17:41 Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Η Τουρκία στην λίστα με τις χώρες που «ξεπλένουν» και χρηματοδοτούν την Τρομοκρατία

Η Τουρκία στην λίστα με τις χώρες που «ξεπλένουν» και χρηματοδοτούν την Τρομοκρατία

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF), ο διεθνής οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ψήφισε σήμερα να συμπεριληφθεί η Τουρκία στη «γκρίζα λίστα» της, βάζοντας το μέλος του ΝΑΤΟ στην ίδια κατηγορία προβληματικών χωρών με το Πακιστάν, την Υεμένη, τη Συρία, τη Βιρμανία και την Αϊτή, και μόνο μία βαθμίδα κάτω από κράτη όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Η απόφαση αυτή αποτελεί  αναγνώριση, παρά τις διαψεύσεις Τούρκων διπλωματών  για την οικονομική αλληλεπίδραση της Τουρκίας με τρομοκρατικές  ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Έρχεται δε σε μια δύσκολη εποχή, όταν το νόμισμα της Τουρκίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και φυσικά θα δυσκολέψει τον Ερντογάν να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία.

Ο πραγματικός κίνδυνος για τον Ερντογάν, ωστόσο, μπορεί να είναι μεγαλύτερος καθώς θα επηρεάσει την εικόνα της χώρας του στους διεθνείς οργανισμούς όπως για παράδειγμα τη Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τώρα σειρά έχει  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο  εδώ και καιρό αγνοεεί τις καταγγελίες για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από την Τουρκία και αρνείται  να εξετάσει αντικειμενικά στοιχεία που θα έπρεπε να βάλουν την Τουρκία στη λίστα των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας.

Με την απόφαση της FATF, η Τουρκία μπορεί να έχει ξεπεράσει το οριακό σημείο της λογοδοσίας.

Ο Ερντογάν και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει ενδέχεται να υποβαθμίσουν την απόφαση της FATF, αλλά δεν κρύβεται το γεγονός ότι όχι μόνο η Τουρκία δεν θα ανταποκριθεί στις επενδυτικές της προσδοκίες, αλλά είναι επίσης ένα βήμα πιο κοντά στο να λογοδοτήσει σε διεθνείς και διπλωματικούς ομίλους για τη συμπεριφορά της.

Διαβάστε ακόμη

Ν. Αναστασιάδης: H Τουρκία υπεύθυνη για το αδιέξοδο στην λύση του Κυπριακού

Αμερικανοί βουλευτές προς Μπλίνκεν: Μη αποδεκτή για το Κογκρέσο η πώληση και η αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας