2:01 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Η Ν. Κορέα αναλαμβάνει τις αποζημιώσεις από την περίοδο της Ιαπωνικής κατοχής

Η Ν. Κορέα αναλαμβάνει τις αποζημιώσεις από την περίοδο της Ιαπωνικής κατοχής

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το σχέδιό της για να προσφερθούν αποζημιώσεις στους υπήκοους της χώρας που είχαν εξαναγκαστεί να δουλέψουν παρά τη θέλησή τους στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορικής κατοχής, με το οποίο η Σεούλ ευελπιστεί να βάλει τέλος στις διμερείς εντάσεις ώστε να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις, με φόντο τις εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Νότια Κορέα και Ιαπωνία είναι σύμμαχοι-κλειδιά των ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια στην περιφέρεια, που οι κυβερνήσεις των τριών κρατών λένε πως απειλείται από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις τους είναι τεταμένες για δεκαετίες, εξαιτίας της αποικιακής κατοχής της κορεατικής χερσονήσου από το Τόκιο (1910-1945).

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Σεούλ, περίπου 780.000 Κορεάτες είχαν αναγκαστεί να εργαστούν καταναγκαστικά τα 35 χρόνια ιαπωνικής στρατιωτικής κατοχής, χωρίς να λογαριάζονται οι γυναίκες που υπέστησαν σεξουαλική σκλαβιά από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα.

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Παρκ Τζιν ανακοίνωσε τη δημιουργία ιδρύματος της Νότιας Κορέας για την αποζημίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, χωρίς καμιά άμεση ιαπωνική εμπλοκή.

Ανέφερε πως “ελπίζει ότι η Ιαπωνία θα ανταποκριθεί θετικά στη μείζονα απόφαση που ανακοινώνουμε σήμερα, με εθελοντικές συνεισφορές ιαπωνικών εταιρειών και ζητώντας συγνώμη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γυμνάσια από ΗΠΑ και Ν. Κορέα για την αντιμετώπιση επίθεσης με πυρηνικά όπλα

Η Β. Κορέα ζητά από ΗΠΑ και Ν. Κορέα να σταματήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας