21:27 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Η σύνοδος κορυφής Ουκρανίας-ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο την Παρασκευή

Η σύνοδος κορυφής Ουκρανίας-ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο την Παρασκευή

μετά τις “διακυβερνητικές διαβουλεύσεις” μεταξύ του Κιέβου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθούν “για πρώτη φορά στην ιστορία μας”.

“Το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος κορυφής διεξάγεται στο Κίεβο είναι ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται τόσο στους εταίρους μας όσο και στους εχθρούς μας”, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, λέγοντας “ότι περιμένουμε από τη σύνοδο κορυφής μια θετική ενδιάμεση αξιολόγηση των προσπαθειών μας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”.

Πρόκειται για “δύο εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας”, επέμεινε.

Οι συνομιλίες της Πέμπτης και η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής πρέπει να επιτρέψουν στην “Ευρώπη να πιστέψει στη νίκη της Ουκρανίας”, ενώ “υποστηρίζει την ταχεία πορεία μας προς την ένταξη στην ΕΕ”, συμπλήρωσε ο Σμίχαλ.

“Προς τους εχθρούς: αυτό είναι ένα μήνυμα για τη ματαιότητα των προσπαθειών τους να σπείρουν διχόνοια στον συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία και να ματαιώσει την ευρωατλαντική μας ολοκλήρωση”, υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Σμίχαλ, “θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για το πώς να πορευτούμε στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Συγκεκριμένα ανέφερε την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή οικονομική αγορά ως “θεμελιώδους σημασίας” για το Κίεβο, καθώς η ουκρανική οικονομία βρίσκεται υπό κατάρρευση εδώ και ένα χρόνο.

Στα τέλη Ιουνίου του 2022, η Ουκρανία έλαβε το καθεστώς της επίσημης υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ισχυρή συμβολική χειρονομία, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Κίεβο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας

Σύνοδος Κορυφής: «Oδικός χάρτης» και «χρυσή τομή» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας