10:14 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τoυς πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τoυς πρόσφυγες στην Ελλάδα

Στις πρόσφατες εξελίξεις στη διαδικασία ασύλου και στην έναρξη λειτουργίας του νέου Περιφερειακού Γραφείου της Αθήνας, αναφέρθηκαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα και μέλη του Τομέα Προστασίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), η Ύπατη Αρμοστεία ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με στόχο την προβολή των καταστροφικών επιπτώσεων του πολέμου στις οικογένειες. Η εκστρατεία «Και μία οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ» έχει ως στόχο να υπενθυμίσει στο κοινό ότι, πίσω από τις στατιστικές, τα θύματα του πολέμου είναι οικογένειες- μητέρες, πατέρες, γιοι και κόρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύο οικογένειες ανά λεπτό διαφεύγουν από τη βία ή τις διώξεις.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση στα σημεία εισόδου της χώρας, σε ζητήματα υποδοχής αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων, σε ζητήματα ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, καθώς και στη ρατσιστική βία.

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος χαρακτήρισε «σταθμό» τη λειτουργία από τις 7 Ιουνίου του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Αττικής, σημειώνοντας πως η έναρξη λειτουργίας της νέας υπηρεσίας ασύλου και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαδικασία ασύλου σηματοδοτούν μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω για την ολοκλήρωση της μετάβασης στο δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου στην Ελλάδα.

Στα ζητήματα ασύλου αναφέρθηκε ο Πέτρος Μάστακας, αναπληρωτής υπεύθυνος Προστασίας στη Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για επιπλέον στελέχωση της νέας υπηρεσίας ασύλου, ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητά της για καταγραφή των αιτημάτων ασύλου, για διενέργεια των συνεντεύξεων και για έκδοση των πρωτοβάθμιων αποφάσεων, ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη για άμεση ενίσχυση, σε προσωπικό και εξοπλισμό, του Τμήματος «Δουβλίνου» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταφοράς και οικογενειακής συνένωσης αιτούντων άσυλο με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, με προτεραιότητα τα αιτήματα των ασυνόδευτων παιδιών. «Το ζήτημα του ασύλου δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε.

Εξάλλου, η υπεύθυνη Τομέα Προστασίας του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Καλλιόπη Στεφανάκη, παρουσίασε τις θέσεις τής Ύπατης Αρμοστείας στο θέμα των αφίξεων, της πρώτης υποδοχής και της διοικητικής κράτησης προς απομάκρυνση. Σημείωσε πως η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) στην περιοχή του Έβρου από τον Μάρτιο του 2013, παρά τις ελλείψεις σε αναγκαίο προσωπικό, έχει σηματοδοτήσει μια καθοριστική βελτίωση σχετικά με την καταγραφή και ταυτοποίηση των νεοεισερχόμενων, καθώς επίσης και με την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, προσθέτοντας την ανάγκη ενίσχυσης της νέας Υπηρεσίας και ίδρυσης και άλλων κέντρων και σε άλλα σημεία εισόδου της χώρας, με άμεση προτεραιότητα τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου. Τόνισε επίσης ότι η διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο είναι επιτρεπτή μόνο ως εξαιρετικό μέτρο και στο πλαίσιο ειδικών λόγων, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη υποδοχή πρέπει να υπερτερήσει της κράτησης.

Η Ξένια Πασσά από τον Τομέα Προστασίας Προσφύγων ανέλυσε τα ζητήματα και τις θέσεις της Ύπατης Αρμοστείας στην προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, συστήνοντας την άμεση αύξηση των Κέντρων Υποδοχής, έτσι ώστε να καλύπτεται το σύνολο των παιδιών τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωσή τους και να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση η κράτησή τους, ενώ για το θέμα της ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για υπαγωγή των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στη γενικότερη εθνική στρατηγική για την ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών με σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής και στοχευμένων προγραμμάτων που να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικότερες ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού.

Τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας έκαναν, επίσης, λόγο για ολοένα αυξανόμενη ρατσιστική βία, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, πέραν της ελλιπούς εφαρμογής του, είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας των δραστών και για την προστασία των θυμάτων. Υπογράμμισαν πως η αποφασιστική αντιμετώπιση των πράξεων ρατσιστικής βίας πρέπει να συνοδεύεται από αποτελεσματική διερεύνηση των όποιων αναφορών για αυθαιρεσία ή ολιγωρία των αστυνομικών οργάνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας