16:28 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Instagram: Fake news περί δήθεν "κρυφού φαρμάκου" για τον κορωνοϊό

Instagram: Fake news περί δήθεν "κρυφού φαρμάκου" για τον κορωνοϊό

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο Instagram εξακολουθεί να είναι αναρτημένο ένα καραμπινάτο fake news που αφορά στο ευαίσθητο θέμα της πανδημίας και το απόλυτο ευαίσθητο ζήτημα της θεραπείας από τον κορωνοϊό.

Αυτή την ώρα, δηλαδή, απόγευμα της Τετάρτης 9ης Ιουνίου, στο Instagram έχει αναρτηθεί η παρακάτω εικόνα:

Με μια απλή έρευνα ανακαλύπτουμε πως πρόκειται για ψευδή είδηση, αφού συγκεκριμένα το τοπικό μέσο ενημέρωσης thebest.gr της Πάτρας που ασχολήθηκε με την ανάρτηση αυτή κατέληξε στα εξής:

Προ έτους ο νευροχειρουργός Φώτης Τζωρτζίδης είχε δώσει συνέντευξη μετά την προσβολή του από τον κορωνοϊό, όπου περιέγραφε την περιπέτεια με την ασθένειά του.

Ένας δικηγόρος από την Πάτρα επανέφερε όμως τη συνέντευξη του νευροχειρουργού, ισχυριζόμενος ότι ο ασθενής γιατρός είχε λάβει ειδική θεραπεία, ειδικό φάρμακο από τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο.

Σε δηλώσεις του στο thebest.gr, o νευροχειρουργός διαψεύδει ότι έλαβε κάποια ειδική θεραπεία επισημαίνοντας παράλληλα ότι «είναι αδιανόητο να μιλάμε για γιατρούς που δίνουν το φάρμακο σε έναν ασθενή και όχι σε άλλον και ότι αν αυτό συνέβαινε θα είχε παρέμβει ο εισαγγελέας».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 


Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, έδωσε τις δικές του απαντήσεις και ανέφερε: «Ο κ. Τζωρτζίδης έπαιρνε ένα σύνολο αντιϊκών φαρμάκων που υπήρχαν την εποχή εκείνη. Επειδή επιδεινώθηκε η κλινική του εικόνα του προτάθηκε και συμφώνησε  να πάρει ανοσοτροποποιητικό φάρμακο, το tosilizomab (τοσιλιζουμάβη). Δίνεται ενδοφλέβια σε ασθενείς με έντονη φλεγμονή και βαριά αναπνευστική νόσο. Δινόταν από την αρχή της πανδημίας αλλά με πρώιμη έγκριση χορήγησης. Πλέον δίνεται ευρέως και σύμφωνα με οδηγίες που υπάρχουν από διεθνείς εταιρείες αλλά και από την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων. Την εποχή εκείνη δινόταν ενώ δεν είχε  δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών, ήταν σε πρώιμο στάδιο. Από εκεί και πέρα επιβεβαιώθηκε η σημαντική δράση του φαρμάκου σε μερικές ομάδες ασθενών οι οποίες παρουσίαζαν έντονο φλεγμονώδες σύνδρομο με αναπνευστική επιβάρυνση. Δόθηκε και δίνεται σε ευρεία κλίμακα  σε ασθενείς που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτή τη στιγμή δίνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και στην Πάτρα, και στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Όταν το έλαβε ο κ. Τζωρτζίδης είχε δοκιμαστεί στο εξωτερικό και στη χώρα μας είχε πάρει πρόωρη έγκριση χορήγησης. Τώρα πια  δίνεται σε αρκετούς, και εκατοντάδες, σε όλες τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ασθενείς που επιβαρύνονται, δεν είναι ένα φάρμακο ρουτίνας. Όλο αυτό είναι μία φούσκα γιατί είναι σα να υπάρχει ένα φάρμακο που δεν δίνεται, ενώ δίνεται. Οι ασθενείς στη ΜΕΘ του Ρίου, το παίρνουν όλοι».

Κατόπιν όλων τούτων, διερωτάται ο πολίτης, γιατί το Instagram που θεωρητικά είναι τόσο ευαίσθητο στην ανάρτηση ψευδών ειδήσεων και καταπολεμά συστηματικά τα fake news και ακυρώνει λογαριασμούς γνωστών προσωπικοτήτων αλλά και ηγετών μεγάλων χωρών, εξακολουθεί και έχει αναρτημένη στο δίκτυό του αυτή τη fake είδηση ; Εκτός αν και για το Ιnstagram υπάρχουν πολλά μέτρα και πολλά σταθμά

Πηγή: zougla.gr/thebest.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας