20:55 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Η παρακαταθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ

Η παρακαταθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ κατατάσσεται ως μία ιστορική στιγμή όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά και για τους πολίτες πολλών άλλων χωρών, που είτε ταξίδεψαν ως το Λονδίνο για να παρακολουθήσουν την πομπή είτε μέσα από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Για τους Βρετανούς το συναίσθημα ξεχείλιζε, τόσο η θλίψη για το γεγονός του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ όσο και η ανυπομονησία, μέχρι να περάσει από μπροστά τους το φέρετρο.

Ήταν ο δικός τους τρόπος να την αποχαιρετήσουν. Ένα σημαντικό κομμάτι της βρετανικής ιστορίας άλλαξε σελίδα. Επτά δεκαετίες και είναι μάρτυρες αυτής της στιγμής.

«Ήταν η αρμόζουσα αφιέρωση σε μία καταπληκτική βασίλισσα και μία καταπληκτική κυρία».

«Έκλαιγα και τώρα χαίρομαι. Το ξεπέρασα. Δεν θα ξαναζήσουμε κάτι ανάλογο ξανά».

«Νομίζω ότι πιθανά αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορία που θα θυμάμαι στην ζωή μου».

«Την αγαπούσαμε πάτα πολύ και θα μας λείψει πάρα πολύ. Αλλά ουδέποτε θα ξεχαστεί. Κι είναι μια καταπληκτική αποπληρωμή. Εξαίρετη»

«Ήθελα να φτάσει η στιγμή που θα περνούσε το φέρετρο. Κρατούσα το τηλέφωνο και πήρα θέση. Μετά όμως αγνόησα το τηλέφωνο κι άρχισα να κοιτώ κατευθείαν το φέρετρο. Αλλά για να είμαι ειλικρινής κατέρρευσα άμεσα. Σαν να έχασα την γιαγιά μου».

Μία ηγέτιδα, μια μητέρα, μία γιαγιά ένα σύμβολο για τους περισσότερους Βρετανούς.

Η φήμη της ταξίδεψε πολύ μακριά όλ’ αυτά τα χρόνια και κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να παρίστανται.

«Κατ’ εμέ ήταν ο δέον τρόπος να ολοκληρωθεί σε μία γοητευτική μορφή που δεν βλέπεις συχνά στα κράτη, αλλά για εμένα βοηθά να ιαθεί το τραύμα στην καρδιά».

Για τους περισσότερους θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να το συνηθίσουν.

Και θα εξαρτηθεί από την επόμενη σελίδα της μοναρχίας στην Βρετανία αν θα συνεχίσει ο θεσμός να απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία όπως με την Ελισάβετ.

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Στη βασιλική κρύπτη η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Ηνωμένο Βασίλειο: Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας