7:31 Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ηχηρό μήνυμα προς Τουρκία και από την Ιταλία

Ηχηρό μήνυμα προς Τουρκία και από την Ιταλία

Η Ιταλία δείχνει και αυτή την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σε ότι έχει να κάνει με την παράνομη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας απαράδεκτο.

Στη συνάντηση που είχε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, «η Ιταλία εξέφρασε και πάλι στην Κύπρο την πλήρη της αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά στη συνεχή παράνομη δραστηριότητα γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία γίνεται με πλήρη έλλειψη σεβασμού της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», όπως αναφέρει ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στη Ρώμη «για να συζητήσουν σχετικά με τις άριστες διμερείς σχέσεις τους, την κρίση της Λιβύης, το μεταναστευτικό, τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και ενεργειακά θέματα».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, παράλληλα, σημειώνει:

«Οι δυο υπουργοί δέχθηκαν θετικά την πρόσκληση της Κύπρου, το περασμένο καλοκαίρι, για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω του διαλόγου και με καλόπιστη διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το μνημόνιο που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, παραβιάζει τα κυρίαρχα δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει νομικής φύσης συνέπειες για τις τρίτες χώρες (Δεκέμβρος 2019, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Μόνο μέσω μιας πραγματικής και καλόπιστης συνεργασίας οι φυσικοί πόροι στην Μεσόγειο θα αποβούν προς όφελος όλων των λαών που ζουν στην περιοχή».

Η ιταλική ανακοίνωση, τέλος, αναφέρει: «Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ολοκληρώνοντας το πακέτο των μέτρων περιορισμού που θα επιβάλλονται σε όσους ευθύνονται ή λαμβάνουν μέρος στην παράνομη δραστηριότητα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία «τινάζει» στον αέρα την Αν. Μεσόγειο – «Η Ελλάδα έχει αποδυναμωθεί»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας