8:54 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ικανοποίηση στην Ελληνική Κυβέρνηση για την Συμφωνία στο ΝΑΤΟ

Ικανοποίηση στην Ελληνική Κυβέρνηση για την Συμφωνία στο ΝΑΤΟ

Την ικανοποίηση της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ότι το «παζάρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως τονίζουν, η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Τα δύο σενάρια για την στάση της Τουρκίας

Αναφορικά με το πώς θα επηρεάσει η χθεσινή συμφωνία την στάση Ερντογάν τα πιθανά σενάρια είναι δύο.

Το πρώτο και το επικρατέστερο, είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος, αφού εξασφάλισε τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του δεν θα επιχειρήσει να εγείρει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Το δεύτερο σενάριο –και λιγότερο πιθανό, θέλει την Τουρκία να έχει αφήσει στην άκρη το ζήτημα με Σουηδίας-Φινλανδίας και να επιχειρεί να ανοίξει νέο κεφάλαιο με την Ελλάδα.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται προετοιμασμένος για όλα τα σενάρια, έχοντας μαζί του φάκελο για να δώσει απαντήσεις στα έωλα επιχειρήματα βασίζεται στο Δίκαιο και τις Συνθήκες. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή «ο πρωθυπουργός, εφόσον χρειαστεί, θα μιλήσει με νομικά επιχειρήματα, χωρίς να καταφεύγει σε νομικισμούς, αλλά και με ιστορική και πολιτική ακρίβεια».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο που περιέχει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» εκθέτοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό σε όλο του το μεγαλείο και αναδεικνύοντας την επιθετική στάση της Τουρκίας, αλλά και στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και την Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί και ισχυρή νατοϊκή βάση.

Διαβάστε επίσης

Τί πήρε η Τουρκία για να άρει το Βέτο στο ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Συμβιβασμός με την Άγκυρα και…«λευκός καπνός» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας