7:50 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Οι προτάσεις Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Οι προτάσεις Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Αναγκαία για τη μετάβαση στην ισχυρή Νέα Ελλάδα, πρότυπο ανάπτυξης, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην εισαγωγή της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Μίλησε για το «επόμενο ιστορικό άλμα» που καλείται να κάνει η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας αναφορά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

«Το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως έκλεισε και ο κύκλος της και η εποχή των μνημονίων και η χώρα χρειάζεται μια καινούργια αρχιτεκτονική» τόνισε.

Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί συνεχώς να αναβάλλεται, είπε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εμείς τολμάμε και θέτουμε την ατζέντα για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος». «Δηλώνουμε ανοικτοί στο διάλογο με όλους», κόμματα, φορείς, την κοινωνία, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Οι προτάσεις της ΝΔ

Η ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και η άμεση εκλογή του από τους πολίτες ήταν η πρώτη πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος. Η πρόταση αυτή, εξήγησε, εντάσσεται στην προσπάθεια να υπάρξει η αναγκαία κομματική συναίνεση για την αλλαγή της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο και για την εξυπηρέτηση του ίδιου στόχου, εντάσσονται και οι προτάσεις για ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου και για καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του θα απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε ακόμη τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής, καθώς και την θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.

Ακόμη μίλησε για ένα γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο και αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.

Τέλος στα προνόμια των βουλευτών που δεν σχετίζονται με την ιδιότητά τους και αναθεώρηση της διάταξης περί ποινικής ευθύνης των υπουργών και περί ασυλίας των υπουργών, ζήτησε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι το Σύνταγμα πρέπει να εγγυάται την ισονομία.

Επίσης πρότεινε διατάξεις για τον εκδημοκρατισμό των κομμάτων και την πλήρη διαφάνεια στην οικονομική διαχείρισή τους, αλλά και για την διαφάνεια στα ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε ακόμη:

Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή. «Έτσι η βουλή θα πάψει να είναι προθάλαμος υπουργών», είπε.

Αναθεώρηση του άρθρου 90 για να ενισχυθεί η αυτονομία της Δικαιοσύνης.

Δημιουργία ενός δικαστικού σώματος που να ελέγχει τη συνταγματικότητα, «γεγονός που θα επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης και την υλοποίηση των επενδύσεων»

Θέσπιση χρονικών ορίων -με ανοιχτή συζήτηση- ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών των δημάρχων και των συνδικαλιστών. «Οι Ελλάδας δεν χρειάζεται ισόβιους ηγέτες» δήλωσε.

Επίσης, «με ανοιχτή συζήτηση» πρότεινε τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και την ενίσχυση του ρόλου τους

Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ «έτσι ώστε η γνώση να συνδεθεί με την παραγωγικότητα και την αγορά»

Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα «ώστε να προβλέπεται η διενέργεια τους ακόμη και με λαϊκή πρωτοβουλία».

Τον εξορθολογισμό των διατάξεων για τις ανεξάρτητες Αρχές

Ρητή πρόβλεψη στο Σύνταγμα η οποία «να προστατεύει την εθνική μας ταυτότητα και γλώσσα». «Δεν μπορεί όλοι οι υπόλοιποι να σέβονται τον πολιτισμό μας περισσότερο από εμάς από τους ίδιους» είπε ο πρωθυπουργός.
Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, πρέπει η διαδικασία να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή και να ολοκληρωθεί στην επόμενη.

Κάποιες αλλαγές, όπως σημείωσε, δεν αφορούν μόνο αλλαγή του Συντάγματος αλλά μπορούν να γίνουν και με θεσμικές αλλαγές. Ως τέτοια έφερε ως παράδειγμα τον συμψηφισμό ΦΠΑ, την απλούστευση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, κ.ά.

«Ζητώ να μου δώσετε εντολή…»

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «μεταρρυθμιστική κοσμογονία», συμπληρώνοντας ότι «απέναντι μας έχουμε τις δυνάμεις της αδράνειας, όσους προσπαθούν να μας κρατήσουν στο χθες. Όλους όσους νοσταλγούν όσα οι Έλληνες δεν θέλουν να θυμούνται».

«Για αυτήν τη νέα Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνω πίσω δεν πρόκειται να συμβιβαστώ. Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα. Αυτή η Βουλή βάζει την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών» πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας