17:10 Τρίτη 5 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Η Ρουμανία κήρυξε επίσημα εθνική επιδημία ιλαράς

Η Ρουμανία κήρυξε επίσημα  εθνική επιδημία ιλαράς

Το υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας κήρυξε επίσημα εθνική επιδημία ιλαράς μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και τον σημαντικό αριθμό νοσηλειών μολυσμένων παιδιών, ανακοίνωσε το υπουργείο την Τετάρτη.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σχεδόν 2.000 κρούσματα στην Ρουμανία, που εντοπίζονται σε 29 από τους 41 νομούς, με το 80% των προσβεβλημένων παιδιών να είναι ανεμβολίαστα.

«Η εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση, σε εθνικό επίπεδο, είναι 78% και με τη δεύτερη δόση, 62% των επιλέξιμων παιδιών, παρουσιάζοντας πτωτική τάση για περισσότερα από 10 χρόνια», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Η έκτακτη ανάγκη κηρύχθηκε ώστε να επισπευθεί ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 9 έως 11 μηνών και να αντιμετωπιστούν τα κενά εμβολιασμού σε όσα παιδιά είτε είναι εντελώς ανεμβολίαστα είτε έχουν κάνει ορισμένες δόσεις.

Οι πιο πρόσφατες στατιστικές των παιδίατρων αποκαλύπτουν σχεδόν 20% μείωση του ποσοστού εμβολιασμού του MMR (ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα) τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι κύριοι λόγοι για τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των γονέων στον εμβολιασμό και η παραπληροφόρηση.

Ο φόβος των παρενεργειών αποτελεί σημαντική ανησυχία των γονέων. Ο Δρ Gindrovel Dumitra έχει τονίσει ότι οι γονείς συχνά ξεχνούν πως οι ίδιοι έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για να αποτραπεί μια επιδημία ιλαράς, είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστεί το 95% των παιδιών.

«Είναι μια κατάσταση που έχουμε αντιμετωπίσει ξανά και αυτή η κήρυξη της επιδημίας καθιστά δυνατή την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού», εξήγησε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Alexandru Rafila.

Τις επόμενες εβδομάδες, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ενημερωτική εκστρατεία για τους γονείς σε συνεργασία με τους οικογενειακούς γιατρούς, με στόχο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμένων παιδιών.

Η Ρουμανία κήρυξε επίσης επιδημία ιλαράς τον Σεπτέμβριο του 2016, και διατηρήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, ενώ εκείνη την περίοδο καταγράφηκαν 18.711 κρούσματα ιλαράς και 64 θάνατοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιδημία κοκκύτη στην Κροατία- Περισσότερα από 1.000 κρούσματα φέτος

Μικρόβιο MPP: Η νέα φονική επιδημία στα νοσοκομεία της Κίνας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας