11:57 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ηχηρά λουκέτα στον χώρο της εστίασης: Οι εκτιμήσεις φορέων στην "Μ" για την επόμενη μέρα

Ηχηρά λουκέτα στον χώρο της εστίασης: Οι εκτιμήσεις φορέων στην "Μ" για την επόμενη μέρα

Ένα διαρκές deja vu βιώνει η εστίαση, ένας κλάδος που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και του ΑΕΠ. Από τα λουκέτα στα χρόνια της κρίσης, στα απανωτά lockdown (σ.σ. για να είμεθα σωστοί: απανωτό «απαγορευτικό», όπως λέει και ο αξιότιμος καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης), χιλιάδες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, βαδίζουν πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.

Περί τις 80.000 επιχειρήσεις εστίασης, με 400.000 εργαζομένους, δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης με δεκανίκι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης (αναστολές, επιδοτήσεις, επιστρεπτέες προκαταβολές, delivery, take away, μειώσεις μισθωμάτων). Σίγουρα δεν πρέπει να θεωρηθεί κάποιος «Κασσάνδρα» αν εκτιμήσει ότι έως ότου εμβολιαστεί ο πληθυσμός και αλλάξει το κλίμα φόβου των καταναλωτών, θα δούμε νέα λουκέτα στην αγορά. Λέμε «νέων» διότι ήδη γνωστοί επιχειρηματίες εν μέσω των περιορισμών τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο προχώρησαν στο κλείσιμο καταστημάτων. Σε ένα ήδη ρευστό, οικονομικά περιβάλλον, με προϋπάρχοντα προβλήματα, τα δύο lockdown επέφεραν την χαριστική βολή.

Από τη μία η θρυλική «Αίγλη» του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ένα ιστορικό μαγαζί της αθηναϊκής ελίτ και από την άλλη τα λουκέτα σε καταστήματα των φούρνων «Βενέτης» και το αιφνιδιαστικό «σφράγισμα» του περίφημου «Mandaloun» στο Ψυχικό, που άνοιξε μετά βαΐων και κλάδων από συνεργάτες του Εμίρη του Κατάρ και αποτέλεσε πολιτικό και επιχειρηματικό στέκι για χρόνια. Και οι παραπάνω τρεις περιπτώσεις αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Κατακόρυφη πτώση τζίρου

Η εστίαση σήμερα καταγράφει πτώση του τζίρου περί το 60% ενώ υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι αυτής, που η μείωση ξεπερνά το 90% (κλαμπ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, κ.λπ.). 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 1.580.633.291 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου (69,5%), ενώ η μικρότερη (0,8%) στην Π.Ε. Σερρών. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (94,7%) και η μικρότερη (2,2%) στην Π.Ε. Ξάνθης.

Όσο για την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα, αυτή μάλλον θα αργήσει. Έρευνα της ICAP για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις και τους επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνει τα εξής δεδομένα: Όσον αφορά στον χρόνο που πιστεύουν ότι θα χρειαστεί για επιστροφή στην προ Covid-19 εποχή, μία στις τρεις (34%) επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα στα επίπεδα του 2019, με τον τουρισμό να παρουσιάζεται ως ο πιο απαισιόδοξος κλάδος, καθώς έξι στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα χρειαστεί από 18 μήνες και πάνω για επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας. 

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η ψυχολογία στις επιχειρήσεις της χώρας, καθώς η πλειοψηφία και συγκεκριμένα τα 2/3 αυτών (67%) θεωρούν ότι οι συνέπειες της πανδημίας στην ελληνική οικονομία θα είναι ίδιες ή μεγαλύτερες με εκείνες της περιόδου 2009-2013- με οχτώ στις δέκα επιχειρήσεις να θεωρούν ότι θα είναι μεγαλύτερες. 

«Προ των… θυρών τα νέα λουκέτα»

Γιώργος Καββαθάς: Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Ως επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γιώργος Καββαθάς, έχει απευθυνθεί τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον διοικητή του ΟΑΕΔ, με ουσιώδεις και καταλυτικές προτάσεις για επιδοτούμενα προγράμματα, ώστε να δοθεί «ανάσα» στις επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, μετά το πρώτο lockdown και την κακή επανεκκίνηση, καταγράφηκε μία μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών, της τάξης του 55-57%.

«Υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο lockdown. Στο πρώτο μπόρεσαν οι επιχειρήσεις, με την όποια δυνατότητα, να ανταποκριθούν εξ ιδίων στις αυξημένες απαιτήσεις εξόδων, τώρα το δεύτερο lockdown είναι καταστροφικό, εκτός εάν εξαγγελθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ανέφερε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να επιδοτηθεί ο κλάδος μέσα από ειδικό πρόγραμμα με το 30% επί του τζίρου της περασμένης χρονιάς, μία εκτιμώμενη δαπάνη -που όπως- ανέρχεται στα 150-170.000.000 ευρώ.

Στις πρωτοβουλίες του περιλαμβάνεται και η επικοινωνία που είχε με τον διοικητή του ΟΑΕΔ προτείνοντας ένα κλαδικό πρόγραμμα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων βρίσκεται σε αναστολή και θα πρέπει να διακρατηθεί και στη συνέχεια. Με όλες τις παραπάνω προτεινόμενες παρεμβάσεις, ο κ. Καββαθάς εκτίμησε ότι κάπως έτσι θα δινόταν το έναυσμα για να διασωθούν τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με μέτρα στήριξης όπως η μείωση των ενοικίων.

Υπό κανονικές συνθήκες, παραδοσιακά μετά τις γιορτές, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, παρατηρείται κάμψη στην εστίαση. Μετά το lockdown στο επόμενο δίμηνο τα φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο έντονα

Δίνοντας μία ευρύτερη εικόνα για τον κλάδο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ εκτίμησε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. «Υπό κανονικές συνθήκες, παραδοσιακά μετά τις γιορτές, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, παρατηρείται κάμψη στην εστίαση. Μετά το lockdown στο επόμενο δίμηνο τα φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο έντονα. Ο κάθε ένας ιδιοκτήτης που διατηρεί επιχείρηση, ανοιχτή ή κλειστή, έχει πάγια έξοδα (ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος, ενοίκια, Δώρο Χριστουγέννων κ.λπ.). Ληξιπρόθεσμες οφειλές, συσσώρευση ζημιών (Απρίλιο, Μάιο) και το 2021 που θα είναι επιβαρυμένο επιδημιολογικά, θα προκαλέσουν το πρώτο εξάμηνο του έτους, μεγαλύτερη συρρίκνωση εργασιών και θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη νέων λουκέτων στην αγορά», εκτίμησε.

Ο κ. Καββαθάς διαβλέπει φως στο τούνελ το 2022 με μία σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας για έναν τεράστιο κλάδο 80.000 επιχειρήσεων, με 330.000 εργαζομένους και άλλους 100.000 που θεωρούνται συν-βοηθούντα μέλη στις πιο οικογενειακές επιχειρήσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Καββαθάς είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία έρευνας που αφορά τις περικοπές δαπανών των νοικοκυριών. Όπως μας είπε, πρωταθλητής θα είναι δυστυχώς η εστίαση. 

«Όταν ανοίξει η αγορά, θα κλείσουν κάποια καταστήματα»

Χρήστος Νικολόπουλος – Β’ Αντιπρόεδρος, Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)

Οι περισσότερες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα και δυστυχώς αρκετές από αυτές δεν θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν, σημειώνει μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Χρήστος Νικολόπουλος , Β’ Αντιπρόεδρος, Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). «Τα πάγια έξοδα αποτελούν εμπόδιο και επίσης όλο αυτό το διάστημα άλλαξε η καταναλωτική συνήθεια. Τα τρία προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και ευρύτερα οι επιχειρήσεις είναι: Η ρευστότητα, ο φόβος των καταναλωτών, η αλλαγή κλίματος. Θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει ο κόσμος στην κανονικότητά του», τονίζει.

Ο ίδιος, προβλέποντας ότι το άνοιγμα της εστίασης, λόγω και κλειστών χώρων, θα γίνει από τον Μάρτιο του 2021, θεωρεί ότι η εξαγγελία μείωσης των μισθωμάτων για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, (δύο μήνες που θεωρούνται «νεκροί» στον κλάδο) αποτελεί σημαντική στήριξη. Στο πρώτο lockdown ο κόσμος βίωσε κάτι καινούργιο, αλλά μακρινό, τώρα κυριαρχεί ο φόβος, «καθώς χάσαμε γνωστούς μας ή άλλους που ασθένησαν στον ιό, αυτό το συναίσθημα του φόβου δεν θα φύγει από τη μία μέρα στην άλλη». 

Με τον μηδενικό τζίρο, ένα ποσοστό της τάξης του 30% θα κλείσει οριστικά. Θα ξεχαστούν τα lockdown και ο καθένας θα θέλει να εισπράξει τα χρωστούμενα

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν είτε με χαμηλότοκα δάνεια είτε με προγράμματα ΕΣΠΑ. «Το κράτος πρέπει να βρει τρόπους στήριξης, ακόμη και για έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς όποια καταστήματα ανοίξουν, δεν θα είναι άμεσα κερδοφόρα, αλλά με ζημίες».  Όσον αφορά στην εικόνα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Νικολόπουλος εκτιμά ότι κατά τους πρόσφατους περιορισμούς, παρότι με αυξημένο το αίσθημα του φόβου, επικρατεί πιο… χαλαρό lockdown, καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι προστατεύονται με τη μάσκα. «Αυτό είναι ίσως το παράπονο κάποιων λιανεμπόρων που είναι κλειστοί και λένε ότι με τόσο κόσμο που κυκλοφορεί εδώ και καιρό, θα έβγαινε κάποιο μεροκάματο, αν είχαν τα μαγαζιά ανοιχτά», ανέφερε ως παράδειγμα κάποιων οξύμωρων φαινομένων. 

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι, μετά την άρση των περιορισμών, οι οιωνοί δεν είναι και οι πιο ενθαρρυντικοί: «Προς το παρόν, προμηθευτές και ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πιέζουν τους μικροεπιχειρηματίες διάφορων κλάδων, τηρούν στάση αναμονής. Όταν ανοίξει η αγορά, τότε θα ξεκινήσει η πίεση παρά τις ζημίες. Με τον μηδενικό τζίρο, ένα ποσοστό της τάξης του 30% θα κλείσει οριστικά. Θα ξεχαστούν τα lockdown και ο καθένας θα θέλει να εισπράξει τα χρωστούμενα». Κλείνοντας, εκτίμησε ότι τα καταστήματα λιανεμπορίου θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο, καθώς ίσως καλυφθεί ένα μικρό κομμάτι χαμένου εδάφους, στην περίοδο των εκπτώσεων, κατά την οποία οι επιχειρήσεις θα «απαλλαχθούν» από χειμερινά στοκ.

«Σε δυσμενέστερη θέση η Πάτρα»

Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α)

Σε δυσμενέστερη θέση, βρίσκεται η Πάτρα, πόλη που «χτυπήθηκε» πιο νωρίς από άλλες από την υγειονομική κρίση λόγω ακύρωσης του Καρναβαλιού. Οι εορτασμοί αποτελούν, μαζί με τους φοιτητές τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων στην περιοχή, επισημαίνει ο κ. Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας, ο οποίος και εξηγεί πως με τις ματαιωθείσες εκδηλώσεις και τους φοιτητές να παραμένουν στους τόπους της κατοικίας τους, χάθηκε ένας κρίσιμος τζίρος.

Σε δυσμενέστερη θέση, βρίσκεται η Πάτρα, πόλη που «χτυπήθηκε» πιο νωρίς από άλλες από την υγειονομική κρίση λόγω ακύρωσης του Καρναβαλιού

Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο κ. Στεργίου στη δεύτερη περίοδο περιορισμών ακόμη και η παράδοση κατ’ οίκον σημείωσε πτώση τζίρου κατά 20-25%. Αυτό ίσως οφείλεται στην αποχή των φοιτητών και την επιλογή των πολιτών να κρατήσουν χρήματα για τον δύσκολο χειμώνα. Η πτώση τζίρου επί του συνόλου, εξαιρεμένου του καλοκαιρινού διμήνου (Ιουλίου-Αυγούστου 2020) που οι περισσότεροι πολίτες της Πάτρας παρέμειναν στην πόλη, χωρίς διακοπές, ξεπερνά το 60% σε σχέση με το 2019. Αυτό είναι ολέθριο για τις επιχειρήσεις, καθώς τα μαγαζιά μετρούν σχεδόν έξι μήνες κλειστά.

 «Τα μέτρα στήριξης μας βρήκαν έτοιμους, οργανωμένους σαν σύλλογο, ήμασταν εμείς που διαμαρτυρηθήκαμε (19/3) αρχικώς και ακολούθησε η μείωση ΦΠΑ στο 13%. Έχουμε καταθέσει υπόμνημα στο Μαξίμου. Ενεργοποιήθηκαν πολλές ενώσεις, αφυπνίστηκε το συνδικαλιστικό σύστημα. Μαζί με 40 συλλόγους διαφόρων πόλεων, ο ΣΚΕΑΝΑ δημιούργησε το estiasi greece που συνεπικουρεί και μάχεται μαζί με την ΠΟΕΣΕ και αποκτήσαμε κοινή φωνή, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε και η Bareca», τονίζει ο κ. Στεργίου. Και εξηγεί: «Λάβαμε επιστρεπτέα προκαταβολή. Ζητήσαμε το 3% επί του τζίρου του 2019, χωρίς επιστρεπτέα. Ζητούμε να επιδοτηθούν κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές έως το τέλος του 2021, ζητάμε 6 και 13% ΦΠΑ έως το τέλος του νέου έτους και μείωση ενοικίων κατά 80% έως ότου ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα και λήξει η πανδημία. Τέταρτο βασικό αίτημα παραμένει η ένταξη στο ΕΣΠΑ. Η εστίαση αποκλειόταν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αν και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Στεργίου, «η εστίαση μαζί με την προμηθευτική αλυσίδα απασχολεί 600.000-700.000 εργαζομένους. Πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος για να μην καταρρεύσει. Κι εμείς προσβλέπουμε σε ένα έντιμο πλαίσιο, ώστε να λειτουργήσει ο τεράστιος κλάδος υγιώς και να ‘χει διακριτούς και έντιμους κανόνες, ορθής λειτουργίας, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό».

 

ΗΧΗΡΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ… ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

«Mandaloun»: «Ναυάγιο» για το λιβανέζικο στέκι

Το πλέον, πρόσφατο, ηχηρό λουκέτο μπήκε στο αραβικό εστιατόριο «Mandaloun» στο Ψυχικό, συμφερόντων των γνωστών Λιβανέζων συνεργατών – από την υπόθεση «Nαυαγίου» (σ.σ. μεταφορικά και κυριολεκτικά) Ζακύνθου και της Οξυάς – του Εμίρη του Κατάρ.

Αναφερόμαστε στην εκ Βηρυτού Λιβάνου Τζουμάνα Μπεσάρα, που φερόταν να «κατοικοεδρεύει» προσωρινώς στη Βούλα και τον κ. Κριστιάν Κομέρ, κύριος μέτοχος της εταιρείας με την επωνυμία «PIMANA» (ΠΙΜΑΝΑ). Toυς «ξενιτεμένους» επενδυτές πλαισίωσε στην υπόθεση αντιδικίας με τον γνωστό αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη, ο φιλότεχνος Σύρος Τζαμάλ Ζοράτλυ, με έντονη εικαστική δράση, ο οποίος εν συνεχεία αποσύρθηκε.

Το «Mandaloun» έκλεισε μετά από έξι χρόνια, αν και αποτέλεσε αγαπημένο στέκι επιχειρηματιών, πολιτικών και επιφανών «παροικούντων» των βορείων προαστίων.

Εν μέσω δεύτερου lockdown, συνεργείο μεταφορών σταμάτησε έξω από τον αριθμό 226 στον παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισίας και φόρτωσε τον εξοπλισμό. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, το υψηλό ενοίκιο και η επέλαση της πανδημίας, τους τελευταίους μήνες, έκαναν ακόμη πιο εύκολη την απόφαση των ιδιοκτητών για οριστικό κλείσιμο.

Η αθηναϊκή επιχειρηματική ελίτ, πρέσβεις αραβικών χωρών απολάμβαναν μία εξαιρετική κουζίνα που περιελάμβανε σαλάτα ταμπουλέ, χούμους, φαλάφελ, λαχματζούν, ανατολίτικα εδέσματα και την περίφημη χειροποίητη πίτα που ψηνόταν στον ξυλόφουρνο.

Η φιλοσοφία των Λιβανέζων ιδιοκτητών με διάφορες εταιρείες ακινήτων, εκμετάλλευσης χώρων εστίασης, τροφίμων, ξενοδοχειακών κ.λπ., ήταν να προσφέρουν «γευστικά ταξίδια» μέσα από διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές.

Η ξεθωριασμένη λάμψη της Αίγλης

Από το 1904 μέχρι και σήμερα η «Αίγλη» Ζαππείου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής της Αθήνας. Σε μια πανέμορφη τοποθεσία στην καρδιά της πρωτεύουσας, o πολυχώρος της «Αίγλης» αποτελεί το ιδανικό σημείο με εγκαταστάσεις που σέβονται την ιστορικότητα του χώρου, συνυπάρχουν αρμονικά με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και προσφέρουν άρτια τεχνική υποδομή με διακριτικές αναφορές στο σύγχρονο design.

Το μαγαζί έβαλε λουκέτο, καθώς η περίοδος μίσθωσης του ακινήτου είχε λήξει εδώ και καιρό. Η μισθώτρια εταιρεία , όμιλος του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, οφείλει αυτή τη στιγμή περίπου 350.000 ευρώ. Κατόπιν μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων και αφού κατέβαλε πρόσκαιρα αντίτιμο στην εκμισθώτρια με τη μορφή αποζημίωσης χρήσης, αναγκάζεται τώρα να κλείσει αφού αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις περαιτέρω οικονομικές απαιτήσεις και ειδικά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το «Aegli Café» εξυπηρετούσε προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, καθώς και πολλές διασημότητες. Ένα τέτοιο φιλέτο, λοιπόν, δεν περνά απαρατήρητο και η οικογένεια τού πρώην ισχυρού άνδρα του Alpha, θα παραδώσει… σκυτάλη στον επόμενο. Πιθανότατα, σύμφωνα με διαρροές, σε δύο επιχειρηματίες, ο ένας εκ των οποίων δραστηριοποιείται επιτυχώς στον κλάδο του εμπορίου, των καλλυντικών και του τουρισμού.

Στο μεσοδιάστημα θα εκτελεστούν εργασίες στην πρόσοψη του χώρου, κατόπιν σχετικής μελέτης που θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Οι εργασίες κρίθηκαν απαραίτητες, καθώς φέρεται να έχει υπάρξει αλλοίωση σε σημεία του χώρου του αναψυκτηρίου. Ειδικότερα, θα υποβληθεί μελέτη αναμόρφωσης και ευπρεπισμού των όψεων του αναψυκτηρίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων (ΔΠΑΝΣΜ), ώστε να εντάσσεται το κτήριο με τον αρμόζοντα τρόπο στον περιβάλλοντα χώρο του κήπου του Ζαππείου και των γειτονικών μνημείων, με τις κάτωθι παρατηρήσεις: Να περιοριστεί επαρκώς το πλάτος του deck προς την πλευρά του Ζαππείου Μεγάρου, σε συνεργασία με τη ΔΠΑΝΣΜ. Να απομακρυνθούν τα μεταλλικά στέγαστρα στην ανατολική όψη. Να απομακρυνθεί το πρόσκτισμα με τους τσιμεντόλιθους και το ελενίτ στην βορειοανατολική πλευρά. Στην πέργκολα του ισογείου να αντικατασταθεί η υπάρχουσα τέντα από άλλο υλικό επικάλυψης, το οποίο θα αναβαθμίζει τον χώρο και θα προσαρμόζεται στο ευρύτερο περιβάλλον.

Η Covid-19 «εξαφάνισε» πέντε καταστήματα Βενέτη

Δεν κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς της πανδημικής κρίσης η εταιρεία «Βενέτης», η οποία διατηρούσε προ Covid-19 συνολικά 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Έκλεισαν ήδη πέντε καταστήματα εντός του Ν. Αττικής με την εταιρεία να απαριθμεί μία σειρά από λόγους για αυτήν τη δυσάρεστη πλην αναγκαία επιλογή, προειδοποιώντας ότι εάν δεν τα… βρίσκει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα αποχωρεί από τις μισθώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

1. Η εξάπλωση του ιού Covid-19, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά και στη βιωσιμότητα των επιμέρους καταστημάτων.

2. Η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ Covid-19 μισθωμάτων.

Η εταιρεία στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Ανοίγει η πλατφόρμα επιδοτήσεων αγοράς θερμαντικών σωμάτων

Λιανικό εμπόριο: Πρώτα τα εποχικά, μετά τα υπόλοιπα και στο τέλος η εστίαση

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας