6:10 Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Η Κροατία νέο μέλος της ζώνης Σένγκεν

Η Κροατία νέο μέλος της ζώνης Σένγκεν

«Πράσινο φως» για την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν «άναψε» το συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία, η επίσημη είσoδος της Κροατίας στη ώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ θα γίνει την 1η Ιανουαρίου.

Αντίθετα, Ρουμανία και Βουλγαρία θα αναγκαστούν να κάνουν υπομονή πριν ενταχθούν καθώς η Αυστρία προβάλλει βέτο.

«Σήμερα θα ψηφίσω κατά της διεύρυνσης του Σένγκεν στην Ρουμανία και την Βουλγαρία», ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών προσερχόμενος στην σύνοδο των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Αυστρία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρή αύξηση των αιτήσεων ασύλου, φοβάται ότι η άρση των συνοριακών ελέγχων με τις δύο αυτές χώρες θα αυξήσει ακόμη περισσότερο της αφίξεις μεταναστών. «Αυτήν την χρονιά, καταγράψαμε περισσότερες από 100.000 παράνομες διελεύσεις των αυστριακών συνόρων», εξήγησε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν την ένταξη της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην τεράστια ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας που περιλαμβάνει 22 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την Νορβηγία και την Ελβετία, εντός της οποίας 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Η ένταξη νέων χωρών, η οποία πρέπει να αποφασισθεί ομοφώνως από τα κράτη μέλη, θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της ουράς των αυτοκινήτων στα σύνορα των χωρών αυτών και θα έδινε ώθηση στον τουρισμό.

Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη του Σένγκεν οφείλουν να ασκούν αυστηρό έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης και να δεσμευθούν για αστυνομική συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η Κροατία των 3,9 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της ΕΕ από το 2013 και η οποία θα ενταχθεί στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, περιμένει μία θετική απάντηση από την σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών.

Εκτός της Αυστρίας, και η Ολλανδία διάκειται αρνητικά απέναντι στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ζώνη του Σένγκεν. Ο ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Ερικ βαν ντερ Μπουργκ εξήγησε ότι η χώρα του διατηρεί ανησυχίες σε σχέση με «την διαφθορά και τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην χώρα και ζητά νέα έκθεση της Κομισιόν για τους τομείς αυτούς.

«Για μας θα είναι ναι για την Κροατία και ναι για την Ρουμανία», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν αποτελεί μια «κακή μέρα για την Ευρώπη», σύμφωνα με το Βερολίνο

Σένγκεν: Αυστριακό βέτο στην ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας