21:10 Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Η Κυβέρνηση της Σκωτίας ζητά νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2023

Η Κυβέρνηση της Σκωτίας ζητά νέο δημοψήφισμα  για ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2023

Το σχέδιο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, τον Οκτώβριο του 2023, ανακοίνωσε η Νίκολα Στέρτζον.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν νομικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα γίνει το δημοψήφισμα, σε περίπτωση που η Βρετανία επιχειρήσει να το μπλοκάρει. Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο της Σκωτίας δημοσίευσε το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 19 Οκτωβρίου 2023.

Το ερώτημα θα είναι το ίδιο με το πρώτο δημοψήφισμα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».

Η Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον, για άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, αλλά ήδη έχουν ενεργοποιηθεί πλάνα για να υπάρχει νομική άδεια, σε περίπτωση που το Λονδίνο επιχειρήσει να μπλοκάρει την ψηφοφορία.

«Το ζήτημα της ανεξαρτησίας δεν μπορεί να καταπιεστεί. Πρέπει να επιλυθεί δημοκρατικά», τόνισε η Στέρτζον μιλώντας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. «Αυτό που δεν είμαι διατεθειμένη να κάνω- και δεν θα κάνω ποτέ- είναι να επιτρέψω να είναι η σκοτσέζικη δημοκρατία αιχμάλωτη του Μπόρις Τζόνσον ή όποιου άλλου πρωθυπουργού», υπογράμμισε.

Το 2014 οι ψηφοφόροι της Σκωτίας- που έχει περίπου 5,5 εκατομμύρια κατοίκους- απέρριψαν την ανεξαρτησία. Τότε, το 55,3% τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας και το 44,7% υπέρ. Όμως, η κυβέρνηση επιμένει ότι το Brexit- στο οποίο η πλειονότητα των Σκωτσέζων ήταν αντίθετοι- σημαίνει πως πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητά η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Η κυβέρνηση της Σκωτίας θέλει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μετά την πανδημία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας