7:51 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η (πιο) µεγάλη µάχη της Ντόρας Μπακογιάννη

Η (πιο) µεγάλη µάχη της Ντόρας Μπακογιάννη

Βόμβα δεν τη λες την είδηση ότι η Ντόρα Μπακογιάννη διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα. Κι ας πρόκειται για μορφή καρκίνου που πλήττει κάθε χρόνο μόνο 500 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα. Άρα, μιλάμε για μία σπάνια, όσο και επικίνδυνη, ασθένεια.

Tου Σταύρου Γεωργακόπουλου


Η άγνωστη ζωή της πρώην υπουργού και το στοίχημα ζωής απέναντι στον καρκίνο


Στα 67 χρόνια της, ωστόσο, η βουλευτής της Νέας ∆ημοκρατίας, πρώην υπουργός και άλλοτε δήμαρχος Αθηναίων, δεν είναι χθεσινή. Ούτε, βέβαια, από τα άτομα που το βάζουν κάτω.

Αν ρίξουμε μία ματιά στα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης, θα βρούμε μία λέξη, έναν χαρακτηρισμό πολύ δημοφιλή. Όλοι, από κάθε πολιτικό χώρο, συμφώνησαν ότι η αποκαλούμενη και «ψηλή» είναι μαχήτρια. Και κυρίως είναι συνηθισμένη να σπάει… αυγά!

∆εν δείλιασε ούτε μία μέρα όταν στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 δολοφονήθηκε ο σύζυγός της και πατέρας των δύο παιδιών της, Παύλος Μπακογιάννης. Όχι μόνο όρθωσε ανάστημα η Ντόρα, αλλά άμεσα πήγε στην Ευρυτανία, τη γενέτειρα του άλλοτε δημοσιογράφου, και έβαλε υποψηφιότητα στη μονοεδρική περιφέρεια. Ναι, η παρουσία της μίλησε στο θυμικό του κόσμου στο Καρπενήσι και στα χωριά του νομού. Αλλά ξέρετε πολλές ή πολλούς που θα είχαν τα κότσια να πάρουν τέτοια απόφαση για μία εκλογική μάχη επιβίωσης ακριβώς στα σαράντα του ανθρώπου τους; Εμείς, όχι.

Η Ντόρα κέρδισε τη μονοεδρική στις 5 Νοεμβρίου 1989 και έκτοτε άρχισε τη διαδρομή της στην πολιτική σκηνή της χώρας. «Ήταν κόρη του τότε προέδρου της Νέας ∆ημοκρατίας και πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», θα υποστηρίξουν οι αμφισβητίες της. ∆εν είναι πολλοί, αλλά κάνουν θόρυβο.

Άκουγε

Στην πορεία της, όμως, η Ντόρα απέδειξε ότι μπορούσε να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Ναι, πάντα συμβουλευόταν τον πατέρα της. Πάντα άκουγε τη μητέρα της, τη Μαρίκα. Αλλά έκανε και ό,τι εκείνη εκτιμούσε σωστό. Στα πρώτα βήματά της, η Ντόρα διετέλεσε υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ενώ το 1992 ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού.

Η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1993, του 1996 και του 2000 άφησε την Μπακογιάννη εκτός υπουργείων. Παρέμεινε, όμως, ενεργή πολιτικά, ενώ αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην ανατροφή των δύο παιδιών της, του Κωνσταντίνου και της Αλεξίας.

Το 2002, η Ντόρα έσπασε για άλλη μία φορά αυγά. Στις 20 Οκτωβρίου κέρδισε τις εκλογές στον ∆ήμο Αθηναίων και έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην πρωτεύουσα της Ελλάδας!

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, μάλιστα, επικράτησε στην ψηφοφορία για τον «Παγκόσμιο ∆ήμαρχο 2005» που είχε προκηρύξει το νεοσύστατο ιδιωτικό ίδρυμα «City Mayors Foundation». Εκείνη η διάκριση ήταν ουσιαστικά και ο λόγος που την οδήγησε στην πρόωρη αποχώρηση από τον δήμο. Τι άλλο να έκανε στην Αθήνα; Επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή και ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Άλλη μια επιβεβαίωση ότι η Ντόρα και μάχες έδινε, αλλά κυρίως ήταν η ίδια που χάραζε την πορεία της. Ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Μπακογιάννη δεν αποτελούσε απλώς την κόρη του μπαμπά της.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφερε τότε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου στη Νέα ∆ημοκρατία. Αλλά όσοι ξέρουν τις ισορροπίες, μπορούν να αντιληφθούν την εκτίμηση που είχε στην Ντόρα ο Καραμανλής για να της δώσει το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο, για να της εμπιστευθεί τη διπλωματία, την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, ήδη ετοίμαζε τη διαδοχή του και, μάλιστα, πριμοδότησε τότε τον Αντώνη Σαμαρά με το υπουργείο Πολιτισμού. Ο Μεσσήνιος πολιτικός, που είχε ουσιαστικά ρίξει την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επέστρεφε στη Νέα ∆ημοκρατία έπειτα από 13 χρόνια περιπλάνησης με την Πολιτική Άνοιξη, και ο Καραμανλής του έδινε ένα υπουργείο, το οποίο μαγνήτιζε όλο τον πλανήτη λόγω των εγκαινίων στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αλλά, παρά αυτές τις κινήσεις του, ο τότε πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε στην Μπακογιάννη το ΥΠΕΞ.

∆ιπλωματία

Η Ντόρα έμεινε στην ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας μέχρι την ήττα της Νέας ∆ημοκρατίας στις εκλογές του 2009. Με την αποχώρηση από την εξουσία, ο Καραμανλής αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και η Μπακογιάννη έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία. Απέναντί της είχε -ποιον άλλον;- τον Αντώνη Σαμαρά. Ο τελευταίος επικράτησε στις 29 Νοεμβρίου 2009 και όλοι προεξοφλούσαν τη σύγκρουσή του με την Ντόρα. Αυτή ήρθε στις 6 Μαΐου 2010. Παρά την αντίθεση της Νέας ∆ημοκρατίας με το μνημόνιο, η Μπακογιάννη αποφάσισε κατά συνείδηση και το υπερψήφισε. Έτσι προκάλεσε τη διαγραφή της. Ήταν, άλλωστε, η εποχή που ο Σαμαράς διοργάνωνε στο Ζάππειο συνεντεύξεις πώς θα έβγαζε τη χώρα άμεσα από τα μνημόνια. Την ιστορία τη γνωρίζουμε όλοι! Ο Μεσσήνιος κυβέρνησε και όχι μόνο δεν βγήκε η Ελλάδα από την επιτήρηση της τρόικας, αλλά αντίθετα παρέμεινε σιδηροδέσμια!

Η Ντόρα δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, αλλά όχι και από το τόλμημά της να φτιάξει άλλο κόμμα, τη ∆ημοκρατική Συμμαχία. Η αποτυχία της στις εκλογές του Μαΐου 2012 οδήγησε την Μπακογιάννη σε συνεργασία με τη Νέα ∆ημοκρατία και έτσι μπήκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Για να αντιληφθεί κάποιος πόσα αυγά έσπασε η Ντόρα, αρκεί μία λεπτομέρεια. Από το 1998 είχε παντρευτεί τον Ισίδωρο Κούβελο. Αλλά κράτησε το επίθετο του πρώτου συζύγου της. Αφενός για να διατηρήσει τους δεσμούς με το παρελθόν της, αφετέρου για να έχει το ίδιο επώνυμο με τα παιδιά της, που στο πέρασμα των χρόνων χάραξαν τη δική τους πορεία. Ο Κώστας έγινε δήμαρχος Καρπενησίου. Έπειτα περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και την τελευταία διετία έγινε δήμαρχος Αθηναίων. Έβαλε, μάλιστα, μπροστά το project του Βοτανικού που είχε δρομολογηθεί στα χρόνια της μητέρας του.

Λίστα «Forbes»

Αυτή είναι η Ντόρα. Από τις 6 Μαΐου 1954, όταν είδε το φως του ήλιου για πρώτη φορά, της άρεσε να μάχεται. Να παλεύει για αυτά που επιθυμούσε. Έτσι, ξεχώρισε από τις αδερφές της, την Κατερίνα και την Αλεξάνδρα. Η Ντόρα φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και έπειτα σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Εκεί γνώρισε τον Παύλο Μπακογιάννη. Παντρεύτηκαν το 1974. Αλλά η Ντόρα συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα. Μέχρι τη δολοφονία του συζύγου της από τη «17η Νοέμβρη», η κόρη του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη έδειχνε ότι διέθετε το στοιχείο που την ξεχώρισε. Σε συνδυασμό με το μαχητικό πνεύμα της ήταν τα χαρακτηριστικά που την οδήγησαν στον προθάλαμο της διακυβέρνησης. Μπορεί να μην έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά και μόνο ότι μπήκε τρεις χρονιές, το 2006, το 2007 και το 2008 στη λίστα του «Forbes» με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες παγκοσμίως, ο καθένας αντιλαμβάνεται πού έφτασε η Ντόρα. Κι εμείς δεν κάνουμε αγιογραφία. Λάθη έκανε. Στεκόμαστε, όμως, στη μαχητικότητά της, στο αγωνιστικό πνεύμα της, όπως προκύπτει από τις δράσεις της, διότι η ασθένεια που διαγνώστηκε στο σώμα της, μπορεί να νικηθεί μόνο από πολεμιστές. Και η Ντόρα Μπακογιάννη ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Το δήλωσαν ευθέως φίλοι και πολιτικοί αντίπαλοι, το επιβεβαίωσαν οι διακρίσεις της, όπως ότι χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής και Ιππότης του Μεγαλόσταυρου της Τιμής της Ιταλικής ∆ημοκρατίας. Παράσημα που παραπέμπουν σε γενναιότητα. Την ίδια που έδειξε η Ντόρα μόλις έμαθε την ασθένειά της και ενημέρωσε την κοινή γνώμη…

«∆εν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο»

H Ντόρα έμαθε για το πολλαπλό μυέλωμα την προηγούμενη εβδομάδα. Εντελώς τυχαία και κατά τη διάρκεια των προεγχειρητικών εξετάσεων για μία επέμβαση στο πόδι, το οποίο την ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια. Έμεινε το Σαββατοκύριακο μακριά από τα φώτα, για να διαχειριστεί τη δυσάρεστη είδηση και κυρίως για να ενημερώσει πρώτα τους ανθρώπους της. Την οικογένειά της. Τα παιδιά της. Τη ∆ευτέρα οριστικοποίησε και την απόφασή της να ενημερώσει το σύνολο των Ελλήνων. Το έπραξε με μία ανάρτηση, στην οποία ξεχείλιζε το θάρρος. «Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ. Πολλαπλό Μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου. ∆εν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο.

Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου ’ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν.
Ωστόσο η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται. Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου. Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου.

Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: αυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις. Παράλληλα. Ταυτόχρονα. Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα. ∆εν είναι κάτι παραπάνω. ∆εν θα λιποψυχήσουμε. ∆εν θ’ αλλάξουμε. Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια. ∆εν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται. Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον», έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη και δέχθηκε ένα κύμα αγάπης και συμπαράστασης.

Ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί νοσούν

Ο καρκίνος εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα σε ολοένα και περισσότερους πολιτικούς. Άλλες φορές το μαθαίνει η κοινή γνώμη, υπάρχουν όμως και κάποιοι που ανεβαίνουν μόνοι τους τον Γολγοθά της ασθένειας. Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση της Φώφης Γεννηματά, η οποία παραμένει έως και σήμερα στον Ευαγγελισμό για νοσηλεία. Πριν καλά καλά συνέλθει ο κόσμος από το σοκ, μάθαμε ότι έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης.

Ήρθε τη Δευτέρα και το νέο σοκ από την ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη που πάγωσε τον πολιτικό κόσμο της χώρας, και ας αναγνώρισαν όλοι τη γενναιότητα που διαθέτει η αδερφή του πρωθυπουργού. Ούτε 24ωρο δεν πέρασε και μάθαμε ότι στους υπόλοιπους 499 που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με πολλαπλό μυέλωμα βρίσκεται και ο Δημήτρης Γάκης. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε μόνος του την ασθένειά του. Ίσως άντλησε θάρρος από την Ντόρα Μπακογιάννη. Ποιος ξέρει; Σε αυτήν, πάντως, απευθύνθηκε ο Δωδεκανήσιος πολιτικός.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι άλλος ένας πολιτικός δίνει, πλέον, καθημερινά τη μάχη του για την επιβίωση. Ο Γάκης έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον Θανάση Δημόπουλο. Όπως και η Ντόρα. Όπως, άλλωστε, λένε εντός κι εκτός Ελλάδας, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα» είναι ο κορυφαίος στον πλανήτη στην αντιμετώπιση του καρκίνου και ειδικά των μορφών που εμφανίζονται στο αίμα και στα οστά.

«Κυρία Μπακογιάννη. Είμαι και εγώ ένας από τους 500 με πολλαπλό μυέλωμα. Πριν από τρεις μήνες, τον Ιούλιο, υποβλήθηκα σε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών από την ομάδα του κυρίου Δημόπουλου. Είναι μια άψογη, σε όλα της, ομάδα και πολύ καλοκουρδισμένη. Τα πράγματα πήγανε πάρα πολύ καλά και συνεχίζουν να πηγαίνουν πολύ καλά και μετά τη μεταμόσχευση.

Είναι σίγουρο ότι έχουμε τη δύναμη να βγούμε νικητές από αυτή τη δοκιμασία. Γνωρίζουμε πόσο δυνατή είστε. Αντλούμε από τη δύναμή σας και διπλασιάζουμε τη δική μας», έγραψε ο Γάκης. Τελικά, αυτός ο ύπουλος εχθρός καλύπτει τις ιδεολογικές διαφορές και αναδεικνύει ανθρώπινες συμπεριφορές. Ο πόνος, άλλωστε, δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε έμβλημα, ούτε πολιτική βούληση…

Ντόρας

Ντόρας

Κακοήθεια του αίµατος το πολλαπλούν µυέλωµα

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια αιματολογική κακοήθεια που οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν αντισώματα) στον μυελό των οστών. Αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιματολογική κακοήθεια και οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν κατά τη διάγνωση αναιμία, οστικά άλγη, επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας ή υπερασβεσταιμία, ενώ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις λοιμώξεις. Οι εξελίξεις στον τομέα την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακές, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώφη Γεννηματά: Δεν μας άφησε να το καταλάβουμε

Φώφη Γεννηματά Γιώργος Λιάνης: Λιποθυμούσε στις σκάλες, σηκωνόταν και έλεγε «όχι ακόμη»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας