5:46 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Η μελανιά στο αριστερό μάγουλο της Τζωρτζίνας "ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ"

Η μελανιά στο αριστερό μάγουλο της Τζωρτζίνας "ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ"

Μια εμφανέστατη μελανιά στο αριστερό της μάγουλο έφερε η άτυχη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη την ημέρα της κηδείας της! Το «σημάδι» αυτό έγινε αντιληπτό από όλους όσοι ήρθαν σε επαφή με τη σορό του μικρού κοριτσιού εκείνη την τραγική ημέρα και κυρίως από τον πατέρα της, Μάνο Δασκαλάκη.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Το γεγονός αυτό, που αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», δίνει νέα τροπή στην ακριβή αιτία θανάτου του εννιάχρονου κοριτσιού, καθώς ειδικοί δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκε από την κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου ένας διπλός δολοφονικός μηχανισμός, δηλαδή η χορήγηση κεταμίνης και η ασφυξία. Μάλιστα η συγκεκριμένη παραδοχή του κ. Δασκαλάκη προς την «Μ» διαψεύδει όλους όσοι αυτό το διάστημα (γραφείο τελετών κ.λπ.) προσπαθούσαν να αποδομήσουν τις πληροφορίες που ήθελαν το πρόσωπο της Τζωρτζίνας να έχει «καλλωπιστεί» προτού κηδευτεί, προκειμένου να περάσει απαρατήρητο το συγκεκριμένο σημάδι. Το ερώτημα το οποίο πλέον τίθεται είναι κατά πόσον το συγκεκριμένο σημάδι-μελανιά στο αριστερό μάγουλο του δολοφονημένου παιδιού, το οποίο αντίκρισαν άπαντες και άπασες κατά τη διάρκεια της κηδείας, συνδέεται με τις πτωματικές υποστάσεις τις οποίες κατέγραψε στην ιατροδικαστική του έκθεση ο αρμόδιος ιατροδικαστής, Σωτήρης Μπουζιάνης. Ως γνωστόν (θα διαβάσετε σχετικά στην «Μ»), συνάδελφοι του κ. Μπουζιάνη αμφισβητούν ότι οι μεταθανάτιες υποστάσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται και δεξιά και αριστερά στο πρόσωπο της Τζωρτζίνας αλλά και στην «οπίσθια επιφάνεια του κορμού του σώματος». Το ερώτημα το οποίο θέτουν είναι μήπως τα συγκεκριμένα «σημάδια» δεν αφορούν υποστάσεις, αλλά προθανάτια τραύματα τα οποία δεν καταγράφηκαν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Ιατροδικαστική
Η ιατροδικαστική εξέταση της Τζωρτζίνας πραγματοποιήθηκε στις 1/2/2022, ενώ το παιδί απεβίωσε στις 29/1/2022. Προκύπτει ότι η 1η εντολή για νεκροψία/νεκροτομή εκδόθηκε από το ΑΤ Αμπελοκήπων στις 31/1/2022 και αφού ο κ. Δασκαλάκης, έπειτα και από επιθυμία της κ. Πισπιρίγκου, είχε εξαντλήσει τις προσπάθειές του για να διενεργηθεί η ιατροδικαστική εξέταση στην Πάτρα. Θυμίζουμε ότι στις 31/1/2022 (ημέρα Δευτέρα) ο κ. Δασκαλάκης είχε προσπαθήσει τόσο στον Εισαγγελέα Ακροάσεων όσο και στον Εισαγγελέα Ανηλίκων να γίνει παραπομπή της κόρης του προς ιατροδικαστική εξέταση στην Πάτρα, όπου και απέτυχαν οι προσπάθειές του αφού το πρωτόκολλο είναι σαφές και δεν αλλάζει (θάνατος που συμβαίνει στην Αθήνα διερευνάται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών).
Με τις τοξικολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε στο αίμα η φαρμακευτική ουσία κεταμίνη, σε συγκέντρωση 6,5μg/ml, καθώς και μεταβολίτης της κεταμίνης (νορκεταμίνη) στο αίμα και η δραστική ουσία στα ούρα. Αυτό το εύρημα οδήγησε στη διάγνωση της φαρμακευτικής δηλητηρίασης, η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Στα ευρήματα, όμως, θα πρέπει να συζητηθεί ότι ο κ. Δασκαλάκης αλλά και άλλοι παρευρισκόμενοι στην κηδεία, με τους οποίους επικοινώνησε η «Μ», αναφέρουν ότι η 9χρονη έφερε μια μεγάλη μελανιά στο αριστερό μάγουλο. Ανάλογο τραυματικό εύρημα περιγράφεται μεν στην ιατροδικαστική έκθεση του κ. Μπουζιάνη, ωστόσο προκύπτουν διάφορα ερωτήματα στα οποία προφανώς ο αρμόδιος ιατροδικαστής θα κληθεί να απαντήσει στη 18η τακτική ανακρίτρια η οποία χειρίζεται την υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουζιάνης διέγνωσε υποστάσεις κυανέρυθρης χροιάς που καταλαμβάνουν «το αριστερό ημιμόριο του προσώπου, το άνω βλέφαρο του δεξιού οφθαλμού, τη δεξιά παρειακή χώρα και την οπίσθια επιφάνεια του κορμού του σώματος».

Ερωτήματα
Μετά την ανάγνωση του ως άνω ευρήματος της ιατροδικαστικής έκθεσης που δημοσιεύει η «Μ», δημιουργούνται πολλά και εύλογα ερωτήματα τα οποία απασχολούν τους ερευνητές της υπόθεσης:
Καταρχήν ας διευκρινιστεί τι εννοείται ως πτωματικές υποστάσεις. Αμέσως μετά τον θάνατο η νεκρή ύλη κάτω από την επίδραση φυσικών, χημικών και μικροβιακών παραγόντων αρχίζει να υφίσταται μια σειρά από μεταβολές που εκδηλώνονται με τα λεγόμενα πτωματικά φαινόμενα. Τα φαινόμενα αυτά είναι τα «υστεροφανή» σημεία του θανάτου και θέτουν κατά τρόπο ασφαλή τη διάγνωση. Η μελέτη τους παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί συμβάλλει στο να κατανοηθούν ή και να επιλυθούν ορισμένα ιατροδικαστικά ζητήματα και συγκεκριμένα εκείνα που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τον χρόνο που πέρασε από τον θάνατο, για τη θέση -καμιά φορά- που είχε το άτομο την ώρα που πέθανε, για το ενδεχόμενο να μετακίνησαν το πτώμα κ.λπ. Οι πτωματικές υποστάσεις συνίστανται στην εμφάνιση, στα κατωφερέστερα (σ.σ. δηλαδή τα χαμηλότερα) μέρη του σώματος, μιας βαθιάς χρώσης του δέρματος με τη μορφή εκτεταμένων και ακανόνιστων κηλίδων που θυμίζουν γεωγραφικό χάρτη. Είναι το αποτέλεσμα της παθητικής διάτασης των αγγείων των κατωφερέστερων περιοχών του σώματος από το αίμα που εκεί λιμνάζει, λόγω της βαρύτητας, όταν πάψει η αντλητική λειτουργία της καρδιάς. Αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα σε 2-4 ώρες μετά τον θάνατο, υποσημαίνονται σαφώς σε 5-6 ώρες και μεγιστοποιούνται έπειτα από 12 ώρες. Στις περιοχές αυτές παραμένουν, εκτός αν το πτώμα μετακινηθεί σε μια καινούργια θέση, πριν από την εγκατάσταση των σηπτικών μεταβολών.
Με τα ανωτέρω βιβλιογραφικά δεδομένα σχηματίζεται η άποψη ότι η Τζωρτζίνα μετά τον θάνατο παρέμεινε για 12 ώρες σε ύπτια θέση, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν πτωματικές υποστάσεις καθολικά σε ολόκληρο τον κορμό.
Όμως με αυτήν τη μεταθανάτια θέση δεν ήταν δυνατό να σχηματιστούν υποστάσεις κυανέρυθρης χροιάς στο αριστερό ημιμόριο του προσώπου, στο άνω βλέφαρο του δεξιού οφθαλμού και στη δεξιά παρειακή χώρα. Όπως επισημαίνουν έγκριτοι ιατροδικαστές στην «Μ», «δεν είναι δυνατό αίμα να καθιζάνει στο πρόσωπο και παράλληλα στην οπίσθια πλευρά του σώματος. Επίσης δεν μπορεί να υποτεθεί ότι το παιδί τοποθετήθηκε σε θέση μπρούμητα, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα είχε πτωματικές υποτάσεις όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα».
Συνεπώς, η ανεύρεση πτωματικών υποστάσεων σε όλη την αριστερή πλευρά του προσώπου αλλά και παράλληλα δεξιά, ενώ η σορός προφανώς και τοποθετήθηκε σε ύπτια θέση, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μάλιστα, έγκριτοι ιατροδικαστές από Ελλάδα και εξωτερικό με τους οποίους επικοινωνήσαμε αναφέρουν ότι πιθανότατα σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε «με έναν θάνατο απλώς από φαρμακευτική δηλητηρίαση, αλλά το ενδεχόμενο της ασφυξίας παραμένει ανοικτό». Δηλαδή, όπως λένε, η κατηγορουμένη κ. Πισπιρίγκου χορήγησε φαρμακευτική/κατασταλτική ουσία (κεταμίνη) και παράλληλα πίεσε με το χέρι της το πρόσωπο του παιδιού, με αποτέλεσμα την απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών, όπως φέρεται να συνέβη στη Μαλένα και την Ίριδα, υποθέσεις οι οποίες διερευνώνται εισαγγελικά, με το πόρισμα των ιατροδικαστών κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα να αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.


Τρίχες
Παράλληλα, στην έκθεση Μπουζιάνη ουσιαστικά συνιστάται στην ανακρίτρια να υπάρξει έλεγχος στις τρίχες της άτυχης Τζωρτζίνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σε παρελθόντα χρόνο πριν από τη μοιραία ανακοπή τής χορηγούνταν κεταμίνη ή κάποια άλλη δηλητηριώδη ουσία. Η ανωτέρω ενέργεια προφανώς και κρίνεται απαραίτητη, διότι αφενός θα αναδείξει στοιχεία για τις εγκληματικές δράσεις της κατηγορουμένης (συσχετισμός όλων των παράδοξων επεισοδίων που καταθέτουν οι γιατροί) και αφετέρου η ανάδειξη μέσω αυτής της εξέτασης της δηλητηρίασης σε παρελθόντα χρόνο θα αποτελέσει πειστήριο με το οποίο θα σχηματιστεί ακόμα μία κατηγορία, αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας στις 11/4/2022, όπου με τις πράξεις της κατηγορουμένης έγινε προσπάθεια να θανατώσει το παιδί, δεν το κατάφερε λόγω της άμεσης και παρατεταμένης αντίδρασης των γιατρών, με αποτέλεσμα την πρόκληση βαριάς αναπηρίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές του θρίλερ της Πάτρας, η εργαστηριακή εξέταση των τριχών θα αναδείξει δηλητήρια και ουσίες που χορηγήθηκαν αρκετούς μήνες προ του θανάτου.
Με δεδομένο ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας στις 29/1/2022 αποδόθηκε σε φαρμακευτική δηλητηρίαση λόγω κεταμίνης, προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν και τα άλλα δύο παιδιά, η Μαλένα και η Ίριδα, για δηλητηρίαση από ουσία, διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων των εγκλημάτων ο δράστης χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία. Το υλικό που έχει παραλάβει το τοξικολογικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ είναι τμήματα ιστών της Μαλένας και της Ίριδας. Πρόκειται όμως για μονιμοποιημένο υλικό εντός διαλύματος φορμόλης και οι εργαστηριακές δυνατότητες είναι περιορισμένες. Τα δείγματα αυτά έχουν παραληφθεί εδώ και αρκετές ημέρες και ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία αποδέσμευσης της φορμόλης από τους ιστούς. Αυτή η διαδικασία θα απαιτήσει τουλάχιστον 15 ημέρες και ακολούθως και άλλες δύο εβδομάδες η εξέταση.
Σε κάθε περίπτωση, στα δείγματα αυτά θα αναζητηθούν εξωγενείς ουσίες όπως η κεταμίνη και άλλα δηλητήρια που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί και τα οποία η φορμόλη δεν τα επηρεάζει. Δηλαδή, η χρησιμοποίηση φορμόλης δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία εάν ο θάνατος της Μαλένας και της Ίριδας οφείλεται σε δηλητήριο, όπως κεταμίνη, άλλα φάρμακα ή/και δηλητήρια που δεν συμπεριλαμβάνονται στη φορμόλη.

Ασφυξία
Σε κάθε περίπτωση όμως το γεγονός ότι διαπιστωμένα πλέον, μέσω μαρτυριών, προκύπτει ότι και η Τζωρτζίνα είχε σημάδι-μελανιά στο αριστερό μάγουλο μεγιστοποιεί την πιθανότητα και στις τρεις περιπτώσεις θανάτων των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη να έχει χρησιμοποιηθεί ένας συγκεκριμένος δολοφονικός μηχανισμός και συγκεκριμένα εκείνος της ασφυξίας. Ερευνητής που ασχολείται με την υπόθεση επισημαίνει ότι πλέον είναι πολύ πιθανόν «στην 9χρονη να έλαβε χώρα συνδυασμός χορήγησης κεταμίνης και παράλληλα απόφραξης των έξω στομίων των αεροφόρων οδών».
Με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να προκλήθηκε θάνατος με τον μηχανισμό της ασφυξίας και στα τρία παιδιά, αφού με την απόφραξη της μύτης και του στόματος παρεμποδίζεται η αναπνευστική λειτουργία. Μάλιστα, η απόφραξη της μύτης και του στόματος με το χέρι ή με άλλο μέσο (π.χ. πανάκι) συναντάται ιδιαίτερα συχνά στις βρεφοκτονίες. Συγκεκριμένα, σε όλα τα κλασικά συγγράμματα Ιατροδικαστικής περιγράφεται ως μια κλασική μέθοδος βρεφοκτονίας. Σύμφωνα με τα βιβλία Ιατροδικαστικής στα οποία ανέτρεξε η «Μ» για επιβεβαίωση του ρεπορτάζ, τα ευρήματα που αναζητούνται είναι τα εξής:

1.Κακώσεις
Χαρακτηριστικές κακώσεις, ιδιαίτερα γύρω από τους ρώθωνες και το στόμα, όπως αμυχές, εκχυμώσεις, εντυπώματα από τα άκρα των δακτύλων του δράστη.
Υπενθυμίζουμε τα εξής:
(α) Η Μαλένα είχε εκδορές στη μύτη, προκληθείσες από όνυχες του δράστη, και ερυθρότητα επί της δεξιάς παρειάς ως τυπικό δακτυλικό εντύπωμα στην προσπάθεια του δράστη να προκαλέσει απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών, δηλαδή του στόματος και της μύτης. Περαιτέρω, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι οι κακώσεις αυτές ήταν όλες πρόσφατες, προθανάτιες και σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκαν πέριξ του χρόνου του θανάτου. Άλλωστε, πέραν πάσης αμφιβολίας προέκυψε ότι οι κακώσεις αυτές δεν προϋπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες από τις φωτογραφίες της οικογένειας αλλά και από τον ιατρικό φάκελο, όπου δεν περιγράφονται ανάλογες κακώσεις.
(β) Η Ίριδα, εκτός του εκζέματος (δηλαδή, δερματοπάθειας πέριξ των χειλέων), σε άλλο σημείο εντός της στοματικής κοιλότητας επί του στοματικού βλεννογόνου έφερε όλως πρόσφατη κάκωση/τραύμα, αφού διαπιστώθηκε λύση της συνεχείας του δέρματος. Άλλωστε προκύπτει και ο τρόπος απόφραξης με χρήση μέσου (πανάκι), το οποίο αποτέλεσε το μέσο απόφραξης. Δηλαδή, το πανάκι εισήλθε βίαια στη στοματική κοιλότητα και κατά την είσοδο στο στόμα προκλήθηκε από όνυχα του δράστη μικρή λύση της συνεχείας (τραύμα) εντός του στόματος. Με κανέναν άλλον τρόπο δεν θα μπορούσε να προκληθεί τραύμα εντός του στόματος, διότι οι πιπίλες είναι ατραυματικές, τα βρέφη έξι μηνών δεν έχουν δόντια και δεν καταναλώνουν στερεές τροφές.
Σύμφωνα πάντα με τα ιατροδικαστικά συγγράμματα, ιδιαίτερης αξίας είναι ο έλεγχος της έσω επιφάνειας των παρειών. Δηλαδή, αιμορραγικές διηθήσεις και διασχίσεις του βλεννογόνου κ.λπ. προσανατολίζουν προς την εγκληματική ενέργεια (ανθρωποκτονία), αφού η δημιουργία τους μπορεί να αποδοθεί στην ισχυρή πίεση που ασκείται από τον δράση στην περιοχή αυτή, με συνέπεια τον τραυματισμό του βλεννογόνου. Η Ίριδα είχε την ανάλογη βλάβη εντός του στόματος, προφανώς από τις εγκληματικές ενέργειες του δράστη.
2. Διαπιστώνεται οίδημα πνευμόνων.
Υπενθυμίζουμε ότι αμφότερα τα τέκνα της οικογένεια Πισπιρίγκου και Δασκαλάκη έφεραν εντόνου βαθμού πνευμονικό οίδημα και έντονη πνευμονική συμφόρηση. Σημειώνουμε ότι κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το διαπιστωθέν πνευμονικό οίδημα οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια/κάμψη, διότι τα δύο αυτά παιδιά δεν έπασχαν από ανάλογα νοσήματα. Ειδικά η Μαλένα, κατά τη νοσηλεία της λίγες ημέρες προ του θανάτου, είχε υποβληθεί σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου και υπερηχογραφήματος καρδιάς, και δεν διαπιστώθηκε καμία πάθηση, όπως άλλωστε και η ιστολογική εξέταση της καρδιάς της Μαλένας καμία καρδιακή πάθηση δεν ανέδειξε.
3. Αναζητούνται ασφυκτικές κηλίδες στα εσωτερικά όργανα. Σύμφωνα με την ιστολογική εξέταση των πνευμόνων της Ίριδας, χωρίς καμία αμφιβολία προκύπτει ότι διαπιστώθηκαν διάσπαρτες στικτές αιμορραγικές διηθήσεις, δηλαδή διαπιστώθηκαν ασφυκτικές κηλίδες.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά συγγράμματα που αναζητήσαμε με την «Μ» στην ιατρική βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ, η παρουσία αυτών των ασφυκτικών κηλίδων – στικτών αιμορραγικών εστιών είναι για την ασφυξία καθοριστικής σημασίας διαγνωστικό στοιχείο, σε σημείο ώστε όταν υπάρχουν δεν αναζητείται άλλη αιτία θανάτου.
4. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο μεγαλύτερος αριθμός αιφνίδιων θανάτων των βρεφών (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome) αποδίδεται σε απόφραξη των εξωτερικών στομίων των αεροφόρων οδών.

Είναι βέβαιο ότι οι τρεις θάνατοι δεν μπορούν να αποδοθούν σε τρεις διαφορετικές νοσολογικές οντότητες, και άρα ή έχουν προκληθεί από κοινή παθολογική αιτία (γενετική/κληρονομική ή επίκτητη) ή από ασφυξία. Προφανώς και αποκλείεται κοινή παθολογική αιτία και πια δεν μιλάμε για διάγνωση εξ αποκλεισμού, αλλά για ανάδειξη ευρημάτων που τεκμηριώνουν ασφυξία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιατροδικαστές/πραγματογνώμονες κ.κ. Καρακούκης και Καλόγρηας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένουν κάποιο θετικό εύρημα από τις τοξικολογικές εξετάσεις, αλλά αντίθετα το βάρος της επανεξέτασης των περιστατικών πέφτει στις ιστολογικές εξετάσεις, προκειμένου να αναδειχθούν ασφυκτικές κηλίδες που θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση της ασφυξίας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί

Διαβάστε επίσης

Πάτρα – Η μελανιά της Τζωρτζίνας : Οι αποκαλύψεις της “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” στο MEGA από την Σίσσυ Χριστίδου | Χαμογέλα και πάλι

Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Μελανιά στο αριστερό μάγουλο της Τζωρτζίνας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας