21:00 Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Η κυβέρνηση Τρας παίρνει πίσω τη μείωση των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα

Η κυβέρνηση Τρας παίρνει πίσω τη μείωση των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα

Σε μία εντυπωσιακή, όσο και ασυνήθιστη στα βρετανικά πολιτικά χρονικά, στροφή 180 μοιρών, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κουάσι Κουαρτένγκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Λιζ Τρας δεν θα προχωρήσει τελικά στην κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή που είχε ανακοινωθεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα. Το αμφιλεγόμενο μέτρο είχε προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές, λαϊκή κατακραυγή, ραγδαία πτώση των ποσοστών των Τόρις και άνοδο των Εργατικών, ακόμα και μία ασυνήθιστη παρέμβαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που κάλεσε τη νέα βρετανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιό της για μεγάλες μειώσεις στους φόρους των υψηλών εισοδημάτων, υποδεικνύοντας ως ορθή επιλογή τις στοχευμένες μειώσεις σε όσους πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 45% επισκίασε την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας μας. Κατά συνέπεια ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε. Το καταλάβαμε και ακούσαμε», ανέφερε στο Twitter o Κουαρτένγκ. «Αυτό θα μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των βασικών στοιχείων του σχεδίου μας ανάπτυξης. Αρχικά η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας», εξήγησε ο υπουργός. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει 60 δισ. λίρες για έξι μήνες, αν και πρόκειται να έχει διάρκεια δύο χρόνια για τα νοικοκυριά.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί μετά τη στροφή 180 μοιρών που αναγκάστηκε να κάνει, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είχε καταλήξει ένας «μεγάλος περισπασμός». Παράλληλα, ο Κουαρτένγκ αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η πρότασή του ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι είναι ότι κατέληξε να είναι ένας μεγάλος περισπασμός από ένα ισχυρό πακέτο» μέτρων. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, ο βρετανός υπουργός είπε ότι δεν θεωρεί ότι χρειάζονται. «Προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Διαβάστε επίσης

Λιζ Τρας και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν για εμβάθυνση της συνεργασίας Βρετανίας – Γαλλίας

Η Λιζ Τρας ορίστηκε νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας