5:37 Τρίτη 28 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε τον πρώτο κρατούμενο εκτός Γκουαντάναμο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε τον πρώτο κρατούμενο εκτός Γκουαντάναμο

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε κα προχώρησε στη μεταφορά κρατουμένου εκτός της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο σε μια προσπάθεια να συρρικνωθεί ο εξαιρετικά αμφιλεγόμενος πληθυσμός της φυλακής και να οδηγήσει σταδιακά και στο οριστικό κλείσιμό της.

Ο κρατούμενος, ο 56χρονος Μαροκινός πολίτης Abdul Latif Nasser, είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες και είχε οριστεί η απελευθέρωσή του το 2016, αλλά κρατήθηκε στις φυλακές για άλλα πέντε χρόνια περνώντας ουσιαστικά 19 χρόνια στο Γκουαντάναμο χωρίς κατηγορίες εναντίον του.

Η μεταφορά του στο Μαρόκο είχε εγκριθεί κοντά στο τέλος της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία είχε δεσμευτεί να κλείσει το Γκουαντάναμο, αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν μπορέσει να αφεθεί ελεύθερος ο Nasser και αναίρεσε την απόφαση.

Η άφιξή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ουσιαστικά σταμάτησε τη διαδικασία μεταφοράς κρατουμένων, με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να δεσμεύεται να «φορτώσει το Γκουαντάναμο με κακούς».

Η νέα  κυβέρνηση Μπάιντεν με την ανάληψη της εξουσίας  άρχισε να αναλαμβάνει δράση από το σημείο που είχε σταματήσει η διοίκηση Ομπάμα.

Η μεταφορά του Nasser στη χώρα καταγωγής του αφήνει 39 ακόμα κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, από τους περίπου 800 συνολικά, από όταν άνοιξε η φυλακή το 2002.

Η πλειονότητα των κρατουμένων που παραμένουν στο Γκουαντάναμο κρατούνται επίσης ως «κρατούμενοι επ αόριστον » χωρίς κατηγορία εναντίον τους ή δίκη. Για δέκα από αυτούς έχει εγκριθεί η αποφυλάκισή τους από αρμόδια επιτροπή επανεξέτασης του Γκουαντάναμο, όπως και στην περίπτωση Nasser, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν βρει ακόμη χώρες που είναι διατεθειμένες να τους πάρουν, οι οποίες θα έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας.

Η απελευθέρωση του Nasser ακολουθεί πλήθος ενδείξεων που υποδηλώνουν ότι έρχεται μια αλλαγή στην πολιτική προσέγγιση σε ότι αφορά στο Γκουαντάναμο.

Ο Nasser προσγειώθηκε στο Μαρόκο νωρίς το πρωί της Δευτέρας, κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Καζαμπλάνκα, ενώ θα επανασυνδεθεί με την οικογένειά του τις επόμενες ημέρες και θα εργαστεί στην επιχείρηση καθαρισμού πισινών του αδελφού του, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές εξακολουθούν να αντιτίθενται στο κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο και την απελευθέρωση των κρατουμένων, λέγοντας ότι παραμένουν απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε ακόμη 

Αγωγή κατά του FBI από πληροφοριοδότη του για παιδική κακοποίηση

ΗΠΑ: “Μια αυτόματη στρατιωτική νίκη των Ταλιμπάν δεν είναι προεξοφλημένη”

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας