1:55 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ιανουάριο του 2022 ενεργοποιείται ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός

Ιανουάριο του 2022 ενεργοποιείται ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός

Τον Ιανουάριο του 2022 με καθυστέρηση δύο και πλέον χρόνων, ενεργοποιείται ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση τους. Η πανδημία “πάγωσε” τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό όπως επίσης σταμάτησε τις κατασχέσεις στους φορολογούμενους καθώς οι υποχρεώσεις για όσους τουλάχιστον είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση έχουν ανασταλεί μέχρι 31/12/2021. Βέβαια, η εξέλιξη αυτή λειτούργησε επιβαρυντικά για όσους ρύθμισαν τα χρέη τους μέσω της πάγιας ρύθμισης και περίμεναν την σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και ΑΑΔΕ σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό ο οποίος ψηφίσθηκε από τη Βουλή το 2019. Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης (της πάγιας ή των 120 δόσεων ή της νέας ειδικής ρύθμισης των 36-72 δόσεων που αφορά στα χρέη της πανδημίας), να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Επί της ουσίας οι οφειλέτες του δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα λειτουργεί ως εξής:

1. Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

2. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

3. Ωστόσο, δεν θα είναι όλοι κερδισμένοι. Ουσιαστικά η ρύθμιση αφορά όσους η μηνιαία δόση είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

4. Αν η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ.

5. Οσο οφειλέτης είναι συνεπής ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του σε 12 δόσεις, εξοφλώντας για παράδειγμα 5 δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να “κερδίσει” συντελεστή 3,8, αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ. Για παράδειγμα:

-6. Τα όρια του ακατάσχετου αποφασίζονται κάθε μήνα. Ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνεται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

7. Αν ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Σημειώνεται ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

α) έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

β) έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα δύο δόσεις και

γ) προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε ακόμη

Εφορία – Ρυθμίσεις & αυτόματες κατασχέσεις (βίντεο)

Παράταση και αναστολή οφειλών στην Εφορία για τους πυρόπληκτους της Αττικής

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας