7:32 Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις

Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις

Μόλις χθες επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση από την Πολωνία στη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις. Η συνέχεια διαδραματίστηκε στη Βαρσοβία με την Αν. Μπέρμποκ να επαναλαμβάνει “nein”.

“Η Γερμανία αναγνωρίζει την ιστορική της ευθύνη χωρίς ‘εφόσον’ και ‘αλλά’. Δεν μπορεί να μπει τελεία σε αυτή την ιστορική ευθύνη” ανέφερε η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σήμερα από τη Βαρσοβία κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό της Ζβίγκνιεφ Ράου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν άλλωστε οι πολωνικές αξιώσεις για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, τις οποίες διεκδικεί εκ νέου με επίσημο τρόπο τις τελευταίες ημέρες η πολωνική κυβέρνηση του εθνικιστικού PiS.

“Παραμένει διαχρονικό καθήκον μας να θυμόμαστε τα μύρια δεινά που προκάλεσε η Γερμανία στην Πολωνία” τόνισε η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών δίνοντας έμφαση στις γερμανικές θηριωδίες, “την απάνθρωπη εκστρατεία καταπίεσης, εκγερμανισμού και απροκάλυπτου αφανισμού” της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. “Ο πόνος συνεχίζει να είναι παρών όχι μόνο στους 90χρονους αλλά και στους 9χρονους, διότι ο πόνος αυτός μεταφέρεται από γενιά σε γενιά”.

Ωστόσο η Αναλένα Μπέρμποκ επανέλαβε, όπως αναμενόταν, το πάγιο γερμανικό “όχι” για την ικανοποίηση των νομικών αξιώσεων της Πολωνίας για πολεμικές αποζημιώσεις. “Το ζήτημα έχει κλείσει νομικά” ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ παραπέποντας στα “νομικά θεμέλια”, επί των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ.

Ρηματική διακοίνωση και αξιώσεις ύψους 1,3 τρισ. ευρώ

Για την Πολωνία πάντως το κεφάλαιο αυτό όχι μόνο δεν έχει κλείσει, όπως τόνισε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζβίγνκιεφ Ράου, αλλά είναι εν τέλει ζήτημα “κοινής ευθύνης της Γερμανίας και της Πολωνίας απέναντι στις προηγούμενες, τις τωρινές και μελλοντικές γενιές”. Συνεπώς “είμαι πεπεισμένος”, δήλωσε χαρακτηριστικά, “ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα θα συνεχίσει να διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα διαλόγου”. Μάλιστα δεν δίστασε να επιρρίψει στη Γερμανία ότι διαχρονικά επιδίδεται σε ένα “ηθικό” και “νομικό” παράδοξο, σύμφωνα με το οποίο “ο δράστης ενός εγκλήματος θα είχε την αρμοδιότητα να καθορίζει ανεξάρτητος και μόνος, αποκλειστικά, για το εύρος της ενοχής του αλλά και για τη διάρκεια της ευθύνης του”.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών τήρησε μεν τα προσχήματα που επιβάλλονται μεταξύ δύο γειτονικών χωρών και εταίρων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο το κλίμα ήταν εκ των πραγμάτων ψυχρό. Άλλωστε μόλις χθες “πληροφορηθήκαμε από την τηλεόραση”, όπως είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης από την πολωνική κυβέρνηση για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Ο δε Πολωνός ομόλογός της, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν και δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της διακοίνωσης, σημειώνοντας ότι αυτό το γνωρίζουν μόνο “ο αποστολέας και ο παραλήπτης”, παρέπεμψε στη σχετική έκθεση του πολωνικού κοινοβουλίου στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το ύψος των νομικών διεκδικήσεων της Βαρσοβίας προς το Βερολίνο για πολεμικές αποζημιώσεις ανέρχεται περίπου σε 1,3 τρισ. ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης

Πως αντέδρασαν γερμανικά ΜΜΕ για τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις [ΒΙΝΤΕΟ]

New York Times: Οι Έλληνες διεκδικούν τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας