More

  Οι θέσεις των κομμάτων για την πρόκληση στην Αγία Σοφία

  Οι Τούρκοι συνεχίζουν το χαβά τους και την Παρασκεύη που πέρασε πραγματοποιήθηκε η προσευχή στην Αγία Σοφία, η οποία, όπως είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν, μετατράπηκε σε τζαμί. Ζητήσαμε τη γνώμη τριών βουλευτών για το εν λόγω θέμα.

   

  Κώστας Ζαχαριάδης, Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ

  Να αποτρέψουμε εργαλειοποίηση του μνημείου

  Η μετατροπή της Αγιάς Σοφίας από μουσείο και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί, έπειτα από απόφαση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, σηματοδοτεί στροφή σε πρακτικές και λογικές περασμένων αιώνων, ακραία οπισθοδρομικών και αναχρονιστικών, προκαλεί πλήγμα στον διαθρησκευτικό διάλογο και προσβάλλει τη συλλογική και ιστορική μνήμη.

  Η Αγιά Σοφιά, κτισμένη τον 6ο αιώνα, αποτελεί ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής, ένα κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς συνυφασμένο με την ανάπτυξη διαφορετικών πολιτισμών στο πέρασμα των αιώνων.

  Η απόφαση μετατροπής της από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοσμικότητα της τουρκικής δημοκρατίας και καθιστά τη χώρα αρνητή του ρόλου της ως θεματοφύλακα της παράδοσης και σημασίας αυτού του ιστορικού μνημείου.

  Η έλλειψη ευαισθησίας σε θέματα θρησκείας και πολιτισμού είναι ικανή να διαταράξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, να οξύνει διμερείς και πολυμερείς σχέσεις, να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς και διαθρησκευτικές εντάσεις σε διεθνή κλίμακα.

  Είναι θλιβερό ένα τέτοιο μνημείο να γίνεται «εργαλείο» πολιτικής και να χρησιμοποιείται ως «διαπραγματευτικό όπλο» για τις όποιες επιδιώξεις της τουρκικής ηγεσίας στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο.

  Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές ηγεσίες, οι περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις, συνάδελφοι βουλευτές, αλλά και η κοινωνία των πολιτών εντός και εκτός Τουρκίας, πρέπει να κινητοποιηθούν, να πιέσουν την τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της και να αποκατασταθεί η μνήμη και ιστορία της Αγιάς Σοφιάς.

  Εάν ο πολιτισμός και τα ιστορικά μνημεία χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από τις εκάστοτε ηγεσίες, για πολιτικά ή άλλα οφέλη, δεν θα μείνει πια τίποτα που να διατηρεί ζωντανή την ιστορική μνήμη, τον παγκόσμιο πολιτισμό και την ιστορία των λαών. Και τότε, θα βρεθούμε όλοι μας χωρίς μνήμη, χωρίς Ιστορία, χωρίς παρελθόν, παρόν και μέλλον.

  Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΔ

  Όπλο για τον Ερντογάν ο διχασμός στην Ελλάδα

  Από όλα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο ανατολικό μέτωπο, ένα είναι απολύτως βέβαιο: Ότι ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί πλήρως την απεγνωσμένη προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση ακόμη και στο εθνικό πεδίο. Και προφανώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αδυναμία τού άλλοτε συνομιλητή του για να πλήξει την Ελλάδα.

  Γι’ αυτό και οι Τούρκοι αποκάλυψαν μια συνάντηση διπλωματικού επιπέδου, με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας. Για να έχει να λέει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα – και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που πλέον ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το δικό του ακροατήριο.

  Γνώριζε, δηλαδή, η Άγκυρα πως μπροστά στην τυφλή μανία του για αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λάμβανε υπόψη ούτε πως αυτές οι συζητήσεις χαμηλής πτήσης συνηθίζονται, ούτε ότι η μη αποκάλυψή τους οφείλεται σε πάγια πρακτική οι ανακοινώσεις να γίνονται μόνο από αυτόν που έχει την πρωτοβουλία.

  Σκοπός της Τουρκίας είναι ο διχασμός στην Ελλάδα. Και χρησιμοποιεί ό,τι όπλο έχει στη διάθεσή της και όποιο όπλο της προσφέρεται.

  Με λίγα λόγια έχουμε μια απελπισμένη αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα και έναν Ερντογάν σε απόγνωση στην Τουρκία.

  Ακούγεται παράξενο; Πιθανόν αν δεν μπορούμε να βάλουμε κάτω όλα τα δεδομένα και να κάνουμε μια σωστή ανάλυση. Δεν είναι μόνο η βαθιά ύφεση.

  Δεν είναι μόνο η διεθνής κατακραυγή για την Αγία Σοφία. Δεν είναι μόνο η καταδίκη από τον Αραβικό Σύνδεσμο, που βλέπει με ανησυχία τον νεοοθωμανισμό του Ερντογάν.

  Είναι ότι όταν σε μια χώρα – ακόμη και όταν αυτή είναι η Τουρκία – συλλαμβάνονται βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο, συλλαμβάνονται 400 αξιωματικοί μόνο σε μια μέρα, τα δικαστήρια «μοιράζουν» ισόβια από το πρωί ως το βράδυ, στήνονται συνεχώς δίκες δημοσιογράφων, κλείνουν πανεπιστήμια με διατάγματα και με διατάγματα αλλάζουν οι νόμοι για τους δικηγορικούς συλλόγους και την Κεντρική Τράπεζα, είναι βέβαιο ότι η ώρα της κρίσης πλησιάζει.λλά δεν περιμένει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζει τουρκική Ιστορία. Διότι τότε θα γνώριζε και την ελληνική…

  Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΚΙΝΑΛ

  Απαιτείται σθεναρή αντίδραση με εθνικό πρόσημο

  Από την πρώτη στιγμή ως Κίνημα Αλλαγής είπαμε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος θα πρέπει εδώ και τώρα να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα. Η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει Μουσείο. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος θα αποτελέσει προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τους Χριστιανούς κάθε δόγματος. Η Τουρκία περιφρονεί την πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Η Αγία Σοφία είναι επίσημα «μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» της Ουνέσκο, για το οποίο η Τουρκία έχει νομικές και άλλες δεσμεύσεις για την προστασία της ταυτότητας και ιστορικότητάς του.

  Άμεσα η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά, ώστε η Αγία Σοφία να μη μετατραπεί σε τζαμί. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινητοποιηθεί έτσι ώστε ο ΟΗΕ και η Ουνέσκο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρησή της. Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα χρειάζεται σθεναρή αντίδραση με εθνικό πρόσημο και εθνική γραμμή και με έντονη ενεργητική διπλωματία σε διεθνές επίπεδο.

  Το Κίνημα Αλλαγής έχει βάλει πολλές φορές τα ζητήματα της εθνικής συνεννόησης ψηλά. Είναι αναγκαία όσο ποτέ μια αναλυτική συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Εδώ και τώρα να γίνει η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για να δούμε ποια είναι η εθνική μας γραμμή

  Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  ΗΠΑ: Οπλισμένος άνδρας με 500 σφαίρες συνελήφθη σε σημείο ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο

  Άνδρας βαριά οπλισμένος συνελήφθη στη Ουάσιγκτον καθώς προσπαθούσε να περάσει ένα από τα πολλά σημεία ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο, όπου ο Τζο Μπάιντεν θα...

  Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Σε διαθεσιμότητα ο ειδικός φρουρός – Διατάχθηκε ΕΔΕ

  Ο ειδικός φρουρός που συνελήφθη χθες, από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, για υπόθαλψη και παράβαση καθήκοντος, όσον αφορά την υπόθεση του ξυλοδαρμού 53χρονου σταθμάρχη...

  Α. Αδαμόπουλος: Τι απαντά στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου

  Με γραπτή δήλωση ο Αριστείδης Αδαμόπουλος αναφέρθηκε στις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση της από εκείνον. Ο τέως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής...

  Κουφοντίνας: Επέστρεψε στην φυλακή από το νοσοκομείο Λαμίας – Δεν δέχθηκε ιατρική βοήθεια

  Ελάχιστο χρόνο κράτησε η «επίσκεψη» Κουφοντίνα στα Επείγοντα του ΓΝ Λαμίας, καθώς αρνήθηκε κάθε βοήθεια και επέστρεψε στη Φυλακή. Ο 62χρονος Δημήτρης Κουφοντίνας, το απόγευμα...

  Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και η επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ

  “Αστρολογικά κανείς δεν θα έλεγε “ναι” σε ένα τέτοιο ξεκίνημα… Κάθε τι που ξεκινά εκείνη την μέρα θα διακοπεί ξαφνικά ίσως και βίαια πριν...