19:02 Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

ΗΑΕ-Σουδάν: Επενδυτικό σχέδιο $6 δισ. για την κατασκευή ενός νέου λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα

ΗΑΕ-Σουδάν: Επενδυτικό σχέδιο $6 δισ. για την κατασκευή ενός νέου λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα κατασκευάσουν ένα νέο λιμάνι στο Σουδάν με πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,70 δισεκατομμυρίων ευρώ), όπως δήλωσε στο Reuters ο Οσάμα Νταούντ Αμπντελατίφ, ο πρόεδρος του ομίλου DAL που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επενδυτικό πακέτο περιλαμβάνει μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου, ένα μεγάλο πρότζεκτ αγροτικής οικονομίας, αλλά και την επικείμενη κατάθεση 300 εκατομμυρίων δολαρίων (284,82 εκατομμυρίων ευρώ) στην Κεντρική Τράπεζα του Σουδάν. Πρόκειται για την πρώτη ενίσχυση οικονομικής ρευστότητας από την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς τον Οκτώβριο.

Δυτικοί δωρητές ανέστειλαν τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομική βοήθεια και επενδύσεις μετά το πραξικόπημα, επιδεινώνοντας την κατάσταση της οικονομίας του Σουδάν, που αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα, ενώ αποκόπηκε η πρόσβαση της κυβέρνησης σε πολύτιμο ξένο συνάλλαγμα.

Η κατασκευή του λιμανιού των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,80 δισεκατομμυρίων ευρώ), θα υλοποιηθεί από κοινού από την DAL και την Abu Dhabi Ports, η οποία είναι ιδιοκτησία της επενδυτικής εταιρίας του Αμπού Ντάμπι ADQ. Το νέο λιμάνι θα μπορεί να διαχειριστεί όλα τα είδη αγαθών, αλλά και να ανταγωνιστεί το κεντρικό εθνικό λιμάνι της χώρας (Πορτ Σουδάν) σύμφωνα με τον Αμπντελατίφ.

Το ίδιο λιμάνι, θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων βορείως του Πορτ Σουδάν, ενώ θα συμπεριλαμβάνει μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου και μία βιομηχανική ζώνη, σύμφωνα με το μοντέλο της πόλης-λιμάνι Τζεμπέλ Αλί στο Ντουμπάι, όπως επίσης και ένα μικρό διεθνές αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον ίδιο. Το αναφερόμενο επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται σε “προχωρημένο στάδιο” με τις μελέτες, αλλά και τα σχέδια να έχουν ολοκληρωθεί, όπως δήλωσε ο Αμπντελατίφ.

Η φημολογία για επενδύσεις από χώρες του Κόλπου στο Πορτ Σουδάν, αλλά και σε γεωργικά προγράμματα σε άλλες περιοχές της χώρας, έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις στο παρελθόν, αλλά και διαμαρτυρίες σε μερικές περιπτώσεις.

Το αναφερόμενο κεντρικό λιμάνι έχει βρεθεί αντιμέτωπο με προκλήσεις υποδομών, ενώ έκλεισε εξαιτίας πολιτικού αποκλεισμού για ένα εξάμηνο στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, χάνοντας τα συμβόλαια συνεργασίας που είχε με διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες.

Η συμφωνία με τα ΗΑΕ συμπεριλαμβάνει την επένδυση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,52 δισεκατομμυρίων ευρώ) για ένα πρόγραμμα αγροτικής οικονομίας μεταξύ της IHG από το Αμπού Ντάμπι και της DAL Agriculture στην πόλη Αμπού Χαμάντ στα βόρεια του Σουδάν.

Διαβάστε επίσης

Ξέσπασμα χολέρας στο Νότιο Σουδάν – Ένας νεκρός

Σουδάν: Ξεκινά ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου η πρώτη δίκη για τα εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας