Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Ημερίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την κατάθλιψη

Πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά στο πλαίσιο της πρωτοποριακής καμπάνιας της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο «Ψυχή μου»

Της ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Πλήθος πολιτών κατέκλυσε την περασμένη εβδομάδα το φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά προκειμένου να παρακολουθήσει τη δεύτερη ημερίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την κατάθλιψη, στο πλαίσιο της πρωτοποριακής καμπάνιας της Περιφέρειας Αττικής με
τίτλο «Ψυχή μου», που περιλαμβάνει σειρά προληπτικών δράσεων για την ψυχική υγεία.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες και άνθρωποι που έχουν βιώσει τις συνέπειες της κατάθλιψης, αφιερώνοντας τη ζωή τους στην καταπολέμηση αυτής της σύγχρονης μάστιγας, συμμετείχαν σε έναν γόνιμο διάλογο σχετικά με τις καλές πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης, με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και του αποκλεισμού των ασθενών.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, αφού συνεχάρη την περιφέρεια και τον περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία, υπογράμμισε την καταλυτική παρέμβαση των τοπικών αρχών στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα
όπως και στο παρελθόν σε άλλες δύσκολες περιπτώσεις στη χώρα μας, για παράδειγμα την περίοδο της πανδημίας, που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή. Έτσι και τώρα θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες. Να γνωρίζουν πώς και πού μπορούν να απευθυνθούν και να ζητήσουν βοήθεια. Είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να συνεργαστούμε στο πλαίσιο αυτό με την Περιφέρεια Αττικής».

Δεν είναι ταμπού

Στην ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα ψυχικής υγείας αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ψυχίατρος δρ Θάνος Ασκητής, ο οποίος είναι συντονιστής της πρωτοβουλίας.

«Οι ημερίδες που διοργανώνει η περιφέρεια δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι κανείς δεν είναι μόνος και ότι πρέπει να μιλάμε ανοιχτά», είπε ο κ. Ασκητής και πρόσθεσε: «Η κατάθλιψη είναι ψυχική ασθένεια που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο σήμερα θεραπεύεται – και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί τόσο το καλύτερο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κατάθλιψη δεν είναι ταμπού, ούτε στίγμα. Το μήνυμά μας είναι ότι πρέπει να σταθούμε απέναντι στην κατάθλιψη και να πάμε μπροστά την ψυχική υγεία». Ο κ. Ασκητής ανέφερε επίσης ότι
σχεδιάζονται και άλλες πρωτοβουλίες από την περιφέρεια σχετικά με την καταπολέμηση των εξαρτήσεων και την άνοια, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ολιστικό πρόγραμμα στήριξης δομών υγείας και στους 66 δήμους της Αττικής.

Στην προσωπική μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη επί μία δεκαετία αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταμάτης Μαλέλης: «Δεν μπορούσα κυριολεκτικά να βγω από το σπίτι μου, αλλά δεν μιλούσα σε κανέναν. Τώρα έχω βάλει σκοπό της ζωής μου να ενημερώσω όλους ότι μπορούμε να νικήσουμε το τέρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλέλης και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για να σας δώσω το μήνυμα: αντιμετωπίστε με δύναμη την κατάθλιψη. Θέλω να απενοχοποιήσω το στίγμα για να δείξω ότι δεν πρέπει να το κρύβεις, αλλά να απευθυνθείς στους ειδικούς για να γίνεις καλά».

Ο υπεύθυνος των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς π. Νικόλαος Βουρλάκος, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, σημείωσε ότι «η κατάθλιψη είναι μια σύγχρονη ασθένεια, αλλά δυστυχώς είναι ένα θέμα ταμπού», εξαίροντας τη συμβολή των ημερίδων στην προσπάθεια άρσης του κοινωνικού στίγματος, ενώ μετέφερε την πρόθεση της Μητρόπολης να συμμετάσχει ενεργά στη διοργάνωση ανάλογων δράσεων στον Πειραιά.

«Πανδημία»

«Σιωπηλή πανδημία» χαρακτήρισε η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη την κατάθλιψη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στον κόσμο όσον αφορά τα ποσοστά ασθενών, επισημαίνοντας ότι πλήττονται περισσότερο οι γυναίκες, ενώ οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να απευθυνθούν σε ειδικό θεραπευτή. Ειδική αναφορά έκανε επίσης στη συνεργασία που είχε με τον κ. Χαρδαλιά σε προγράμματα ψυχικής υγείας, κατά τη θητεία του ως δήμαρχος Βύρωνα.

Για την παιδική και εφηβική κατάθλιψη μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ελένη Λαζαράτου, η οποία επισήμανε την αναγκαιότητα για έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων και άμεση θεραπεία ώστε να μη συνεχιστεί η διαταραχή στον
ενήλικο βίο. Επίσης, η κυρία Λαζαράτου αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο των γονέων για την αντιμετώπιση της παιδικής κατάθλιψης, καθώς και στην ανάγκη για βελτίωση των όρων ζωής των παιδιών στη σύγχρονη εποχή.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Στέλλα Στυλιανού, παρευρέθησαν οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικών Θεμάτων και Εφαρμογών Λευτέρης Κοσμόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ της Κυριακής 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ