13:15 Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Η Τουρκία αποσύρεται από την Διεθνή Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Η Τουρκία αποσύρεται από την Διεθνή Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Την απόσυρσή της από τη διεθνή σύμβαση, η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αποφάσισε και ανακοίνωσε η Τουρκία, μέσω προεδρικού διατάγματος.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη πριν από δέκα χρόνια και προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Συντηρητικοί πολιτικοί στην Τουρκία θεωρούν πως το κείμενο βλάπτει την οικογένεια, ενθαρρύνει τα διαζύγια, αλλά και ότι οι αναφορές του στην ισότητα χρησιμοποιούνται από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ για να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν να θέσει την Τουρκία εκτός της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, δήλωσε πως «Ο Ερντογάν βγάζει την Τουρκία από τη Σύμβαση ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Βγάζει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP. Παρ’ όλα αυτά η Μέρκελ και η ΕΕ βλέπουν βήματα εκδημοκρατισμού και ετοιμάζουν ‘θετική ατζέντα’ στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου! Αίσχος!».

Διαβάστε επίσης 

Σαουδική Αραβία: Αναχαίτιση και καταστροφή drone με εκρηκτικά των ανταρτών Χούθι

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δίνει έναν μήνα στο Ισραήλ για να ζητήσει την αναβολή έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου

Διαβάστε ακόμη

            

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας