5:09 Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων της με το Κατάρ

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων της με το Κατάρ

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την επίλυση μιας τριετούς πολιτικής διένεξης που οδήγησε το Ριάντ και τρεις συμμάχους του να επιβάλουν μποϊκοτάζ στο μικρό εμιράτο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το άνοιγμα του εναέριου χώρου της και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με το Κατάρ.

Λίγο νωρίτερα, ένας Αμερικανός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters την επίτευξη σημαντικής προόδου στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και πως μια συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης θα υπογραφεί την Τρίτη (05/01) σε τελετή στη Σαουδική Αραβία.

Με βάση την αναμενόμενη συμφωνία, οι τέσσερις χώρες θα τερματίσουν τον αποκλεισμό του Κατάρ και, σε αντάλλαγμα, το Κατάρ δεν θα ασκήσει αγωγές που σχετίζονται με τον αποκλεισμό, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν επιβάλει ένα διπλωματικό, εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο στο Κατάρ από τα μέσα του 2017, κατηγορώντας το μικρό εμιράτο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Το Κατάρ αρνείται την κατηγορία και τονίζει ότι το εμπάργκο έχει στόχο να υπονομεύσει την κυριαρχία του.

Η εξέλιξη αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά συμφωνιών στην Μέση Ανατολή που επιδίωξε και πέτυχε η Ουάσινγκτον με στόχο την οικοδόμηση ενός ενωμένου μετώπου εναντίον του Ιράν.

Διαβάστε επίσης 

Η ειρωνική απάντηση της Μόσχας στο tweet του Μ. Πομπέο

To Ιράν ανακοίνωσε πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας