22:44 Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Η Βρετανία αίρει τους περιορισμούς της πανδημίας στις 19 Ιουλίου

Η Βρετανία αίρει τους περιορισμούς της πανδημίας στις 19 Ιουλίου

Στην τελική ευθεία για τον τερματισμό των κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται ότι μπήκε  η Μεγάλη Βρετανία, αφού όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στόχος της κυβέρνησης είναι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις 19 Ιουλίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί στις 12 Ιουλίου.

Με βάση, πάντως, τον υφιστάμενο προγραμματισμό της κυβέρνησης στις 19 Ιουλίου οι Βρετανοί θα πουν αντίο στην κοινωνική αποστασιοποίηση και στη χρήση μάσκας, ενώ θα τερματιστεί και η επίσημη σύσταση για εργασία από το σπίτι.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την πολιτική για τα ταξίδια, ο Τζόνσον τόνισε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την έξοδο από το “καθεστώς” της πανδημίας, προβλέπει τα κάτωθι:

Μάσκες: Αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συστήνει, ωστόσο, τη χρήση μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως η χρήση ή όχι θα έγκειται στην επιλογή του καθενός.

Οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφοράς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη χρήση μάσκας.

Κοινωνικές συναναστροφές: Αίρονται τα όρια στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν σε μια κοινωνική εκδήλωση, καθώς και ο περιορισμός των χώρων που μπορούν να φιλοξενήσουν μια κοινωνική εκδήλωση. Ισχύει για γάμους, κηδείες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Η άρση αφορά και τα κέντρα φροντίδας, αν και θα εφαρμοστούν ενισχυμένα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων.

Αίρεται επίσης το μέτρο διατήρησης αποστάσεων τουλάχιστον ενός μέτρου.

Εστίαση: Αίρονται τα όρια πληρότητας για τους χώρους εστίασης ή η απαίτηση μόνο για καθήμενους. Τα νυχτερινά κέντρα και όσες επιχειρήσεις μέχρι σήμερα παρέμεναν κλειστές αναγκαστικά, θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν.

Ταξίδια: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον ταξιδιωτικό κλάδο προκειμένου να επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους να επιστρέψουν από χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα χωρίς να απαιτείται η παραμονή τους σε καραντίνα. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας, όπως αναφέρθηκε.

Μεγάλες εκδηλώσεις: Αίρονται οι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παρακολουθήσουν μεγάλες εκδηλώσεις, όπως αθλητικούς αγώνες και συναυλίες.

Εμβολιασμός: Επιταχύνεται η εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό περιορίζεται ο χρόνος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσεις για τα άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών από τις 12 εβδομάδες στις 8 εβδομάδες. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, στη Βρετανία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 64% του πληθυσμού, ενώ το 86% έχει κάνει μία δόση εμβολίου.

Τηλεργασία: Αίρεται η σύσταση για εργασία από το σπίτι. Εναπόκειται στους εργοδότες να αποφασίσουν τον ρυθμό επιστροφής των εργαζομένων τους στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση νέων κανόνων όσον αφορά την ασφάλεια των χώρων εργασίας από τον “κορωνοϊό”, που θα είναι λιγότερο αυστηροί.

Διαγνωστικοί έλεγχοι: Το σύστημα διαγνωστικών ελέγχων που έχει θέσει σε λειτουργία η κυβέρνηση για τον εντοπισμό ατόμων με συμπτώματα COVID-19 θα συνεχίσει να λειτουργεί. Η δωρεάν διενέργεια ελέγχων για τους ασυμπτωματικούς θα παρέχεται έως τον Σεπτέμβριο.

Αυτοαπομόνωση: Θα συνεχίσει να αποτελεί νομική απαίτηση η αυτοαπομόνωση των Βρετανών μετά από θετικό στον κορωνοϊό διαγνωστικό έλεγχο, ή εφόσον τους δοθεί σχετική εντολή από το σύστημα ελέγχου και ανίχνευσης κρουσμάτων της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τζόνσον σκοπεύει να εξαιρέσει από το μέτρο της αυτοαπομόνωσης όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε περίπτωση που έχουν αναγνωριστεί ως επαφή νοσούντα.

Διαβάστε ακόμη 

Σάλος στην Ινδία με κύκλωμα που έκανε ψεύτικα εμβόλια

Εμβόλιο Pfizer: Λιγότερο αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά αποφεύγεις βαριά συμπτώματα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας