21:52 Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Η… οίηση και οι γκάφες, το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ

Η… οίηση και οι γκάφες, το  μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ

Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οι εκλογές της 21ης Μάϊου του 2023 ήταν ένας αγώνας επιβίωσης. Η «ΜΠΑΜ» έχει γράψει πολλές φορές ότι, αν το Κίνημα δεν περνούσε τον πήχη του 10%, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Κάποιοι έχουν αρχίσει να…καβαλάνε τα καλάμια, ενώ αίφνης το Κίνημα Αλλαγής «κόλλησε» στην πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.


Τελικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο κατάφερε να περάσει τον πήχη, αλλά του ήρθαν τα πράγματα τόσο βολικά που ούτε στα καλύτερά του όνειρα δεν είχε δει.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αύξησε για λίγο τη δύναμή του, από το περίπου 8% της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά να έφτασε στο 11,5%, αλλά ήταν τέτοια η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από το 31% στο 20% που έκανε το ΠΑΣΟΚ να φαίνεται ότι γιγαντώνεται ξανά. Αυτός είναι ένας παραμορφωτικός φακός που αλλοιώνει την πραγματικότητα. Και κάνει μερικούς στο ΠΑΣΟΚ να παθαίνουν… Τσίπρα.

Μεγαλομανία

Τι εννοούμε; Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να του επιτραπεί λίγη οίηση επειδή έγινε πρωθυπουργός στα 41 του χρόνια. Το ίδιο παθαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μία πρωτοφανή κίνηση μεγαλομανίας, «έφαγε» τον Χάρη Καστανίδη, συνυποψήφιό του για την προεδρία του Κινήματος, κρατώντας την έδρα της Θεσσαλονίκης και όχι του Ηρακλείου, όπου το ΠΑΣΟΚ εκλέγει δύο βουλευτές. Είναι σαφές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να αντικαταστήσει πλήρως το στελεχιακό ρόστερ του ΠΑΣΟΚ, και ειδικώς το βουλευτικό ρόστερ, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιος εμπειρότερος του ιδίου μέσα στο Κίνημα, για να μην υπάρχει κανείς που να αμφισβητήσει όχι τον ίδιο ως αρχηγό, αλλά τις πολιτικές του επιλογές.

Το… καλάμι, όμως, έχουν αρχίσει να καβαλάνε και τα στελέχη που συγκροτούν την ηγετική ομάδα γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτοί που κάποτε τηλεφωνούσαν τώρα αρνούνται να σηκώσουν τηλέφωνα, η συγκεκριμένη ηγετική ομάδα έχει μια συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε αυτό που πρέσβευε κάποτε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Η πολυφωνία

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ έχουν κολλήσει την πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά στελέχη να λένε το κοντό τους και το μακρύ τους για θέματα οικονομίας. Η Ελένη Χρονοπούλου μίλησε για αυξήσεις φόρων στη μεσαία τάξη και μετά το απέδωσε σε σαρδάμ λέγοντας: «Παιδιά, ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral @omadaalithias αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε»,,έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η Ελένη Χρονοπούλου. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι «μπήκαν μπροστά οι κρεατομηχανές» για να εκμεταλλευτούν αυτό το σαρδάμ, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό είναι το παιχνίδι της πολιτικής. Σε όποιον δεν αρέσει δεν μετέχει.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη να προαναγγέλλει τη μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, σε μια δήλωση που απαντήθηκε τόσο επίσημα από το ίδιο το κόμμα όσο και από τον Παύλο Χρηστίδη.
Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Παραστατίδης είπε: «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα».

Όταν ρωτήθηκε, αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν, για να γίνει η αναδιανομή, και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι. Οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αφορούν στον φόρο γονικής κληρονομιάς, στον φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι».

Ο υπεύθυνος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης, απάντησε λέγοντας: «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά στα πολύ πλούσια στρώματα, για να έχουμε ήπια φορολογική μεταβολή και να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικές πολιτικές. Η πολιτική της ΝΔ είναι κενή περιεχομένου, εστιάζει στην υπερφορολόγηση φτωχών νοικοκυριών». Ο κ. Χριστοδουλάκης πρόσθεσε ότι η ΝΔ πιάστηκε από ένα σαρδάμ για να χτίσει μια μυθολογία. Επεσήμανε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εστιάσει στην υπερφορολόγηση μεσαίων στρωμάτων.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μειώσει το όριο του αφορολόγητου στις γονικές παροχές στο μισό. Η Κατερίνα Μπατζελή υποστήριξε σε ανάρτησή της ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αυξήσει τη φορολογία στα μερίσματα, κάτι που υποστήριξαν και οι Δουδωνής, Μάντζος, εκλεγμένοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, και μετά όλοι έσπευσαν να ανασκευάσουν.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διακομματική Επιτροπή: Δύο debate ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας