3:28 Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


IDF και Μυστική Υπηρεσία στρατού αλληλοκατηγορούνται για το έγγραφο που γνωστοποιούσε την επίθεση της Χαμάς

IDF και Μυστική Υπηρεσία στρατού αλληλοκατηγορούνται για το έγγραφο που γνωστοποιούσε την επίθεση της Χαμάς

Οι IDF και η Unit 8200, η Υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι ευθυνών για το ποιος φέρει την ευθύνη για ένα έγγραφο που περιέγραφε το σχέδιο της Χαμάς για την επίθεση στο Ισραήλ και την απαγωγή 250 ατόμων στις 7 Οκτωβρίου.

Το έγγραφο έγινε γνωστό από ένα ρεπορτάζ του ισραηλινού κρατικού καναλιού Kan τη Δευτέρα, το οποίο αποκάλυψε ότι το έγγραφο και οι κρίσιμες πληροφορίες που περιείχε «δεν υποβλήθηκαν σε κατάλληλη επεξεργασία ούτε διαβιβάστηκαν σε αρμόδιους ανώτερους αξιωματούχους».

To επίμαχο έγγραφο και τα λάθη που έγιναν
Το έγγραφο, με τίτλο «Detailed End-to-End Raid Training», διανεμήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, από τη Unit 8200 και περιγράφει λεπτομερώς τη σειρά ασκήσεων που διεξήγαγαν οι επίλεκτες μονάδες της Χαμάς.

Αυτές οι ασκήσεις περιλάμβαναν επιδρομές σε στρατιωτικές θέσεις και κιμπούτζ, απαγωγή στρατιωτών και αμάχων και διατήρηση των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πηγές εντός των IDF την Τρίτη, η Unit 8200 δεν κατάφερε να βγάλει σαφή συμπεράσματα από το έγγραφο και δεν το διένειμε στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Το Kan News ανέφερε πως «παρά τη σημασία του, η Unit 8200 δεν το επεξεργάστηκε με σαφή συμπεράσματα και δεν το διένειμε σε αρμόδιους ανώτερους αξιωματούχους».

Αντίθετα, το έγγραφο ανακαλύφθηκε την 1η Οκτωβρίου από έναν αξιωματικό πληροφοριών στη Μεραρχία της Γάζας, ο οποίος αναγνώρισε τη σημασία του, αλλά δεν το μετέφερε σε ανώτερους διοικητές, επιλέγοντας να ενημερώσει αντ’ αυτού λιγότερους ανώτερους αξιωματούχους.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες
Ο λανθασμένος χειρισμός των κρίσιμων πληροφοριών έχει οδηγήσει σε σημαντική αμηχανία τις IDF και την Unit 8200.

Πηγές ασφαλείας αποκάλυψαν στο Kan News ότι το έγγραφο ήταν γνωστό στην ανώτατη ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών, τουλάχιστον στο τμήμα που αφορά τη Γάζα, σε αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς περί άγνοιας.

Ένα ρεπορτάζ του Kan News τη Δευτέρα αποκάλυψε ότι ο Ισραηλινός Στρατός είχε λεπτομερή γνώση των προθέσεων της Χαμάς εβδομάδες πριν από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Το έγγραφο, το οποίο περιέγραφε σχέδια για μια μεγάλης κλίμακας επιδρομή και απαγωγή, ήταν γνωστό στους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, αλλά δεν έγινε πράξη. Αυτή η αποτυχία πρόβλεψης και αποτροπής της επίθεσης είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες και ομήρους.

Ο εκπρόσωπος των IDF σχολιάζοντας την τρέχουσα διαμάχη, δήλωσε πως: «Το γεγονός διερευνάται ως μέρος των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου και τι προηγήθηκε».

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η ομάδα έρευνας του γενικού επιτελείου αναμένεται να παρουσιάσει τα πρώτα ευρήματα από αυτή την αποτυχία στον Αρχηγό του Επιτελείου τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ηγέτης της Χαμάς Χανίγε λέει «ναι» στην πρόταση εκεχειρίας του Μπάιντεν

Δήλωση σοκ από την Χαμάς: «Δεν έχουμε ιδέα πόσοι όμηροι είναι ζωντανοί»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας