13:22 Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

«Iερές μπίζνες» με τα τάματα της Τήνου: Το μπλόκο στο τελωνείο και το... λάδωμα σε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ

«Iερές μπίζνες» με τα τάματα της Τήνου: Το μπλόκο στο τελωνείο και το... λάδωμα σε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ

Νέα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της «ιερής μπίζνας» με τα τάματα της Παναγίας της Τήνου που μετατρέπονται σε ράβδους χρυσού στην Τουρκία δημοσιοποιεί το ereportaz.

Στους διαλόγους που αποκαλύπτονται, καταγράφεται το οργιώδες παρασκήνιο που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν οι Τελωνειακοί δέσμευσαν τις «ιερές» πλάκες χρυσού που επέστρεφαν από την Τουρκία.

Αιτία; Η σωρεία παρατυπιών από μέρους της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι τότε η είδηση ότι πλάκες χρυσού ανήκουν στο Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο. Στην απάντηση του το Ίδρυμα ανέφερε ότι απλά έλειπαν κάποια πιστοποιητικά και ότι ο χρυσός αποδεσμεύθηκε με δυο ημέρες καθυστέρηση.

Image result for τηνος εκκλησια

Οι διάλογοι όμως μεταξύ των μελών της εταιρείας είναι αποκαλυπτικοί για τις «πιέσεις» που φέρονται να ασκήθηκαν σε ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για να αποδεσμευθεί ο χρυσός. Πιέσεις κυρίως προς την διευθύντρια του Τελωνείου Κρήτης η οποία αρνούνταν να συναινέσει στην αποδέσμευση του χρυσού.

Στις συνομιλίες φαίνεται πως καθ΄υπόδειξη του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Π.Μ., ένας «κλητήρας» έδωσε μίζα 5.000 ευρώ σε ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ προκειμένου να ξεμπλοκάρει η υπόθεση. Μάλιστα σε συνομιλίες του ο Π.Μ. ισχυρίζεται ότι έχει δωροδοκήσει το συγκεκριμένο στέλεχος τρεις φορές στο παρελθόν!

Το πρόσωπο που φέρεται να παίρνει την μίζα είναι ο κ. Θ.  (οτι πλήρη του στοιχεία είναι στην διάθεση του ereportaz). Από την εισαγγελική έρευνα προφανώς θα προκύψει εάν είναι υπαρκτό πρόσωπο ή αποτελεί «δημιούργημα» του Π.Μ. προκειμένου να εισπράξει λεφτά από τους ίδιους του τους «συνεργάτες».

Το μπλόκο στο Τελωνείο

8 Σεπτεμβρίου 2015. Η επιχείρηση χρυσός σκοντάφτει όταν οι Τελωνειακές Αρχές του Ελευθέριος Βενιζέλος δεσμεύουν  το εμπόρευμα γιατί διαπιστώνουν σωρεία παρατυπιών από την εταιρεία με την οποία συνεβλήθη το Ίδρυμα της Τήνου. Για την ακρίβεια διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη άδεια για τέτοιου είδους εξαγωγές και εισαγωγές.

Τα μέλη μιλούν για το «μπλέξιμο» στο τελωνείο:

Διαβάστε τους διαλόγους μεταξύ του μέλους της επιχείρησης και του εκτελωνιστή που επιβεβαιώνει το μπλόκο του χρυσού:

Η είδηση του μπλοκαρίσματος αναστατώνει και τους κόλπους του Ιδρύματος της Παναγίας της Τήνου:

Η επικεφαλής του τελωνείου Κρήτης, όταν διαπιστώνει την παρατυπία και καλείται να παράσχει την απαραίτητη άδεια για να ξεμπλοκάρει το εμπόρευμα λέει «όχι» καθώς διαπιστώνει ότι από τον φάκελο λείπουν πολλά έγγραφα. Το αποτέλεσμα είναι να δεχθεί απίστευτες πιέσεις.

Στον διάλογο που ακολουθεί με μέλος της εταιρείας η τελωνειακός αποκαλύπτει ότι μέχρι εκείνη την στιγμή ο χρυσός έμπαινε στην χώρα χωρίς την απαραίτητη άδεια από μέρους της εταιρείας.

Διαβάστε τον διάλογο:

 

Όπως καταγράφεται στις συνομιλίες, το μέλος της εταιρείας μιλά με την τελωνειακό και στην προσπάθειά του να την μεταπείσει ώστε να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, κάνει επίκληση στο… συναίσθημα καθώς της  εξομολογείται πως θα υπάρξει απώλεια χιλιάδων ευρώ αν δεν παρακαμφθεί άμεσα το εμπόδιο που προέκυψε.

Όμως εκείνη παραμένει ανένδοτη παρά τις αλλεπάλληλες προτροπές αφού δεν θέλει να διακινδυνέψει να χάσει τη θέση της. Σε άλλον διάλογο δυο μέλη της οργάνωσης λένε ότι για να την μεταπείσουν θα την πάρει τηλέφωνο και ένας υποδιευθυντής ο οποίος «θα πάρει και αυτός το πεντακοσαρικάκι του…»! 

Οι πιέσεις

Καθώς οι μέρες περνούν, ο «πρόεδρος» όπως τον αποκαλούν, Π. Μ. θέλει να «καθαρίσει» την κατάσταση, πάλι μέσω τον κύκλο γνωριμιών που έχει καταφέρει να δημιουργήσει.

Αυτή τη φορά, εκμεταλλεύεται τις επαφές που εμφανίζεται να έχει στο υπουργείο Οικονομικών με υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία φέρονται να άσκησαν και εκείνα με τη σειρά τους αφόρητη πίεση στην διευθύντρια του Τελωνείου ώστε να αποδεσμεύσει τον χρυσό.

Η προσπάθεια όμως δεν αποδίδει καρπούς. Όπως υποστηρίζουν στους διαλόγους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, δύο μέλη της εταιρείας, η υπάλληλος στο τελωνείο της Κρήτης είναι το «πρόβλημα», καθώς όλοι οι υπόλοιποι συμπεριλαμβανομένου και των υπαλλήλων του αεροδρομίου, κάνουν τα στραβά μάτια.

«Εδώ τα παιδιά, όλα μου λέει στο αεροδρόμιο έχουν κλείσει τα μάτια μου λέει παρόλο που έχουνε φάει χαστούκια, έχουνε γίνει ξεφτίλα σε όλο το αεροδρόμιο έχει γίνει θέμα παντού, έχουνε κλείσει τα μάτια να το περάσουνε και η… που λέει ότι είναι φίλη, γνωστή σου δεν κάνει τίποτα», αναφέρουν στους διαλόγους που καταγράφηκαν από την ΕΥΠ.

Στην συνέχεια τα πράγματα «αγριεύουν». Στις συνομιλίες γίνεται λόγος για τηλέφωνα που πέφτουν «από πολύ ψηλά» (στις 10/9/1015) με την τελωνειακό να σκέφτεται πλέον ακόμα και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Η ενόχληση του Δωρόθεου και οι 5.000 μίζα σε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ

Τα μέλη της εταιρείας μερικά τα οποία ελέγχονται από τις Αρχές για σωρεία έκνομων πράξεων ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν λύση.

Η λύση δεν είναι άλλη από ένα «δώρο» 5.000 ευρώ που αποφασίζουν να κάνουν σε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να επισπεύσουν τη διαδικασία αποδέσμευσης του χρυσού.

Την ίδια ώρα όμως, η εμπλοκή -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Π.Μ-  έχει προκαλέσει την οργή του Δωρόθεου  ο οποίος άρχισε να βρίζει για την καθυστέρηση που έχει δημιουργηθεί.

Ο Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος

 

Την επόμενη μέρα ο συνεργάτης του φερόμενου ως εγκέφαλου, τον ενημερώνει ότι  μίλησε με τον «Άγιο» (δλδ τον Δωρόθεο), που του είπε επί λέξει «πως αν δε λήξει αυτή η κωμωδία», δεν θέλει να ξανακούσει για εκείνους, και καμία άλλη δουλειά»,  τονίζοντας  χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το γραπτό μήνυμα που έστειλε ότι ο Μητροπολίτης «ούτε κερί δεν θα αφήσει να ξανα ανάψουν».

 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 αφού πραγματοποιούνται κλήσεις μέσω τηλεφώνων και ανταλλάσσονται μηνύματα σχετικά με τις λεπτομέρειες της παράνομης συναλλαγής με τη μίζα στον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ, τα μέλη της σπείρας μιλούν στο τηλέφωνο για την αποδέσμευση του χρυσού από το τελωνείο:

Η συναλλαγή σύμφωνα με όσα καταμαρτυρούν οι συνομιλίες έγινε ως εξής.

«Κλητήρας» της οργάνωσης πήρε 5.000 ευρώ στο χέρι από μέλος της εταιρείας. Στην συνέχεια πήγε στο προκαθορισμένο ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας όπου και φέρεται να συνάντησε τον εν λόγω υπάλληλο.

Image result for δωροδοκια λεφτα

Πάντως το κατά πόσο η μίζα δόθηκε σε υπαρκτό πρόσωπο ή απλά πρόκειται για «φανταστικό υπάλληλο» που ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας του Π.Μ. είναι κάτι που θα αποδειχτεί από την εισαγγελική έρευνα.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος  της οργάνωσης δεν διστάζει να κομπορρημονεί πάντως στους συνομιλητές του ότι τον κ. Διευθυντή τον έχει λαδώσει άλλες τρεις φορές!

Ο Π.Μ. αναφέρει στη συνέχεια της συνομιλίας του πως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου μίλησε με τον Μητροπολίτη Δωρόθεο για τη συνέχεια που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία:

 

Όπως αναφέρει ο Π. Μ. εαν δεν είχε δοθεί η μίζα στον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ, δεν υπήρχε περίπτωση να λυθεί το «πρόβλημα».

Τι λέει το ΥΠΟΙΚ

Το ereportaz επικοινώνησε με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη με τον χρυσό της εκκλησίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε το «μπλόκο» στο Τελωνείο έγινε επειδή διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία με την οποία είχε συμβληθεί το Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου δεν είχε την απαραίτητη άδεια.

Ως εκ τούτου, όπως εξηγεί, δεσμεύθηκαν οι πλάκες χρυσού.

Μάλιστα επιβεβαιώνει ότι ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, επικοινώνησε μαζί τους παρακαλώντας για την αποδέσμευση των πλακών. Η αποδέσμευση έγινε τελικά με την καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ έως ότου προσκομιστεί η άδεια. Από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν κλιμάκια του Τελωνείου στην συγκεκριμένη εταιρεία διαπιστώθηκε ότι και στο παρελθόν είχε εισάγει χρυσό χωρίς άδεια κάτι που πιστοποιείται και από τους διαλόγους.

Η ανώτερη «πηγή» του ΥΠΟΙΚ δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη του φερόμενου ως διευθυντικού στελέχους που εμφανίζεται να παίρνει χρήματα από τα μέλη της οργάνωσης.

Επισημαίνει ότι εκ των υστέρων η εταιρεία απέκτησε άδεια, ωστόσο της επιβλήθηκαν αναδρομικά πρόστιμα τα οποία καλείται πλέον να πληρώσει.


Διαβάστε το πρώτο μέρος των αποκαλύψεων του ereportaz:

Ιερές μπίζνες με τα τάματα της Παναγίας της Τήνου

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας