11:41 Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
eReportaz

Live:

Intersex…χτυπήματα κάτω από τη ζώνη!

Intersex…χτυπήματα κάτω από τη ζώνη!

Ατελείωτες συζητήσεις, πολλές φορές και με ρατσιστικό πρόσημο, γίνονται στα social media -και όχι μόνο- εδώ και αρκετές ημέρες για την Αλγερινή πυγμάχο Imane Khelif που αγωνίζεται στο Παρίσι. Η εν λόγω αθλήτρια είναι intersex, καθώς γεννήθηκε -και είναι- γυναίκα, όμως με αντρικά (XY χρωμοσώματα) και σίγουρα δεν είναι transgender ή «βιολογικός άντρας», όπως διαδίδεται. Άλλωστε στην Αλγερία η ομοφυλοφιλία και οι φυλομεταβάσεις διώκονται ποινικά.

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Η Imane Khelif κέρδισε την Πέμπτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες την πυγμάχο αντίπαλό της Angela Carini από την Ιταλία, που εγκατέλειψε μετά από μόλις… 46 δευτερόλεπτα. Η Carini δεν έσφιξε το χέρι της Khelif μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αλλά έκλαψε μέσα στο ρινγκ γονατιστή. Η Ιταλίδα πυγμάχος, μετά την ήττα της, έλεγε πως «δεν είναι δίκαιο». Ωστόσο, λίγες ώρες μετά έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Δεν είναι δίκαιο να αποκλείομαι από Ολυμπιακούς Αγώνες που ήταν οι δικοί μου Ολυμπιακοί Αγώνες (…). Αλλά δεν μπορώ να κρίνω την Imane. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε τίποτα για την αντίπαλό μου πέρα από το εξής: Δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα. Είναι μια γυναίκα που είναι εκεί για τους Αγώνες, όπως εγώ. Ποια είμαι εγώ για να την κρίνω;».

«Είμαι συντετριμμένη»

Γιατί δεν τη χαιρέτησε, λοιπόν, ως είθισται; «Έκανα ένα λάθος», είπε, σύμφωνα με τη Le Figaro. «Κατέβηκα από το ρινγκ έξαλλη. Ποτέ δεν έχω ολοκληρώσει αγώνα χωρίς να χαιρετήσω τον αντίπαλό μου. Ζητώ συγγνώμη από την Imane που δεν τη χαιρέτησα».

Η Carini είπε ακόμη ότι δεν είναι αρμόδια να αποφασίσει αν θα πρέπει να επιτραπεί στην Khelif να αγωνιστεί, αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να αγωνιστεί μαζί της. «Δεν είμαι εδώ για να κρίνω», δήλωσε η Carini. «Αν ένας αθλητής είναι έτσι, και υπό αυτή την έννοια δεν είναι σωστό ή είναι σωστό, δεν είναι στο χέρι μου να αποφασίσω. Εγώ απλώς έκανα τη δουλειά μου ως πυγμάχος. Μπήκα στο ρινγκ και πάλεψα. Το έκανα με το κεφάλι ψηλά και με ραγισμένη καρδιά που δεν κατάφερα να τερματίσω…», δήλωσε και συνέχισε: «Είμαι συντετριμμένη γιατί είμαι μαχήτρια. Ο πατέρας μου με δίδαξε να είμαι πολεμίστρια. Πάντα έμπαινα στο ρινγκ με τιμή και πάντα υπηρέτησα τη χώρα μου με αφοσίωση. Και αυτή τη φορά δεν μπόρεσα να το κάνω γιατί δεν μπορούσα να αγωνιστώ άλλο και έτσι τελείωσα τον αγώνα».

Δίχασε

Η Αλγερινή Imane Khelif αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 διότι αν και βιολογική γυναίκα, γεννήθηκε με αντρικά χρωμοσώματα. Έτσι, η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει γίνει ένα διχαστικό ζήτημα.

Η αθλήτρια έχει διηγηθεί πώς κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες στην Αλγερία και να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της. Ήταν ένας δάσκαλος που τη βοήθησε να κάνει τις αδυναμίες της δύναμή της και να στρέψει το ενδιαφέρον της στο άθλημα λόγω των σωματικών της προσόντων. Αλλά ακόμη και τότε, αντιμετώπισε προκαταλήψεις, καθώς η συντηρητική οικογένειά της θεωρούσε ότι αυτό το άθλημα ήταν μόνο για άντρες. Περιέγραψε την παιδική της ηλικία ως «πραγματικά δύσκολη», ενώ μίλησε, επίσης, για το γεγονός ότι έπρεπε να ταξιδεύει μεταξύ του χωριού της και της πόλης όπου έκανε την προπόνησή της, προσθέτοντας: «Αυτά είναι εμπόδια που αντιμετώπισα όταν ξεκίνησα. Έτυχε να πουλάω ψωμί στον δρόμο, μάζευα πιάτα και άλλα αντικείμενα για να κερδίζω χρήματα και να μπορώ να μετακινούμαι, επειδή προέρχομαι από μια πολύ φτωχή οικογένεια».

Η Lin Yu-Ting

Μέσα στην «αναμπουμπούλα» βρίσκεται και η 28χρονη Ταϊβανέζα πυγμάχος Lin Yu-Ting, η οποία μαζί με την Khelif και αυτή έχει αποκλειστεί στο παρελθόν λόγω του «sex test». Άξιο αναφοράς είναι πως η Khelif και η Lin είναι δύο φορές Ολυμπιονίκες που αγωνίστηκαν στους Αγώνες του Τόκιο πριν από τέσσερα χρόνια, χωρίς να προκληθεί τότε καμία συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα.

Μάλιστα, η Lin αγωνίζεται σε αγώνες πυγμαχίας γυναικών από το γυμνάσιο, ενώ φέρεται να άρχισε να μετατρέπει το χόμπι της σε καριέρα για να «προστατέψει τη μητέρα της από την ενδοοικογενειακή κακοποίηση».

Η ομάδα της ΔΟΕ επέτρεψε στις δύο αθλήτριες να αγωνιστούν στο Παρίσι. «Όλοι όσοι αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών συμμορφώνονται με τους κανόνες συμμετοχής στους Αγώνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ. Η αρμόδια ομάδα δήλωσε ότι έλαβε τις αποφάσεις της για την επιλεξιμότητα των πυγμάχων με βάση τους κανόνες που σχετίζονται με το φύλο και ίσχυαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Αρκετά αθλήματα έχουν επικαιροποιήσει τους κανόνες τους σχετικά με το φύλο τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Παγκόσμιων Αθλημάτων Υγρού Στίβου, του Παγκόσμιου Στίβου και της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας. Ο οργανισμός στίβου αυστηροποίησε επίσης πέρυσι τους κανόνες για τους αθλητές με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου.

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας