11:59 Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Οι βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού

Οι βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ευθύνεται για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών. Με αφορμή το ανησυχητικό αυτό νούμερο, σας παραθέτουμε τους λόγους που δεν πρέπει να οδηγείστε στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού:

Φούσκωμα στην κοιλιά

Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, το σώμα μας κάνει κατακράτηση υγρών. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί το ενοχλητικό φούσκωμα.

Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Η συσσώρευση υγρών στο σώμα οδηγεί σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της υπέρτασης. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού βοηθά να επανέλθει η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί, με τη σειρά της, βασικό παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό.

Ο οργανισμός ζητά όλο και περισσότερο αλάτι

Οι γευστικοί κάλυκες σταδιακά συνηθίζουν την αλμυρή γεύση, με αποτέλεσμα να επιζητούμε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού.

Προβλήματα στα νεφρά

Η υπέρταση μπορεί επίσης να συμβάλει στη νεφρική ανεπάρκεια, καθώς παρατηρείται αυξημένη καταπόνηση των αρτηριών που καταλήγουν στα νεφρά.

Εξασθένιση της μνήμης

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurobiology of Aging δείχνει ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει πολύ αλάτι σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή συνδέονται άμεσα με τη νοητική κατάπτωση και την αποδυνάμωση της μνήμης στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πηγή: onmed.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας