More

  Η νέα ΚΥΑ για τα δικαστήρια θέτει σε κίνδυνο την υγεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων

  «Για μία ακόμα φορά μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες διατάξεις της ΚΥΑ που κατά την κρίση της θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων και των δικηγόρων.

  Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητά άμεσα την ανάκληση των εν λόγω διατάξεων, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων

  Η Δ1α/ΓΠ.οικ.26804 ΚΥΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

  Για μία ακόμα φορά μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

  Οι διατάξεις της Δ1α/ΓΠ.οικ.26804 ΚΥΑ ‘‘Επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 28.4.2020 έως και 15.5.2020’’ (ΦΕΚ 1588 Β΄/25.4.2020) με τις οποίες ορίζεται ότι από 6 Μαΐου θα εκδικάζονται οι υποθέσεις (ακυρωτικές και ουσίας) για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους κοινή ή ξεχωριστή δήλωση περί παράστασης χωρίς εμφάνιση στο ακροατήριο κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 33 του π.δ. 18/1989 ή στην παρ. 2 του άρθρου 133 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας κατά περίπτωση, οι δε λοιπές υποθέσεις θα αναβάλλονται από το δικαστήριο σε επόμενη δικάσιμο, δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.

  Τούτο διότι στις έδρες των ακροατηρίων των διοικητικών δικαστηρίων της Χώρας δεν μπορεί, λόγω ανεπάρκειας χώρου, να τηρηθεί η υγειονομική απαίτηση της τήρησης απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων (δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων) 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστο.

  Εξάλλου, αμφιβάλλουμε εάν είναι εφικτό να τηρηθεί και στο ακροατήριο η υγειονομική απαίτηση της φυσικής παρουσίας ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ., καθόσον πολλοί δικηγόροι αναμένεται να παραστούν για να ενημερωθούν για την ημερομηνία αναβολής της υπόθεσής τους.

  Εξίσου προβληματικός αναμένεται να είναι και ο συγχρωτισμός δικηγόρων στα μικρά γραφεία των Γραμματειών ενόψει της κατάθεσης δηλώσεων.

  Συνεπώς θεωρούμε ότι οι ανωτέρω διατάξεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων και ζητάμε άμεσα την ανάκλησή τους. Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης τηρούσε τη στοιχειώδη ηθική υποχρέωσή του να συμβουλευτεί την Ένωση Διοικητικών Δικαστών σχετικά θα ενημερωνόταν αναλυτικά για τους λόγους αδυναμίας εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων.

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  ΝΟΤΑΜ: Κινέζικος πύραυλος εισέρχεται ανεξέλεγκτα στην γη – Η Ελλάδα σε ζώνη επικινδυνότητας

  NOTAM εξέδωσε απόψε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον κινέζικο πύραυλο, ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες...

  Νέα Σμύρνη: Βαρύτερα αδικήματα προκύπτουν για δυο επιθέσεις του 22χρονου

  Η υπόθεση στη Νέα Σμύρνη παίρνει νέα τροπή. Όπως αποκάλυψε το dikastikoreportaz.gr, σε βάρος του 22χρονου Β.Μ. υπάρχουν συνολικά 8 καταγγελίες με εκείνη της...

  Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Νέα Σμύρνη: Αποκαλύπτονται οι 7+1 καταθέσεις των θυμάτων του 22χρονου

  Η εφημερίδα των μεγάλων αποκαλύψεων που κυκλοφορεί εκτάκτως την Μεγάλη Παρασκευή με ρεπορτάζ που θα κάνουν «ΜΠΑΜ» και θα προκαλέσουν σεισμό! ΜΕΝΙΟΣ- GATE: Τα...

  Χαμός στην πτήση Θεσσαλονίκη-Αθήνα: Διαιτολόγος παρενόχλησε αεροσυνοδό και στη συνέχεια αυτοϊκανοποιήθηκε

  Σεξουαλική επίθεση σημειώθηκε σε πτήση από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα προχθές το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, o 50χρονος διαιτολόγος πλησίασε με άκομψο...

  Πέθανε ο επιχειρηματίας Θανάσης Λαβίδας της Lavipharm

  Ο επιχειρηματίας Θανάσης Λαβίδας έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου 8 Μαΐου, έπειτα από μάχη που έδωσε επί μήνες με την λευχαιμία. Ο...