21:32 Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Η Ρωσία απειλεί την Αρμενία με αφορμή το ένταλμα του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον Πούτιν

Η Ρωσία απειλεί την Αρμενία με αφορμή το ένταλμα του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον Πούτιν

Η Ρωσία προειδοποίησε την Αρμενία για “σοβαρές συνέπειες” εάν υποκύψει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA τη Δευτέρα.

Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα αυτόν τον μήνα, κατηγορώντας τον Πούτιν για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία, μια κίνηση που καταδικάστηκε από το Κρεμλίνο ως μια ανούσια και εξωφρενικά κομματική απόφαση.

Η Αρμενία, ένας παραδοσιακός Ρώσος σύμμαχος της οποίας οι δεσμοί με τη Μόσχα έχουν πληγεί σφοδρά από τότε που ο Πούτιν έδωσε τη διαταγή εισβολής στην Ουκρανία, κινείται προς το να γίνει κράτος μέλος του Καταστατικού της Ρώμης, μια κίνηση που θα την έφερνε υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Το RIA, ένα κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλείται πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ότι η Μόσχα θεωρεί τα σχέδια του ΔΠΔ για την Αρμενία “απαράδεκτα”.

Ανέφερε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει το Ερεβάν για “εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες” για τις διμερείς σχέσεις εάν προχωρήσει με το σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το αρμενικό κοινοβούλιο μετά από την έγκριση από το συνταγματικό δικαστήριο.

“Η Μόσχα θεωρεί ότι τα σχέδια του Ερεβάν να προσχωρήσει στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι απολύτως απαράδεκτα στο πλαίσιο των πρόσφατων παράνομων και νομικά άκυρων ενταλμάτων του ΔΠΔ κατά της ρωσικής ηγεσίας”, ανέφερε η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. όπως λέει.

Το ένταλμα του ΔΠΔ έχει τη δυνατότητα να περιπλέξει τα παγκόσμια ταξιδιωτικά σχέδια του Πούτιν, εάν μια χώρα στην οποία θέλει να ταξιδέψει είναι επίσημο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης. Οι χώρες στις οποίες μπορεί να ταξιδέψει ο Πούτιν φέτος περιλαμβάνουν τη Νότια Αφρική και την Τουρκία, και ο Ρώσος ηγέτης στο παρελθόν ταξίδευε τακτικά σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, όπου η Ρωσία έχει ειρηνευτικά στρατεύματα και στρατιωτική βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπλίνκεν κάλεσε όλα τα μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Μπορέλ: Η ΕΕ χαιρετίζει το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ κατά του Πούτιν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας