21:21 Τρίτη 17 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Η Βρετανία σχολιάζει την απόφαση της Γερμανίας να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία

Η Βρετανία σχολιάζει την απόφαση της Γερμανίας να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία

Η Βρετανία δεν κρίνει χώρες που έχουν επιλέξει να μην προμηθεύσουν την Ουκρανία με φονικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Oυάλας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, εάν αισθάνεται ότι η Γερμανία κάνει αρκετά για να αποτρέψει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ουάλας απάντησε: «το πλεονέκτημα του να είσαι στο ΝΑΤΟ είναι ότι υπάρχουν 30 σύμμαχοι, συνεπώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία με τον δικό μας τρόπο».

«Προφανώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαμορφώσει την άποψη ότι η βοήθεια με θανατηφόρο υλικό που έχει αμυντικό τακτικό χαρακτήρα είναι κάτι που χρειάζονται οι Ουκρανοί. Αλλά εμείς δεν κρίνουμε άλλες χώρες», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ Δυτικοί αναλυτές και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κιέβου εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει – προς το παρόν – αρκετές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα ώστε να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας εισβολή και κατοχή της χώρας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αντίληψή τους είναι ότι μια ρωσική επίθεση με σκοπό την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους ή και ολόκληρης της Ουκρανίας είναι απίθανη στο άμεσο μέλλον, παρά την άνευ προηγουμένου παρουσία περίπου 125.000 ρώσων στρατιωτών στα σύνορα και την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων με τη Λευκορωσία τον ερχόμενο μήνα, σε απόσταση αναπνοής από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο πρώην υπουργός άμυνας της Ουκρανίας, Άντριι Ζαγκορόντνικ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει συγκεντρώσει ακόμη τις απαιτούμενες εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτών για να προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση ευρείας κλίμακας.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι προς το παρόν απουσιάζουν πολλαπλά στοιχεία που θα παρέπεμπαν σε σχέδια εισβολής. Ανάμεσά τους και η ολοκλήρωση του σχηματισμού ταγμάτων μάχης που να περιλαμβάνουν άρματα μάχης και εναέρια μέσα, η συγκρότηση συστήματος κυβέρνησης πολέμου και η δημιουργία και στελέχωση φορητών νοσοκομείων.

«Αν η Ρωσία προετοιμαζόταν για ευρείας κλίμακας εισβολή, θα ήταν σαφώς εμφανέστερο», υποστήριξε ο πρώην υπουργός σε άρθρο που συνέταξε από κοινού με άλλα μέλη της δεξαμενής σκέψης στην οποία ανήκει, του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών.

Η ανάλυση χαίρει της υποστήριξης και άλλων ειδικών. Ο Κόνραντ Μουζίκα, πρόεδρος της Rochan Consulting,, εκτιμά ότι περίπου 66-67 ρωσικά τάγματα μάχης, της μικρότερης επιχειρησιακής μονάδας του ρωσικού στρατού, είναι παρατεταγμένα κοντά στα σύνορα, συμπερλαμβανομένων 11 ταγμάτων που έχουν αποσταλεί στη Λευκορωσία.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο μικρότερος αριθμός ταγμάτων μάχης που απαιτείται για μια εισβολή ευρείας κλίμακας είναι 100, ενώ δυτικοί αναλυτές εξοικειωμένοι με τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την κατοχή του Ιράκ, έχουν υποστηρίξει ότι απαιτείται ο διπλάσιος αριθμός ή και περισσότερα προκειμένου να καταπολεμηθεί η όποια αντίσταση.

Αυτή η μεγαλύτερη δύναμη θα μπορούσε να βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα «αν διατηρήσουν τον ίδιο ρυθμό, σε μία ή δύο εβδομάδες», αναφέρει ο Μουζίκα, ιδίως από τη στιγμή που άνδρες της πολεμικής αεροπορίας έχουν μετακινηθεί σε μικρότερη απόσταση από τα σύνορα. Όμως ο Μουζίκα αμφιβάλλει για το κατά πόσον τα τάγματα είναι πλήρη, δηλαδή απαρτιζόμενα κατά μέσο όρο από 800 οπλίτες. «Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι οι σκηνές είναι λιγότερες από αυτό», προσθέτει μιλώντας στον Guardian.

Διαβάστε ακόμη

Το κυβερνών κόμμα “Ενιαία Ρωσία” θέλει να μπει ο ρωσικός στρατός στην ανατολική Ουκρανία

Γ. Γραμματέας ΝΑΤΟ για Ουκρανία: Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας