1:05 Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Η Ρωσία κόβει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Φινλανδία

Η Ρωσία κόβει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Φινλανδία

Η Ρωσία θα διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την πρόθεση του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε ο προμηθευτής RAO Nordic, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Inter RAO, η Μόσχα θα αναστείλει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από τη 1 το πρωί του Σαββάτου.

Σε δήλωση σημειώνει ότι «αναγκάστηκε «να αναστείλει την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», αρχής γενομένης από τις 14 Μαΐου.

Η RAO Nordic «δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές για την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας: «Αυτή η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και γίνεται για πρώτη εδώ και πάνω από 20 χρόνια της ιστορίας των συναλλαγών μας».

Από την πλευρά της, η φινλανδική εταιρεία, Fingrid, δήλωσε ότι το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία θα ανασταλεί «προς το παρόν» λόγω δυσκολιών στις πληρωμές για ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στην αγορά.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστική, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία».

Όπως είπε η ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της Φινλανδίας, προσθέτοντας: «Οι εισαγωγές που λείπουν μπορούν να αντικατασταθούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την εισαγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σουηδία και εν μέρει επίσης από την εγχώρια παραγωγή».

Διαβάστε επίσης

ΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία σχετικά με την ένταξη τους στην Συμμαχία

Αντίποινα προαναγγέλλει η Μόσχα για την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας