More

    Η μαγειρική στο τηλεοπτικό μπλέντερ του κανιβαλισμού

    Από συνταγές του πεντάλεπτου για ένα γρήγορο γεύμα και τους μάγειρες που ανακαλύπτουν ξανά και ξανά τοπικές συνταγές σε λαγκάδια και ραχούλες μέχρι τα ριάλιτι με σεφ που κάνουν παρατηρήσεις, διατάζουν και φωνάζουν σε βουρκωμένους παίκτες με τατουάζ μανίκια, οι οποίοι ονειρεύονται μια θέση σε ένα αστεράτο, μισελενάτο, εστιατόριο, το φαγητό έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της τηλεόρασης. Μεγάλα δίκτυα στέλνουν μάγειρες σε ζούγκλες, δάση και απομονωμένες περιοχές ανά τον κόσμο και μαγειρεύουν στη φύση, η ιστορία κάθε φαγητού, από το ψωμί μέχρι το σάντουιτς και τη σοκολάτα, έχει αναλυθεί σε δεκάδες ώρες πανάκριβων γυρισμάτων και εκπομπών, τα super foods γίνονται ανάρπαστα, διαβάζουμε ιστορίες επιτυχίας (και αποτυχίας) διάσημων σεφ, ενώ όλοι ζητάμε brunch και αυγά μπένεντικτ σαν αυτά που είδαμε στην τηλεόραση. Αν όμως υπάρχει ένα συστατικό κοινό σε όλες τις τηλεοπτικές συνταγές, είναι ότι μερικά ωμά υλικά γίνονται μαγειρεμένο φαγητό. Μέχρι τώρα.

    Εχει μερικές μέρες που βγήκαν τα μαχαίρια όταν έγινε γνωστό ότι στην Αμερική ετοιμάζεται ένα νέο μαγειρικό σόου που θα παρουσιάζει ο γνωστός ηθοποιός Τίτους Μπέργκες με τίτλο «Dismantled» (Διαλυμένο) σε μια νέα συνδρομητική πλατφόρμα, το Quibi. Ποια είναι η διαφορά; Ο Μπέργκες, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα, θα μαζεύει στο στούντιο μερικούς διάσημους σεφ, θα τους δένει τα μάτια και θα τρώνε κυριολεκτικά «στα μούτρα» ένα πιάτο έτοιμου φαγητού που θα εκτοξεύει ένα μικρό κανόνι (food canon). Ο σκοπός είναι να ταυτοποιήσει ο κάθε σεφ τα συστατικά του πιάτου όσο αυτά θα τρέχουν στο πρόσωπό του και στα ρούχα του και όποιος καταλάβει τι σάλτσα καλύπτει τη μύτη και τα μάγουλά του και τι μπορεί να είναι αυτά τα κομματάκια που μασουλάει θα κερδίζει ένα χρηματικό έπαθλο.

    Ο κορεσμός

    Είναι χαρακτηριστικό της τηλεόρασης γενικά να κανιβαλίζει το προϊόν της και αφού το μασήσει καλά να το «φτύνει», οσονούπω και στο πρόσωπο ενός επαγγελματία σεφ. Το έχουμε δει με παλαιότερες τάσεις και εκπομπές και μάλλον έφτασε η σειρά του φαγητού και της μαγειρικής να περάσει από τον μύλο που αλέθει τα πάντα και βγάζει έναν χυλό, ακόμη και αν είναι μοριακής κουζίνας. Μήπως το σύστημα έχει κορεστεί, ο κόσμος βαρέθηκε και πια θα τηγανίζουμε μόνο πατάτες; Τουλάχιστον θα γλιτώσουμε απ’ όλες τις φωτογραφίες με πιάτα έτοιμα να παρουσιαστούν αντί να φαγωθούν. Πόσες πατάτες να φωτογραφίσεις;

    Σάκης Ιωαννίδης

    Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

    Πρόσφατα Άρθρα

    Σύγκρουση on air Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα – Αιγαίο, Αν. Μεσόγειος, μετανάστες, μειονότητες το πεδίο σύγκρουσης

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου μετά...

    Live τώρα η εκπομπή “ΡΕΠΟΡΤΑΖ” με τον Π. Κουσουλό στα Παραπολιτικά 90,1

    Ο Πέτρος Κουσουλός μαζί με τα Παραπολιτικά 90,1 ξεκίνησαν τις υψηλές ραδιοφωνικές πτήσεις. Ρεπορτάζ, συνδέσεις, συνεντεύξεις, παρασκήνιο καθημερινά από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή στις...

    Συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

    Ευρείες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο...

    Κορωνοϊός: Τραγική ημέρα με 3.833 νέα κρούσματα, 819 διασωληνωμένους και 104 νέους θανάτους

    Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.833, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες...

    Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός έσβησε τη φωτιά από το πόδι διαδηλωτή-βίντεο ντοκουμέντο!

    Ενας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο πόδι από βόμβα μολότοφ που πέταξαν άλλοι διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη στο ύψος της Θεολογικής...