16:57 Κυριακή 22 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Η Μέρκελ ζητά τερματισμό των επιθέσεων στο Ισραήλ – Καταδίκη αντισημιτικών εκδηλώσεων στη Γερμανία

Η Μέρκελ ζητά τερματισμό των επιθέσεων στο Ισραήλ – Καταδίκη αντισημιτικών εκδηλώσεων στη Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ισραήλ με πυραύλους από τη Γάζα. «Πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις που στόχο έχουν να σκοτώσουν αδιάκριτα και να σπείρουν τον τρόμο», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Τίποτα δεν δικαιολογεί αυτήν την τρομοκρατία», πρόσθεσε. Ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων με πυραύλους, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί.

Στον απόηχο της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, πραγματοποιήθηκαν αντι-ισραηλινές συγκεντρώσεις σε πολλές γερμανικές πόλεις, στις οποίες διαδηλωτές πυρπόλησαν σημαίες του Ισραήλ μπροστά και σε εβραϊκές συναγωγές.

Στο Gelsenkirchen της βορειοδυτικής Γερμανίας οι διαδηλωτές φώναζαν αντισημιτικά συνθήματα, η αστυνομία παρενέβη και διέλυσε τη συγκέντρωση. Στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU στο Βερολίνο, άγνωστοι έκλεψαν τη σημαία του Ισραήλ που είχε υψωθεί και η οποία αντικαταστάθηκε σήμερα.

Η Γερμανία έχει ιστορικούς λόγους να είναι ευαίσθητη σε κάθε εκδήλωση αντισημιτισμού, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα τμήμα των μουσουλμάνων της χώρας που ταυτίζονται με τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καταδίκασε έντονα τις αντισημιτικές εκδηλώσεις και συνθήματα. «Πρόκειται όχι μόνον για κατάχρηση του δικαιώματος διαδήλωσης, αλλά και για ποινικά αδικήματα, τα οποία διώκονται», γράφει ο Σταϊνμάιερ σε άρθρο του στη σημερινή εφημερίδα «Bild». «Τίποτα δεν δικαιολογεί την απειλή κατά της ζωής Εβραίων στη Γερμανία είτε τις επιθέσεις σε συναγωγές σε γερμανικές πόλεις», προσθέτει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ζήτησε μεγαλύτερη προστασία των Συναγωγών στη Γερμανία, τονίζοντας ότι υπάρχει «μηδενική ανοχή» στις επιθέσεις αυτές.

Για τις συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εντός της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου και της κυβέρνησης υπογράμμισε το απαραβίαστο δικαίωμα για διαδηλώσεις. Αλλά «όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες διαμαρτυρίες για να βγάλει το μίσος κατά των Εβραίων, κάνει κατάχρηση του δικαιώματος». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν να ανεχθεί αντισημιτικές εκδηλώσεις και καταδίκασε κάθε μορφή αντισημιτισμού, από όποιο φάσμα – ισλαμικό, ακροδεξιό, ακροαριστερό – και αν προέρχεται.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ο Μακρόν καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς

Φουντώνουν οι αντισημιτικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας