίδια κατάληξη και χειρότερα θα έλεγα. Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη ήταν πολύ ακραία. Ο νόμος δεν έχει αλλάξει ακόμη και θα έπρεπε να γίνει πολύ πιο αυστηρός. Θα έπρεπε σε ειδεχθή εγκλήματα τα ισόβια να είναι ισόβια. Αν δώσεις ευκαιρία στον φονιά να σκοτώσει και κάποιον άλλον ακόμα, είναι σαν να αφήνεις ελεύθερο κάποιον να σκοτώσει κάποιον άλλο αθώο. Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω… Αρνούμαι να το καταλάβω. Γιατί να έχουν δικαιώματα οι δολοφόνοι και τα δικαιώματα των θυμάτων δεν τα κοιτάνε”, τονίζει.

Το κράτος τους έχει στηρίξει;

“Η Μυρτώ δεν έχει δικαιωθεί. Το ΣτΕ απορρίπτει το αίτημα να αναλάβει το κράτος κάθε μήνα τα έξοδα της. Τα έξοδα προέκυψαν μετά από αυτή την επίθεση. Με ποια έννοια μας στηρίζει το κράτος; Με ένα αναπηρικό επίδομα των 800€, όταν η Μυρτώ χρειάζεται άλλες 3.000€ επιπλέον έξοδα; Εγώ έχω μεγαλώσει και δεν μπορώ να την σηκώσω. Τις διατροφές, το υγειονομικό υλικό; Τι ακριβώς μου καλύπτει το κράτος; Μπορεί και δύο θεραπείες την ημέρα. Μπορούν να βγουν με αυτό το αναπηρικό επίδομα;“, λέει.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ

Το μήνυμα που δίνει στις άλλες μητέρες που έχουν χάσει το παιδί τους

“Τις καταλαβαίνω, καταλαβαίνω τον πόνος τους, την απόγνωση τους. Καταλαβαίνω τι είναι να μην έχεις το παιδί που γέννησες. Να το βλέπεις, να χαίρεσαι! Δυστυχώς η μικρή μου αν και είναι σε αυτή την κατάσταση, εγώ την βλέπω! Είναι πολύ σημαντικό αυτό, τουλάχιστον για τους γονείς”, επισημαίνει.

Η Μυρτώ σε αγώνα ποδοσφαίρου

Μίλησε επίσης για τα περιστατικά βίας που έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό.

“Τόσο καιρό βλέπαμε την υπόθεση της Καρολαιν. Κορίτσι 20 ετών ήταν και αυτό, επειδή είχε κάνει γάμο; Οι γονείς ένα μικρό κορίτσι χάσανε. Και της Φολεγάνδρου, ένα αθώο παιδί ήταν και αυτό. Τι πάει να πει είχε ψυχολογικό- ψυχιατρικό πρόβλημα; Γιατί αυτοί οι γονείς από τη στιγμή που ξέρουν ότι έχουν ένα παιδί που είναι άρρωστο δεν ενημερώνουν τους γύρω; Τα άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή μαζί του. Πρέπει να το αφήσουν να γίνει; Δεν μπορώ να το καταλάβω”, σημειώνει.

Η Μυρτώ σε αγώνα ποδοσφαίρου με τα χρώματα της ΑΕΚ

Αν είχε γιο, όπως είπε, θα τον συμβούλευε να μην σηκώνει το χέρι του για κανένα λόγο.

“Η αλήθεια είναι ότι θα είχα έναν γιο, γιατί το πρώτο μου παιδί πέθανε όταν γεννήθηκε και ήταν αγόρι. Δεν είναι να συμβουλέψεις ένα παιδί στην ενηλικίωση του, είναι από την ημέρα που γεννιέται. Να του μαθαίνεις πράγματα, του «μπολιάζεις»  αξίες έλεγαν οι παλιοί. Του μαθαίνεις την αξία της ζωής να την κοιτάει διαφορετικά. Δεν έχει σημασία αν είναι άντρας η γυναίκα. Η ανθρώπινη ζωή και η ύπαρξη, έχουν μεγάλη σημασία και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την αφαιρέσει. Δεν σηκώνουμε το χέρι μας για κανέναν λόγο, είτε σεξουαλικός, είτε ψυχολογικός, είτε εγωιστικός. Έχει ευτελιστεί η αξία της ζωής”, κατέληξε.

Πηγή : debater.gr