13:15 Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Η «Όμικρον» φέρνει πλέον πιο κοντά τις εκλογές

Η «Όμικρον» φέρνει πλέον πιο κοντά τις εκλογές

Κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, λένε στο Μαξίμου, κι όμως, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ετοιμάζεται για εκλογές οι οποίες τοποθετούνται για το τέλος της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιρού.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό, η κυβέρνηση να ξορκίζει τις εκλογές και όλοι να προετοιμάζονται για αυτές; Γιατί υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτή η μάχη που δίνει τώρα η κυβέρνηση με τη μετάλλαξη «Όμικρον» θα την εξαντλήσει και θα αναγκαστεί να οδηγηθεί πρόωρα σε εκλογές, ώστε να κρατήσει το όποιο προβάδισμα θα έχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που οι τάσεις το δείχνουν να ανεβάζει τρέχοντας τα ποσοστά του.

Το βάρος στην πανδημία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση της «Όμικρον». Όμως, τα μέτρα παίρνονται τη μία ημέρα και την επόμενη θεωρούνται ήδη ξεπερασμένα. Η στρατηγική είναι να αποφύγουμε το lockdown, όμως, στο τέλος θα έχουμε lockdown, αλλά δεν θα είναι lockdown ή εν πάση περιπτώσει…

Άλλοι πάλι κριτικάροντας λένε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι παίρνει μέτρα και η κοινωνία κάνει ότι τα τηρεί. Όμως, έτσι ανεβαίνουν τα κρούσματα και στο τέλος θα είναι αναπόφευκτο το γενικό lockdown, ειδικά για μία μετάλλαξη που, απ’ ό,τι φαίνεται, μεταδίδεται και μέσα στην κοινότητα των εμβολιασμένων.

Με αυτό, λοιπόν, το κλίμα που διαμορφώνεται και με την κοινωνία κουρασμένη από τη μάχη με την πανδημία, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η φθορά που θα έχει η κυβέρνηση στις μετρήσεις από τον Ιανουάριο και μετά θα είναι τόσο μεγάλες που θα οδηγήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην αναθεώρηση των όσων έχει πει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή, το καλοκαίρι του 2023. Γι’ αυτό και πολλοί βλέπουν εκλογές πίσω από τις ανακοινώσεις του Μαξίμου για τους γενικούς γραμματείας που παραιτήθηκαν προκειμένου να πολιτευτούν. Αλλαγές Στις θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης έγιναν οι εξής αλλαγές:

 • -Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής: Ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου στη θέση
  της Σοφίας Νικολάου
 • -Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης: Η Ολυμπία Αναστασοπούλου στη
  θέση της Βίκυς Λοΐζου
 • – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: Ο Δημήτρης Γαλαμάτης στη θέση του
  Γιάννη Μαστρογεωργίου
 • – Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας: Ο Εμμανουήλ
  Μαστρομανώλης στη θέση της Αθηνάς Καλύβα
 • – Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στη θέση του Παναγιώτη
  Πρεζεράκου
 • – Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων: Ο Πέτρος Βαρελίδης στη θέση
  του Κωνσταντίνου Αραβώση
 • – Γενική Γραμματεία Δασών (νέα): Κωνσταντίνος Αραβώσης
 • – Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων (υποσύνολο της υφιστάμενης Γ.Γ. Εργασίας):
  Άννα Στρατινάκη
 • – Γενική Γραμματεία Ενίσχυσης της Απασχόλησης (υποσύνολο της υφιστάμενης Γ..Γ
  Εργασίας): Ελένη Γιώτη
 • – Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων: Ο Ηρακλής Μοσκώφ στη θέση
  της Ειρήνης Αγαπηδάκη
 • – Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: Η Μαριαλένα Αθανασοπούλου στη θέση
  του Φώτη Κουρμούση
 • – Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης (νέα): Γιάννης Μαστρογεωργίου
 • – Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων (νέα): Παναγιώτης Αλεξόπουλος
 •  -Η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης και
  Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου ενσωματώνεται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού
  της Κυβέρνησης.

Η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου έχει εκφράσει την πρόθεση να πολιτευθεί, όπως επίσης και η τέως, πλέον, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, αλλά και η μέχρι πρότινος γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα.

Επιστροφή για Κεφαλογιάννη, Σπυράκη

Μέσα στον εκλογικό σχεδιασμό υπάρχουν δύο πρόσωπα που έχει «κλειδώσει» η επιστροφή τους από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή στην ελληνική. Πρόκειται για τη Μαρία Σπυράκη, που θα κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης, και τον Μανώλη Κεφαλογιάννη που θα ζητήσει και πάλι την ψήφο των πολιτών στο γνώριμο και αγαπημένο του Ηράκλειο της Κρήτης. Αντίθετα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα παραμείνει στην Ευρωβουλή, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα προταθεί κάτι στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ομοίως είναι άγνωστο τι θα γίνει με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που όσο ήταν υπουργός θεωρούνταν «κλειδωμένη» η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο στη Δυτική Αττική, αλλά πλέον
«ξεκλείδωσε».

Η γκρίνια και η…μουρμούρα δρομολογεί αλλαγές από τον Αλέξη

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαν τον προπονητή του μπάσκετ που δεν του βγαίνει το σχήμα και βάζει, βγάζει παίκτες στο παρκέ για να τρέξει καλύτερα η ομάδα. Τα δημοσκοπικά νούμερα φέρνουν πολύ… κρύο και γκρίνια στην Κουμουνδούρου, όπου μαίνονται διάφοροι «εμφύλιοι» και ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής στρατηγικής. Η ολική στροφή προς τη Σοσιαλδημοκρατία που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας ή η κατάκτηση του Κέντρου με επέλαση από τη ριζοσπαστική Αριστερά που επιθυμούν τα στελέχη του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ, η παλαιά φρουρά του κόμματος;

Ο πρόεδρος, όμως, του κόμματος φαίνεται ότι έχει βαρεθεί αυτές τις κόντρες και δείχνει έτοιμος να πάρει πάνω του τις αλλαγές. Σκοπεύει να αλλάξει τον συγκρουσιακό Δημήτρη Τζανακόπουλο από τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι ακούγονται ως αντικαταστάτες; Ο Χρήστος Σπίρτζης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Και οι δύο προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη, μάλιστα, έχει διατελέσει και Γραμματέας στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που είναι θετικό και αρνητικό συνάμα. Δηλαδή, από τη μία γνωρίζει τα οργανωτικά και πώς μπορεί να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ από κλειστό κλαμπ σε ένα ανοιχτό κόμμα στην κομματική βάση και στην κοινωνία, από την άλλη, όμως, θα σηματοδοτήσει την πλήρη ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επανήλθε στη μαρκίζα στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την εκλογή του Δημήτρη Ανδρουλάκη στην ηγεσία.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του Νάσου Ηλιόπουλου ως εκπρόσωπου Τύπου. Ο νεαρός πολιτικός, που δεν τα κατάφερε ούτε στη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων, δεν έχει το χάρισμα της επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα είχε ο Παύλος Χρηστίδης, αντίστοιχης ηλικίας, στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Αλέξης Τσίπρας τον εκτιμά ως εκπρόσωπο της κινηματικής Αριστεράς και ως φορέα πολλών ιδεών που δουλεύει πολύ καλά πίσω από τις κάμερες, αλλά θέλει κάτι καλύτερο μπροστά από αυτές.

Σενάρια για εκλογικές λίστες στο ΠΑ.ΣΟ.Κ

Στο ΠΑΣΟΚ οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη θωρούν δεδομένο ότι μέσα στο 2022 θα έχουμε εκλογές. Γι’ αυτό και οι κινήσεις που γίνονται είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει τις «κορόνες» στον δημόσιο λόγο του και δείχνει ένα προφίλ του Δυτικού, κεντρώου πολιτικού. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη, οι περισσότερες υπολογίζονται για το Συνέδριο, όταν θα γίνει – εικάζεται τον ερχόμενο Μάρτιο. Δηλαδή, μέχρι τότε παραμένουν ως έχουν ο γραμματέας του κόμματος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, και όλοι οι γραμματείς όλων των τομέων.

Η ζύμωση για τον νέο εκπρόσωπο Τύπου ακόμα είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν αρχίσει τα πρώτα σενάρια για τις εκλογικές λίστες. Ο Παναγιώτης Βλάχος, εκ των θερμών υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές, θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο στον βόρειο τομέα. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θα είναι στην Ανατολική Αττική, όπου όμως ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Γιάννη Σμέρο, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα ήταν δίπλα του. Ο Κώστας Σκανδαλίδης μπορεί να μετακομίσει στο Επικρατείας για να ανοίξει ο δρόμος σε νέους υποψηφίους στον κεντρικό τομέα της Αθήνας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κατέβει στον νότιο τομέα, ενώ στον δυτικό, όπου κυριαρχεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, ίσως έχουμε νέο παίκτη, τον Παύλο Χρηστίδη.

Ο Παύλος Γερουλάνος θέλει να είναι υποψήφιος στον κεντρικό τομέα. Στο μεταξύ, κάποιες φήμες κάνουν λόγο ότι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βολιδοσκόπησε τον Ανδρουλάκη αν θα γίνει διεύρυνση προς τα κεντροδεξιά. Θυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του ως νεαρός διπλωμάτης που τον πήρε στο γραφείο του ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας από την 1η Ιανουαρίου 2022”

Μοριακά τεστ: Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το πλαφόν στις τιμές

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας