23:21 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Η ποιότητα της πληροφορίας, πρώτη προτεραιότητα για τις κεφαλαιαγορές

Η ποιότητα της πληροφορίας, πρώτη προτεραιότητα για τις κεφαλαιαγορές

Η ποιότητα της πληροφορίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τις κεφαλαιαγορές σήμερα, καθώς αυτή εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τόνισε η Πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κυρία Βασιλική Λαζαράκου, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Λαζαράκου υπογράμμισε την αξία της πληροφόρησης, διότι, πέραν των ορισμών, όπως για παράδειγμα το τι θεωρείται “πράσινο” ή όχι, το καταλυτικό στοιχείο που συμβάλλει στην εμπιστοσύνη των επενδυτών αποτελεί η ορθότητα των στοιχείων που ανακοινώνονται. Η πληροφορία, λοιπόν, πρέπει να είναι συγκεντρωμένη, ακριβής και συγκρίσιμη. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύει τις κεφαλαιαγορές ως εργαλεία χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Αναφερόμενη στα “πράσινα ομόλογα”, η κυρία Λαζαράκου δήλωσε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει ήδη δημιουργήσει πλατφόρμα που θα εμφανίζονται οι τίτλοι αυτοί που θα συνδέονται γενικότερα με κριτήρια ESG. Ωστόσο, προσέθεσε ότι έχουν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα για την αύξηση του βάθους της αγοράς αυτής.

Ο κ. Serdar Celik, Διευθυντής για θέματα χρηματοδότησης και επιχειρήσεων του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι, ιστορικά, σε κάθε μεγάλη μετάβαση, οι κεφαλαιαγορές αποτέλεσαν βασική πηγή χρηματοδότησης. Αυτό ισχύει τόσο στον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και στην πράσινη μετάβαση. Η αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρήσεων και η προσαρμογή των θεσμικών πλαισίων με κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που περιλαμβάνουν τον τρόπο δημοσίευσης στοιχείων, τους μετόχους, τα διοικητικά συμβούλια και τους εμπλεκόμενους φορείς. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξουν ενιαίοι και ξεκάθαροι ορισμοί ως προς το κοινωνικό ή κλιματικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, για τα 2/3 των εισηγμένων εταιρειών διεθνώς, η κλιματική αλλαγή αποτελεί κίνδυνο.

Ωστόσο, τόσο η κυρία Λαζαράκου όσο και ο κ. Nicholas Pfaff, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής της Βιώσιμης Χρηματοδότησης της Διεθνούς Ένωσης Επιτροπών Κεφαλαιαγορών (ICMA), έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις έννοιες  “ταξινόμηση” και “Greenwashing”, δηλαδή του τι είναι πράσινο και τι φαίνεται ως πράσινο και, κατά συνέπεια δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, για παράδειγμα μέσω πράσινων ομολόγων. Ο κ. Plaff διευκρίνισε ότι η ταξινόμηση αποτελεί μια διαδικασία κατηγοριοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων βάσει του πράσινου αποτυπώματος. Όμως, όπως είπε ο ίδιος, ξεκίνησε η ταξινόμηση, χωρίς πρώτα να έχουν κατανοήσει όλοι οι φορείς και οι αρχές του τι είναι ταξινόμηση. Για παράδειγμα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τελικού προϊόντος, δηλαδή το “Ecolabel”. Αν λοιπόν χρησιμοποιηθεί η σημερινή ταξινόμηση αυστηρά, τότε ούτε το 5% των επιχειρήσεων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πράσινα ομόλογα και άλλα βιώσιμα εργαλεία που ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια.

Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος του Bloomberg News, κ. Νίκος Χρυσολωράς.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας