21:41 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ιδού το πόρισμα του ινστιτούτου της Φλωρεντίας για τις τηλεοπτικές άδειες (Έγγραφα)

Ιδού το πόρισμα του ινστιτούτου της Φλωρεντίας για τις τηλεοπτικές άδειες (Έγγραφα)

Την Πέμπτη θα κατατεθεί στην Βουλή η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η τροπολογία εκτιμάται πως θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης και στην συνέχεια θα διαβιβαστεί στην Βουλή, ώστε να ενταχθεί σε νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται την Πέμπτη. Το ereportaz.gr φέρνει αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας το έγγραφο – έκθεση Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας που καταλήγει ότι πρέπει να δοθούν τέσσερις άδειες για κανάλια υψηλής πιστότητας (High Definition), που παρέδωσε ο Νίκος Βούτσης στα κόμματα της Βουλής.

Δείτε τα αποκλειστικά έγγραφα:

ekthesi 1 2

ekthesi 2 2

ekthesi 3 2

ekthesi 4 2

«Είναι απολύτως σαφές ότι το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε δεν είναι γενικά και αόριστα η παροχή αδειών για να υπάρξουν κανάλια στη νέα εποχή. Μιλάμε για τα κανάλια υψηλής πιστότητας. Όλη η άλλη συζήτηση που ερχόταν ενδεχομένως από ελλιπή προετοιμασία και αναφερόταν σε δεκάδες καναλιών που έχουν πάρει άδειες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή σε δεκάδες άδειες καναλιών, ενδεχομένως δεν αφορούσε τα κανάλια HD» είπε εισηγητικά ο πρόεδρος της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται στα μπουκέτα ή τα συνδρομητικά ή τα ιντερνετικά όπου κάθε κανάλι που υπάρχει σήμερα ή μπορεί να ανοίξει στο μέλλον, δύναται να κάνει όσες αναμεταδόσεις θέλει.

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «η μελέτη που είχε παραγγελθεί εδώ και καιρό έχει γίνει και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το Ινστιτούτο έχει συμβουλεύσει και άλλες χώρες της Ευρώπης και έτσι δόθηκαν οι άδειες. Η μελέτη που αφορά τα πραγματικά δεδομένα έχει γίνει και ακολουθήθηκε από όλες τις χώρες και έδωσαν 4, 5 , 6 – μόνο η Ιταλία έχει 11-12 για τους γνωστούς λόγους και με τη γνωστή ποιότητα».

Τα συμπεράσματα της έκθεσης
Η έκθεση υπογράφεται από το Τμήμα Επικοινωνικών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσηςτης Σχολής Ρυθμιστικών Αρχών της Φλωρεντίας (Florence School of Regulation), που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας ως πρόγραμμα του Robert Schuman Centre for Advanced Studies. Η σχολή (FSR C&M) συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, η έκθεση εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, που ζήτησε γνωμάτευση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα και τον αριθμό τηλεοπτικών αδειών που μπορεί να δοθεί με βάση τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Έχει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2016 και αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTT), την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα:

  • Πριν από τη δημοπράτηση των νέων τηλεοπτικών αδειών TV, η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει έναν νέο Χάρτη Ψηφιακών Συχνοτήτων για την τηλεόραση.
  • Για να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές ανάγκες, να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και η υγιής ανάπτυξη της τηλεοπτικής αγοράς, ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων θα πρέπει να ακολουθήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και να χρησιμοποιήσει μόνο τις συχνότητες έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τη Σύμβαση της Γενεύης (GE06).
  • Η ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz θα μπορούσε να παραχωρηθεί (και να δημοπρατηθεί) για τις κινητές επικοινωνίες. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων για την ψηφιακή τηλεόραση θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις συχνότητες της Σύμβασης της Γενεύης και στη ζώνη κάτω των 700 MHz (κανάλια 21-48).
  • Ο μέγιστος αριθμός των πολυπλεκτών που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, στη ζώνη κάτω των 700 MHz είναι τέσσερις. Δεδομένου ότι δύο από τους πολυπλέκτες προορίζονται για δημόσιες τηλεοπτικές εκπομπές, οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Καθώς από έναν πολυπλέκτη μπορούν να μεταφερθούν το πολύ δύο κανάλια HD (υψηλής ευκρίνειας), ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να μελετήσει την έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Σημείωσε όμως επικαλούμενος και τον τίτλο της ότι πρόκειται για μια προπαρασκευαστική πραγματογνωμοσύνη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε την έκθεση ύποπτη καθώς όπως εξήγησε συμπίπτει με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί 4 αδειών πανελλαδικής τηλεοπτικής εμβέλειας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι τόσο τα τεχνικά ζητήματα όσο και τα οικονομικά θέματα (βιωσιμότητα των καναλιών) πρέπει να εξεταστούν αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Ανάλογες ενστάσεις εξέφρασε και ο Χάρης Θεοχάρης. Επικαλέστηκε σημεία της έκθεσης στα οποία αναφέρεται ότι τα υφιστάμενα 12 κανάλια μπορούν στο μέλλον να γίνουν 72, ενώ παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αξιολογούν τι «σηκώνει» η αγορά. «Αν οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση είναι μόνο τεχνικές να το εξετάσει το ΕΣΡ. Δεν υπάρχει κανένα λόγο να το αποφασίσει ο υπουργός και η κυβέρνηση» κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας