9:05 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπόσχεται αυστηρότερους νόμους για το lobbying

Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπόσχεται αυστηρότερους νόμους για το lobbying

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επανεξετάσει τα αδήλωτα ταξίδια των ευρωβουλευτών και τα νομοθετήματα που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί αδικαιολόγητα ως αποτέλεσμα του φερόμενου συστήματος “μετρητά για ευνοϊκή μεταχείριση” που έχει εξαπολύσει πολιτική θύελλα στις Βρυξέλλες και όχι μόνο, δήλωσε η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα.

“Εξετάζουμε τα πάντα”, δήλωσε η Μέτσολα στο Euronews το απόγευμα της Πέμπτης.

“Εξετάζουμε ταξίδια που έχουν εγκριθεί, εξετάζουμε ταξίδια που δεν είχαν δηλωθεί. Εξετάζουμε τη διαδικασία υποβολής τροπολογιών, τα χρονοδιαγράμματα, τον τρόπο διαπραγμάτευσης των ψηφισμάτων”, είπε.

Η έρευνα που ξεκίνησαν οι βελγικές αρχές έριξε φως στο νομοθετικό έργο του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης μιας ψηφοφορίας σε επιτροπή στις αρχές Δεκεμβρίου που ενέκρινε την απελευθέρωση της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ, καθώς και μια σειρά από πληρωμένες επισκέψεις πολλών Ευρωπαίων νομοθετών στην περιοχή του Κόλπου.

Τα καμπανάκια συναγερμού για πιθανές “σφαίρες επιρροής”, σημείωσε η Μέτσολα, “θα πρέπει να αρχίσουν να χτυπούν πιο έγκαιρα”.

“Πρέπει επίσης να είμαστε (περισσότερο) ενήμεροι και εμείς οι ίδιοι”, δήλωσε η πρόεδρος. “Και αυτό θα πω σε όλα τα μέλη (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και στα μέλη του προσωπικού: αν δουν κάτι που δεν είναι σωστό, κάτι πρέπει να ειπωθεί και κάτι πρέπει να γίνει”.

Σχεδόν ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους κραδασμούς από το παράνομο lobbying που φέρεται να διεξήγαγε το Κατάρ σε συνεργασία με ένα δίκτυο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις έχουν διευρύνει σημαντικά το πεδίο της έρευνας, εμπλέκοντας ενδεχομένως δύο επιπλέον ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας – τον Μαρκ Ταραμπέλα και τον Αντρέα Κοτσολίνο – καθώς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και διπλωματικούς αξιωματούχους του Μαρόκου.

Τόσο το Κατάρ όσο και το Μαρόκο έχουν αμφισβητήσει σθεναρά τους ισχυρισμούς.

Μια άλλη ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, η Βελγίδα Μαρία Αρένα, η οποία δεν έχει κατηγορηθεί ούτε έχει τεθεί υπό κράτηση, παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα από τη θέση της προέδρου της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου (DROI).

Οι Καϊλή, Ταραμπέλα, Κοτσολίνο και Αρένα αρνούνται κάθε αδίκημα.

Με νέες ανατροπές να αναδύονται σχεδόν καθημερινά, η Ρομπέρτα Μετσόλα έχει ξεκινήσει αυτό που η ίδια αποκαλεί “ταχεία” διαδικασία μεταρρύθμισης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την πάταξη των παραπτωμάτων.

“Στην ουσία, (για να) επαναφέρουμε την έννοια της λογοδοσίας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας”, εξήγησε η Μέτσολα. “Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο”.

Η επικεφαλής του κοινοβουλίου παρουσίασε την Πέμπτη ένα πρώτο σχέδιο δέσμης μεταρρυθμίσεων, το οποίο είδε το Euronews και περιλαμβάνει συνολικά 14 προτάσεις, όπως μια περίοδο αναστολής για τους πρώην ευρωβουλευτές, κατά την οποία δεν θα μπορούν να αποκτήσουν εργασία ως λομπίστες, απαγόρευση των ανεπίσημων ομάδων φιλίας, υποχρεωτική δημοσίευση όλων των προγραμματισμένων συνεδριάσεων, νέοι κανόνες πρόσβασης στους κοινοβουλευτικούς χώρους και πιο λεπτομερείς δηλώσεις σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων και τα προσωπικά οικονομικά.

“Ήθελα να συγκεντρώσω όλα τα πιθανά μέτρα, αλλά δεν είναι εξαντλητικά, ώστε να μπορούν να ενισχυθούν καλύτερα”, δήλωσε η Μέτσολα στο Euronews. “Ό,τι χρειάζεται να γίνει θα γίνει. Είμαι σίγουρη γι’ αυτό”.

Η Διεθνής Διαφάνεια της ΕΕ και το Παρατηρητήριο για την Εταιρική Ευρώπη (Corporate Europe), δύο οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που παρακολουθούν το λόμπι στην ΕΕ, χαιρέτισαν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ως ένα “καθυστερημένο” και “ελπιδοφόρο” πρώτο βήμα, αλλά επέκριναν το γεγονός ότι βασίζονται στην “αυτοεπιβολή” και την “αυτοεπιτήρηση” από τους ίδιους τους ευρωβουλευτές.

“Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη, εξωτερική εποπτεία. Πολύ μεγάλη ευθύνη ανατίθεται στους κοινοβουλευτικούς βοηθούς”, δήλωσε ο Μίχιελ βαν Χούλτεν, διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΕ, σε δήλωσή του.

Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική, η Μέτσολα υπερασπίστηκε το πακέτο της και δήλωσε ότι έλαβε “ομόφωνη εντολή” από όλες τις πολιτικές ομάδες να προχωρήσει με τις προτάσεις της, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε “άμεσες” αλλαγές.

Η πρόεδρος, η οποία σε κανένα σημείο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά ούτε στον Καϊλή ούτε στο Κατάρ, παραδέχθηκε ότι η έλλειψη συμμόρφωσης με τους υφιστάμενους κανόνες -και όχι η απουσία κανόνων- έθεσε τις βάσεις για το σκάνδαλο διαφθοράς.

“Υπάρχουν κανόνες που εφαρμόστηκαν, οι οποίοι δεν είχαν τεθεί σε ισχύ, οι οποίοι δεν τηρήθηκαν από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή τους υπαλλήλους (τους). Θα ήθελα αυτό να αλλάξει εντελώς”, δήλωσε η Μέτσολα.

“Θα ήθελα όλοι να είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους”.

Πηγή: Euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Qatargate: Η κατάθεση της Εύας Καϊλή – Τι είπε για τα χρήματα και τον Τζιόρτζι

Qatargate: Οι δεσμίδες χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας