13:52 Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Ηλίας Μόσιαλος για έρευνα Stanford: «Τα νούμερα δεν δένουν»

Ηλίας Μόσιαλος για έρευνα Stanford: «Τα νούμερα δεν δένουν»

Σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του γύρω από την μελέτη του Στάνφορντ (που κάνει λόγο ενδεικτικά για 100.000-200.000 κρούσματα στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την σταδιακή άρση των περιορισμών και ότι χρειάζεται πειθαρχία για πολλούς μήνες ακόμη)

Την εκτίμηση ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην Ελλάδα καθώς έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής από την εφαρμογή τους εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος.  Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν είναι μόνο το τριήμερο που πέρασε. « Η πειθαρχία υπήρχε για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα μας» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ προσθέτοντας πως δείξαμε σε όλους τους λαούς του κόσμου ότι εφόσον αποφασίσαμε να τα καταφέρουμε, θα τα καταφέρουμε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο καθηγητής υπογραμμίζει πως δεν αρκεί μόνο αυτό. «Πειθαρχία θα πρέπει να δείξουμε και για πολλούς επόμενους μήνες» τονίζει εξηγώντας πως εάν αρχίσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πάρουμε ένα μεγαλύτερο ρίσκο αφού ο κορωνοιός δεν έχει εξαλειφθεί από την ανθρωπότητα κι επομένως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από εδώ και πέρα, επιστρέφοντας σταδιακά στην καθημερινότητα μας. Εάν, τα καταφέρουμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί, τότε η αποκλιμάκωση θα είναι μεγαλύτερης εμβέλειας, αναφέρει.

Κατά τη συνέντευξη του χαρακτήρισε ως πρωτοφανές γεγονός το ότι ο μισός πλανήτης «έκλεισε» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία και αντιπαρέβαλε το ότι αυτή δεν έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική ή στην Κεντρική και την Λατινική Αμερική αλλά ο υπόλοιπος κόσμος, που ήδη επλήγη από τον κορωνοϊό, σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα ενώ το πρόβλημα θα υπάρχει ακόμα.

«Γιαυτό λέω ότι θα μαθαίνουμε από αυτή την πορεία από εδώ και μπρος» είπε καταλήγοντας πως εάν δείξουμε πειθαρχία την περίοδο της αποκλιμάκωσης, τηρώντας μέτρα υγιεινής και προστασίας, τότε θα πάμε καλά. Μάλιστα ο καθηγητής έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για «χορό με τον κορωνοϊό» μέχρις ότου η συνέπεια στα μέτρα αυτά αλλά και η ύπαρξη φαρμακευτικής θεραπείας και εμβολίου περιορίσει συντριπτικά τα κρούσματα κορωνοϊού.

Μεροληψία στη δειγματοληψία 

Παράλληλα τόνισε πως δεν γνωρίζουμε το επίπεδο της ανοσίας παγκοσμίως και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του γύρω από την μελέτη του Στάνφορντ (που κάνει λόγο ενδεικτικά για 100.000-200.000 κρούσματα) καθώς η αποδοχή της ως δεδομένο, αυτομάτως θα ίσχυε πως στην Νέα Υόρκη έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το 78%-125% του πληθυσμού, γεγονός που από μόνο του είναι εξωπραγματικό. «Τα νούμερα δεν δένουν» δήλωσε.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος όλες οι υποθέσεις εργασίας και μεθοδολογίας στην εν λόγω μελέτη έγινε στην Καλιφόρνια, σε περιοχή που υπήρχε μεγαλύτερη έξαρση του ιού από ό,τι στην υπόλοιπη πολιτεία. Παράλληλα η συλλογή του δείγματος δεν έγινε με απλή τυχαία δειγματοληψία, αλλά μέσω του Facebook, γεγονός που καθιστά πιθανό να υπήρξε, όπως χαρακτηριστικά είπε, μεροληψία στη δειγματοληψία. Ο ίδιος έριξε μεγάλο βάρος στα μεθοδολογικά θέματα και στη διαγνωστική ακρίβεια.

 

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας