1:26 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Η Πολωνία σταματά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Η Πολωνία σταματά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι τερματίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία εν μέσω τις έντασης που έχει προκύψει στις διμερείς σχέσεις με αφορμή την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Η απόφαση για τον τερματισμό της αποστολής όπλων από τη Βαρσοβία έρχεται αφού ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Πολωνία ότι με την απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ευνοεί τη Ρωσία. Η Βαρσοβία έχει ισχυριστεί ότι η απαγόρευση έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών.

Η Πολωνία αποτελεί βασικό σύμμαχο της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Κιέβου. Φιλοξενεί επίσης ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ωστόσο, η διαφωνία γύρω από τα σιτηρά φαίνεται ότι έχει προκαλέσει σοβαρή ένταση στις διμερείς σχέσεις. Εχθές, ο Πολωνός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον τερματισμό της αποστολής όπλων ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην άμυνα της Πολωνίας.

Ο αποκλεισμός των θαλάσσιων διαδρόμων
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποκλείσει τους θαλάσσιους διαδρόμους της Μαύρης Θάλασσας που χρησιμοποιούνταν πριν από τον πόλεμο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο τόσο σε οδό διέλευσης όσο και σε προορισμό εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Τον Μάιο, η ΕΕ συμφώνησε να περιορίσει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, επιδιώκοντας να προστατεύσει τους αγρότες αυτών των χωρών.

Ωστόσο, την Παρασκευή, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τερματίζει τον περιορισμό. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν σχεδόν αμέσως ότι θα αψηφήσουν την απόφαση αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας